Ilta Sanoma

Miss Suomi 1967 Ritva Lehto, 4. helmikuuta vuonna 1967.
IS julkaisee nyt uudelleen helmikuussa 2011 julkaistun Ritva Lehdon lesken Aarne Oikarisen haastattelun. Traagiseen ratkaisuun päätynyt Lehto kruunattiin Miss Suomeksi 50 vuotta sitten.
Kaiken piti olla hyvin. Kangasalta kotoisin ollut Ritva Lehto kruunattiin Miss Suomeksi 1967, ja 1971 hän meni naimisiin elämänsä rakkauden kanssa. Yhdeksän päivää häiden jälkeen kaunotar oli kuollut oman käden kautta.

Muodikas kaniturkki pukee Ritva Lehtoa vuonna 1967.

- Vastavihityn vaimoni äkillinen poismeno oli minulle käsittämättömän raskasta. Vaikea paikka se on edelleen. Ritvan kuolemasta on jo kauan aikaa, mutta tähän saakka en ole halunnut puhua tapahtuneesta, Lehdon leski Aarne Oikarinen kertoo IS:lle 40 vuotta tragedian jälkeen.

- Olimme yhdessä hyvin onnellisia. Mutta vaikka ihminen on kuinka lähellä toista ihmistä, hän ei aina osaa auttaa.

Puutarhurin tyttärenä varttunut Lehto oli lapsesta lähtien syrjäänvetäytyvä. Kansakoulunopettaja Eine Riikonen muisteli oppilastaan Kangasalan Sanomissa missivuonna: "Pieni, ujo ja tumma tyttö, pitkät mustat palmikot. Äiti toi kouluun. Niin haikea itku pääsi, kun hän nousi koulun portaita ylös."

Missikisoihin Ritvan ilmoitti pikkuveli Heikki, joka arveli, että kaunis sisar voisi hieman tienata rahaa. Tampereen yliopistossa suomea ja kirjallisuutta opiskellut Ritva-sisko yhtyi ajatukseen.

Menestys, voitosta puhumattakaan, oli silti yllätys.

Ritva Lehto Miss Suomi 1967 -kilpailujen uimapukukierroksella Yleisradion Studio 2:lla, 4. helmikuuta 1967.

Menestystä seurannut julkisuusvyöry oli Lehdolle raskas. Miss Universum -kisoissa Yhdysvalloissa Eileen Fordin mallitoimiston kuvaaja maanitteli neitoa koekuvauksiin, mutta tämä vetosi koti-ikäväänsä ja palasi Arvo-isänsä ja Siiri-äitinsä huomaan.

Kun pyöritys kävi kuumimmillaan, Lehto tilitti, että "kaikkialla himoitaan rahaa ja jokaista hyväuskoista ja lapsenmielistä pyritään jymäyttämään".

Lehto päätti aloittaa Hilkka-siskonsa tavoin sairaanhoitajaopinnot. Varsinaissuomalaisen osakunnan tansseissa Turussa hän ihastui lääketieteen kandidaatti Oikariseen.

- Ritva ei ollut pinnallinen ihminen. Luimme yhdessä paljon ja kävimme syvällisiä keskusteluja, Oikarinen muistelee.

Turussa alkoivat kuitenkin oudot sairaskohtaukset.

Kohtauksien takia Lehto joutui keskeyttämään opintonsakin, mutta naimisiinmenosta rakastavaiset eivät tinkineet. Pari vihittiin Kangasalla 31. heinäkuuta 1971. Morsian ei olisi voinut olla kauniimpi.

Yhdeksän päivää häiden jälkeen hän päätti elämänsä.

Ratkaisu oli järkyttävä - mutta se ei sittenkään tullut omaisille täydellisenä yllätyksenä.

Miss Eurooppa -kisoissa Nizzassa Ritva Lehtoa houkuteltiin malliksi Saksaan. Hän kieltäytyi kunniasta.

- Lääkärinä minulla on melko selkeä käsitys Ritvan kuolemaan johtaneista syistä. Eräs sairaus vaikutti sekä hänen fyysiseen että psyykkiseen kuntoonsa, mikä ilmeni mielialan vaihteluina. Sairautta yritettiin hoitaa operaatiolla jo Turun-aikoina, mutta se vaikutti mitä suurimmassa määrin hänen loppuunsa, leski sanoo.

- Olin Ritvan tavoin hyvin nuori, kun kaikki tapahtui. Ilmeisesti en osannut tehdä tarpeeksi hänen hyväkseen.

Ritva Lehdon siunauksen toimitti pariskunnan vihkinyt pastori. Suomen surullisin Miss Suomi lepää kotikunnassaan Kangasalla.

Menestystä seurannut julkisuusvyöry oli Lehdolle raskas.

Juttu on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien painetussa lehdessä helmikuussa 2011.
Ilta Sanoma
5. helmikuuta 2017 17:32:22 Categories: Ilta Sanoma Ilta Sanoma - Kotimaa Ilta Sanoma - Uutiset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.