Ilta Sanoma

Julkaistu:

Tv-lehti
Tv:ssä nähdään sunnuntai-iltana koomikko Hari Kondabolun kiistelty dokumentti Simpsonien intialaisesta Apu-kauppiaasta. Hahmo ei naurata tippaakaan Amerikan eteläaasialaistaustaista väestöä.
Suomessa on tällä viikolla kohistu, kun kansanedustaja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius pyysi saamelaisilta anteeksi takavuosien nunnukanunnuka-sketsejään. Seurasi odotetusti väittelyä puolesta ja vastaan.

Koomikko Hari Kondabolu, 37, sohaisi samanlaiseen ampiaispesään dokumentillaan Apu - piirroshahmo vai painajainen? (The Problem with Apu, 2017). Senkin teemat osuvat sosiaalisen median kiihkeimpien kiistojen ytimeen: rasismiin ja etnisiin stereotypioihin.

Kondabolun kritiikin kohde on rakastetun Simpsonit-piirrossarjan intialainen puotipuksu Apu, joka mongertaa hassusti valkoihoisen näyttelijän Hank Azarian esittämänä.


Kokenut koomikko tiesi toki joutuvansa väistelemään pilkkakirveitä mielensäpahoittamisesta, liberaalista herkkähipiäisyydestä ja siitä, eikö mitään enää saa sanoa. Tätä kaikkea Kondabolun päälle onkin heitetty yllin kyllin.

Kondabolu tunnustautuu Simpsonien faniksi, mutta osoittaa suhteellisen kiihkottomasti ja hauskastikin, mikä Apussa on vialla.

Keskustelu näyttelijä Whoopi Goldbergin kanssa päätyy lopputulemaan, että näennäisessä harmittomuudessaan Apu on jatkumoa 1800-luvun räikeän rasistisille minstrel-esityksille, joissa naamansa maalanneet valkoiset imitoivat mustia alentaen samalla heidät sirkuseläinten tasolle.


Eteläaasialaistaustaiset haastateltavat todistavat yksi toisensa jälkeen, kuinka kokevat Apun vanhempiensa raskasta työtä ja uhrauksia halventavana.

Amerikkalainen mediamaisema oli vielä 10-15 vuotta sitten toinen kuin nyt. Ei ollut Aziz Ansarin, Hasan Minhajin tai Mindy Kalingin kaltaisia amerikanintialaisia julkkiksia, joilla on nyt omat tv-show'nsa.

Koko valtavaa eteläaasialaistaustaista väestöä edusti televisiossa vuosien ajan yksin Apu, jonka puhetapaa käytettiin loputtoman pilkan ja kiusaamisen välineenä kouluissa ja kaduilla.

Simpsonien luoja Matt Groening on suhtautunut väheksyvästi Apu-kritiikkiin. Näyttelijä Hank Azaria on osoittanut lieviä havahtumisen merkkejä. Kondabolu yrittää sinnikkäästi saada Azariaa haastateltavaksi, mutta tämä arkailee.


Vuonna 2016 amerikanintialainen Utkarsh Ambudkar esitti Simpsoneissa Apun veljenpoikaa, joka haukkui Apua "pelkäksi typeräksi stereotypiaksi". Ambudkar paljastaa, että kulisseissa pyöriteltiin pitemmälle vietyä ideaa, joka olisi voinut ratkaista koko ongelman napakasti ja hauskasti, mutta Simpsonit ei käyttänyt tilaisuutta hyväkseen.

Dokumentin julkaisun jälkeen sarjassa oli jakso, jossa Marge Simpson luki Lisalle lapsena rakastamaansa kirjaa, mutta päätti sensuroida sitä. Lisa ihmetteli, että vuosikymmeniä sitten syntynyt, hauskana ja viattomana pidetty asia onkin nyt "poliittisesti epäkorrekti". "Minkäs teet?", Lisa kysyi ja katsoi Apun kuvaa.

Kondabolu ja hänen tukijansa olivat tyrmistyneitä paitsi viestin älyllisestä velttoudesta, myös siitä, että sen välittäjäksi oli valittu sarjan fiksuin hahmo ja moraalinen omatunto Lisa Simpson.

Dokumentti Apu - piirroshahmo vai painajainen? TV2:ssa sunnuntaina 24.11. klo 21.40.
Ilta Sanoma
24. marraskuuta 2019 10:50:00 Categories: Ilta Sanoma RTBF TV & elokuvat info - monde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.