Ilta Sanoma

Julkaistu:

ennustus
Vuonna 1982 ilmestynyt tieteiselokuvan klassikko Blade Runner ennusti, miltä marraskuu 2019 näyttää. Osa sen visioista on toteutunut - vaikka elämän arvoa pohtivista ihmisroboteista ei olekaan tullut totta.
Marraskuu on aina ollut Suomessakin kohtalaisen synkkä ja sateinen, mutta vielä emme sentään elä samankaltaisessa ylikansoittuneessa ja alituisen pimeyden sekä neonvalojen hallitsemassa suurkaupungissa, jollaisena tieteiselokuva Blade Runner marraskuun 2019 kuvasi.

Ohjaaja Ridley Scottin 1982 ensi-iltansa saanut elokuva sijoittui senhetkisen tulevaisuuden eli tämän päivän Los Angelesiin, jossa henkilöautot lentävät ja replikanteiksi kutsutut itsenäiset robotit etsivät kuumeisesti jatkoaikaa omalle, etukäteen rajatulle elinajalleen.


Harrison Ford näyttelee blade runneria, entistä poliisia ja nykyistä palkkionmetsästäjää Rick Deckardia, joka saa tehtäväkseen etsiä siirtokuntaplaneettojen työvoimaksi tarkoitetut mutta ihmisiä vastaan kapinoineet ja Maahan palanneet replikantit - ja sen jälkeen teloittaa ne. Tarinan väljänä pohjana oli Philip K. Dickin romaani.


Scottin ja taiteilija Syd Meadin suunnittelemilla suurkaupunkivisioilla oli huima merkitys tulevaisuutta koskeville mielikuville sekä lukemattomien myöhempien tieteiskertomusten ja -elokuvien visuaaliselle tyylille. Näin hyvin Blade Runnerin 37 vuotta sitten ensi-iltansa saaneet ennustukset osuivat kohdilleen.

1. Maailma ei vielä ole yhtä ja samaa, loputonta suurkaupunkia, mutta Blade Runnerin näkymistä on muuten tullut tavallista arkea: valotaulu- ja videomainoksia alkaa olla jo Suomenkin isoimpien kaupunkien näkyvimmillä julkisilla paikoilla, ja monikansallisuus ja -kielisyys on tuttua etenkin maailman metropoleissa. Saisiko olla nuudeleita?


2. Robotit eivät vielä osaa ajatella itse - saati tuntea tunteita tai pohtia elämän ja kuoleman kysymyksiä kuten Roy-replikantti (Rutger Hauer) - mutta Japanissa ja Yhdysvalloissa valmiiksi ohjelmoituja, rajallisesti oppivia robotteja on jo hankittu myös yksinäisten ihmisten seuralaisiksi. Seksipalveluja tarjonneen Pris-replikantin (Daryl Hannah) voi nähdä esikuvana Suomessakin kokeillulle seksinukkebordellille.


3. Videopuhelut ovat jo arkea: vuonna 2003 perustettu Skype ja sittemmin myös Applen Facetime ja Facebookin omistama Whatsapp ovat antaneet kaikille mahdollisuuden soittaa livevideokuvan kera - samalla tavalla kuten Deckard soittaa Rachelille (Sean Young). Deckardille puhelu maksoi 1,25 dollaria, meillä riittää nettiyhteys, eikä puhelinkoppejakaan enää ole juuri olemassa.


4. Jatkuva sade ei vielä piinaa suurkaupunkeja, vaikka ilmastonmuutos on tehnyt äkillisistä luonnonilmiöistä entistä yleisempiä. Aasian jättikaupunkien isona ongelmana ovat oikeastikin ilmansaasteet. Onneksi ne eivät vielä ole estäneet auringonvalon osumista Maahan.

5. Jättiyrityksistä voimissaan on yhä virvoitusjuomayhtiö Coca-Cola, ja Tsingtao-olutta saa nykyään Suomestakin. Mainostauluissa näkyvät, sitten konkurssin tehneet videopelifirma Atari ja lentoyhtiö Pan Am kertovat kuitenkin enemmän 1980-luvun kuin vuoden 2019 yrityskulttuurista. Elektroniikkajätti RCA:sta on tullut osa Sonyn musiikkibisnestä, ja puhelinyhtiö Bell on sulautunut AT&T:een.


6. Lentävät autot eivät vielä ole käytössä, mutta itsenäisesti ajavia henkilöautoja testataan jo muun muassa Kaliforniassa. Teitä pitkin Deckardilla menisi kuitenkin elokuvaa pidempi aika päästä poliisiasemalle päällikkö Bryantin (M. Emmet Walsh) puheille.

7. Varallisuuserot ovat 1980-luvun alun jälkeen voimistuneet entisestään: rikkaasta kansanosasta on tullut entistäkin rikkaampia ja köyhistä köyhempiä. Suomessa kehitys on voimistunut etenkin 1990-luvun lopulta lähtien. Yritysjohtajien moraali- ja vastuukysymykset ovat entistäkin tärkeämpi osa länsimaista bisneskulttuuria: ei ole yhdentekevää, miten vaikkapa Facebook tai Google käsittelee hallussaan olevaa käyttäjädataansa.


8. Paperivalokuvat ovat käytännössä hävinneet länsimaisesta arjesta. Sen sijaan Deckard varmasti hykertelisi riemusta päästessään tutkimaan digikameroiden korkearesoluutiokuvia, joiden kokoa voi suurentaa moninkertaisiksi tarkkuuden kärsimättä. Kolmiulotteiset valokuvat tosin ovat vielä harvinaisia. Ääniohjaus toimii melko luotettavasti jo kännyköissä sekä muun muassa Googlen, Amazonin ja Applen markkinoimissa lisälaitteissa.


9. Avaruusmatkailua kehitetään kovaa vauhtia jo turistejakin varten. Siirtokuntia muille planeetoille ei kuitenkaan vielä ole perustettu, joten uudesta elämästä Maan ulkopuolella ei vielä kannata haaveilla.

10. Valheenpaljastuslaitteet ovat yhä käytössä - ja elokuvan Voight-Kampff-laitteen tapaan ne mittaavat pulssin ja sydämensykkeen lisäksi myös muita ruumiintoimintoja. Leon (Brion James) tuskin olisi vieläkään tyytyväinen kysymykseen äidistään.


Blade Runner, to 21.11. klo 21.00 Helsingin Kino Regina sekä Netflix.

Tällaiset ovat Blade Runnerin alkutekstit:

Varhain 2000-luvun alussa Tyrell-yhtiö kehitti robotit nexus-vaiheeseen, jossa ne olivat käytännössä identtisiä ihmisiin verrattuna. Niitä kutsuttiin replikanteiksi. Nexus 6 -sarjan replikantit olivat ne kehittäneisiin insinööreihin verrattuina ylivertaisia voiman ja ketteryyden sekä vähintäänkin tasavertaisia älykkyyden suhteen.

Replikantteja käytettiin siirtokunnissa orjatyövoimana sekä muilla planeetoilla vaarallisissa tutkimus- ja asutustöissä. Nexus 6 -hyökkäysryhmän kapinoitua verisesti siirtokunnissa replikantit julistettiin Maassa laittomiksi kuolemantuomion uhalla.

Poliisin erikoisjoukot - blade runnerit - saivat ohjeeksi tappaa jokainen Maahan tunkeutunut replikantti. Tätä ei kutsuttu teloitukseksi. Sitä kutsuttiin viraltapanoksi.
Ilta Sanoma
25. marraskuuta 2019 8:42:00 Categories: Ilta Sanoma Manchester Evening News TV & elokuvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.