Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Fukseille suunnattu kilpailu meni uusiksi Oulussa.
Oulussa keskustellaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin merkityksestä. Asiasta nousi erikoinen kiista yliopistossa.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen lähetti kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille sähköpostin, jossa hän paheksui opiskelijoiden ryhtyneen "kritiikittömästi" Mannerheimin suosijoiksi.

-?Oletteko te tietoisia siitä, että Mannerheim oli rotuajattelun kannattaja: talvisodan päättymisen jälkeen antamassaan päiväkäskyssä hän kutsui venäläisiä vieraaksi roduksi, lisäksi jatkosodan alettua hän käski erottelemaan valloitettujen alueiden venäläisväestön ja sijoittamaan heidät keskitysleireihin, minkä seurauksena vähintäänkin satoja ihmisiä kuoli nälkään ja huonoon kohteluun, Puuronen muun muassa kirjoittaa viestissään.

-?Suomen sisällissodan aikana Mannerheim oli Valkoisen armeijan ylipäällikkönä, päävastuussa valkoisten ottamien vankien huonosta kohtelusta ja summittaisesta teloittamisesta.

Puurosen purkauksen taustalla oli Oulun Luokanopettajaopiskelijat ry:n (Olo) fukseille eli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille järjestämä kilpailu, jossa yksi tehtävä oli ottaa selfie yhdessä Mannerheimin kuvan kanssa.Puuronen toivoi viestissään, että Mannerheimin kuva poistettaisiin opiskelijoiden kokoontumishuoneen seinältä ja selfien ottaminen poistettaisiin kilpailusta.

-?Yhden teloitetun sukulaisena toimintanne on minusta hyvin loukkaavaa ja häpäisee teloitettujen ihmisten muistoa.
Puuronen vahvisti Ilta-Sanomille lähettäneensä kyseisen sähköpostiviestin.

-?Kirjoitin heille siitä, että Mannerheimin kuva poistettaisiin kilpailusta, minkä he sitten tekivätkin.

Puuronen on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka tunnetaan rasismin tutkijana. Hän on myös vasemmistoliiton poliitikko ja Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen.

Opiskelijoiden keskuudessa tapaus on herättänyt hämmästystä.

-?Minusta Vesa Puurosen ei olisi pitänyt kommentoida asiaa, sillä hän puuttui ainejärjestöjen sisäiseen asiaan, Olo ry:n hallituksen jäsen Olli Nisula sanoo Ilta-Sanomille.

Nisula korostaa puhuvansa omasta puolestaan ja sanoo, ettei edusta koko hallituksen linjaa.

Puurosen viestin seurauksena Mannerheim-selfie poistettiin fuksien kilpailusta, ja kuva sai lähteä kokoontumishuoneen seinältä, Nisula kertoo.

Hän pitää pahimpana Puurosen viestin laajaa jakelua.

-?Hän oli laittanut sen kaikille KTK-laisille eli kasvatustieteellisen tiedekunnan väelle. Reagoimme asiaan kyllä välittömästi ja poistimme kuvan, emme tosin yksissä tuumin päättäneet sitä poistaa, vaan osa toimi henkilökohtaisesti, ennen kuin kerettiin reagoida suuremmin. Poistajat toimivat välttääkseen suuremman kalabaliikin. Emme halunneet aiheuttaa mielipahaa.

-?Asia tuntui lähtevän muutenkin laukalle. Sinänsä tämä vähän ihmetyttää, Mannerheimhan valittiin vuonna 2004 suosituimmaksi suomalaiseksi, Nisula sanoo.
Ilta Sanoma
19. marraskuuta 2019 23:01:33 Categories: Ilta Sanoma Liverpool Echo Oulun seutu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.