Uusi Suomi

Kiista pakettilajittelijoista pitää Postin työkiistaa juntturassa - Työnantajapuolen Aarto: Kohtuutonta, Palta ei ole osallinen

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 19/11/2019 15:07:39 Olli Kuivaniemi
Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto. © Toimittanut Alma Talent OyPaltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Postin työkiistaa jumittaa erityisesti pakettilajittelijoiden asia, jota ei toisen osapuolen mukaan voida ratkaista työehtosopimuksella.

Mitä työehtosopimusta Postin pakettilajittelijat käyttävät on noussut keskiöön Postin työriidassa. Työnantajapuolta edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto painotti, että se on kysymys jota ei voida ratkaista työehtosopimuksella.

"Se on myös kysymys, johon Palta ei ole osallinen, koska tämä kyseinen yritys ei ole Paltan jäsenyritys. Näin ollen on ihan kohtuutonta se, että nämä kaksi kysymystä, toisaalta tämä ja toisaalta meidän neuvottelut on koplattu yhteen", Aarto sanoi tänään valtakunnansovittelijan toimistolla.

Hetkeä aiemmin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala oli ilmoittanut, ettei Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU ollut hyväksynyt Piekkalan tekemää sovintoesitystä Postin työriidassa. Palta olisi sovintoesityksen hyväksynyt.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan sovintoesityksessä oli lista työehtosopimuksen heikennysesityksiä, jotka olivat tulleet sinne työnantajan aloitteesta.

"Sitten sieltä puuttuivat kaikki ne kysymykset, jotka meille tässä prosessissa ovat olleet tärkeitä muun muassa 700 pakettilajittelijan osalta nämä työehtoasiat", Nieminen sanoi.

Niemisen mukaan heille ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hylätä sovintoesitys.

PAU:n Nieminen sanoi eilen Kauppalehdelle, että ennen kuin Postin työriidassa syntyy sopu, pitää Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen piiriin siirtyneiden 700 Postin pakettilajittelijan tulla takaisin PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Nieminen totesi tänään heidän todenneen useampaan kertaan pakettilajittelija-asian olevan heille kynnyskysymys.

Väännössä pakettilajittelijoista kysymys on siitä, että tänä syksynä yhteensä noin 700 postilaista siirtyi Postin halusta Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin. Teollisuusliiton sopimus on ehdoiltaan PAU:n sopimusta heikompi.

Postin pakettilajittelijat ovat Posti Palvelut Oy:ssä, joka on Medialiiton jäsenyritys.

Posti on ilmoittanut olevansa valmis kompensoimaan siirtymäkauden ajan siirtyville työntekijöille heidän palkkaehtojensa pysymisen ennallaan.

Tiistaina Posti otti kantaa osapuolten kiistelyyn pakettilajittelijoiden tes-siirrosta: valtionyhtiön mukaan asia ei ole Paltan neuvoteltavissa eikä kuulu sovittelun piiriin. LUE LISÄÄ: Nyt puhuu Postin toimitusjohtaja: "Asia ei ole Paltan neuvoteltavissa - Tämä on jo päätetty"

Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat sopineet, että Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen piiriin siirtyneiden Postin pakettilajittelijoiden palkat säilyvät entisellään vuoteen 2022 asti. Sovitut ehdot eivät koske uusia palkattavia ihmisiä.

PAU:n Nieminen sanoi maanantaina, ettei Teollisuusliiton ja Medialiiton sopimalla pöytäkirjalla ei ole vaikutusta lakkotilanteeseen.

Työkiistaa sovitellaan jälleen huomenna

Postin työriitaa ei siis ole ratkennut ja lakot jatkuvat. PAU:n lakot Postissa voivat jatkua joulukuun puolelle asti. Samaan aikaan muiden ammattiliittojen tukitoimet muuttuvat entistä järeämmiksi.

Maanantaina kuultiin monta uutista uusista ammattiliittojen tukilakoista.

Postin työriitaa sovitellaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla jälleen keskiviikkona kello 13.

19. marraskuuta 2019 17:07:39 Categories: Liverpool Echo Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.