Ilta Sanoma

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kysyi tuoreilta kansanedustajilta, miten neljän vuoden hyväpalkkainen pesti on vaikuttanut heidän rahankäyttöönsä.
Eduskunnan uusien kansanedustajien kuukausipalkka on 6?614 euroa. Se tekee vuodessa yhteensä 79?368 euroa.

Osalle eduskunnan ensikertalaisista summa ei juurikaan tuo muutosta elämään. Toisille se merkitsee sitä, että eurojen laskemisen voi vihdoin lopettaa.

Piritta Rantanen, Sdp

  • Ikä: 39 vuotta.
  • Sdp:n ensimmäisen kauden kansanedustaja.
  • Ammatti: sairaanhoitaja. Vuoden 2018 verotettava ansio- ja pääomatulo noin 30?300 euroa.
Ensimmäiset pakkaspäivät ja ensilumi ovat tyypillisesti tarkoittaneet Piritta Rantaselle (sd) sentin venyttämistä. 16-, 17- ja 3-vuotiaille lapsille täytyy hankkia lähes joka vuosi uudet talvikengät ja päällysvaatteita.

Viime keväänä Keski-Suomen vaalipiiristä Sdp:n kansanedustajaksi valitun Rantasen kuukausitulot ovat nyt moninkertaistuneet viime vuodesta. Tämän syksyn juhlahetki oli, kun Rantanen osti perheen pienimmälle rukkaset, jotka maksoivat 35 euroa.

-?En olisi koskaan aiemmin voinut kuvitellakaan ostavani niin kalliita hanskoja, mutta nyt voin. Samaan aikaan ymmärrän, että monella ei todellakaan ole varaa vastaavaan, hän sanoo.


Rantanen on ammatiltaan sairaanhoitaja, mutta viimeiset kolme vuotta hän on ollut kotona hoitovapaalla. Perheen talouteen on vaikuttanut merkittävästi se, kun Rantanen jäi kuusi vuotta sitten leskeksi.

Toimeentulo on koostuneet useista paloista: mm. kotihoidontuesta, leskeneläkkeestä, Jämsän kaupunginhallituksen kokouspalkkiosta ja lapsilisistä. Suurissa kuluerissä, kuten lasten koulumatkoihin hankitussa mopoautossa, on auttanut aviomiehen jättämä perintö.

Ennen hoitovapaata sairaanhoitajan palkallakin on ollut Rantasen mukaan tiukkaan. Arjessa rahoja on joutunut kuitenkin laskemaan hyvin tarkasti.

-?Kyllä rahan riittämistä on joutunut aiemmin miettimään, hän sanoo.

-?Nyt koen, että olen hyvin etuoikeutettu, että saan tällaista palkkaa.

Rantanen kuitenkin myöntää, että parempien tulojen ja uuden työn myötä myös kulut ovat kasvaneet. Kansanedustajuuden myötä hän esimerkiksi uusi vaatekaappinsa sisällön, sillä aiemmin työvaatteina olivat toimineet sairaalavaatteet. Lisäksi kaksi kaupunkia tarkoittaa kahta eri perhepäivähoitopaikkaa.

-?Mutta nämä ovat toki kuluja, joita on kaikilla.

Työviikolla tuore kansanedustaja asuu 55-vuotiaana sairaseläkkeelle jääneen isoäitinsä luona Korsossa. Se pitää hänen mukaansa jalat maassa myös raha-asioissa.

-?Tiedostan erittäin hyvin, miten vähän esimerkiksi eläkeläisillä on rahaa käytettävissään, hän tuumaa.

Rantanen toivoo, että voisi eduskunnassa vaikuttaa myös sairaanhoitajien asioihin ja palkkaan.

-?Toivon, että kansanedustajat osaavat asettua siihen asemaan, kun joutuu aidosti miettimään, mitä syödä ja vaatteet joudutaan etsimään kirpputorilta, kun rahat ei riitä muihin. Se on monen arkipäivää.

Ville Kaunisto, kokoomus

  • Ikä: 37
  • Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja.
  • Ammatti: urheilija. Vuoden 2018 verotettava ansio- ja pääomatulo 58?500 euroa.
-?Tämä neljävuotinen on urani pisin sopimus, kertoo Ville Kaunisto (kok).

Viime keväänä Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kokoomuksen kansanedustajaksi valittu Kaunisto on ennen ensimmäistä eduskuntapestiään tehnyt pitkän uran koripalloilijana.

Hän kertoo perheensä tottuneen siihen, että tulevaisuus on epävarma. Koripalloilijat saavat tyypillisesti tietää seuraavan kauden sopimuksesta ja palkasta vasta aivan viime hetkillä.

Epävarmuus on tehnyt nykyään 2-vuotiaan pojan isästä tarkan rahan käyttäjän. Perheessä on totuttu siihen, että työt voivat loppua milloin vain.

-?Olen luonteeltani säästäväinen ja ajattelen rahankäyttöäni äärimmäisen tarkasti. Välillä olisi kivaa, että osaisin olla vähän ronskimpi rahankäyttäjä, mutta en ole.

Hän huomauttaa, että vaikka hän on säästäväisyyden ansiosta elänyt taloudellisessa vakaudessa jo vuosia, on hän kaukana "kultalusikka suussa syntyneestä" poliitikosta.

-?Olen päässyt tähän asemaan kovalla työllä, mutta kyllä takana on ollut monta vuotta, jolloin rahat eivät ole meinanneet riittää.


Kaunisto kertoo, että uusi työ ei ole juurikaan kohentanut hänen perheensä tulotasoa, sillä kahdessa eri kaupungissa toimiminen käy välillä kalliiksi. Lisäksi hänen puolisonsa siirtyi eduskuntapestin myötä töistä hoitovapaalle.

-?Näin pääsemme viettämään perheen kanssa mahdollisimman paljon aikaa yhdessä. Tämä tehtävä on suuri kunnia, mutta perhe on kaikista tärkein, joten päädyimme tähän ratkaisuun. Siitä ei voi kuin vaimoa kiittää.

Koripallosaleista eduskuntaan siirtyminen ei ole tuonut myöskään Kauniston kulutuskäyttäytymiseen suurta muutosta.

-?Suurin ero on, että syön useammin ulkona. Mutta ei tämä työ missään nimessä muuta ajatuksiani rahankäytöstä.

Eräänlaista rauhaa vakaa kuukausipalkka on silti tuonut elämään.

-?On tämä neljäksi vuodeksi tuonut tietyn varmuuden. Mutta ei kansanedustajankaan homma ole kovin tukevalle pohjalle rakennettua tulevaisuuden suunnittelua, Kaunisto sanoo.

-?Mielestäni niin kansanedustajuutta kuin urheilua ei voi mitata rahassa. Siinä pitää olla ihan muut syyt taustalla.

Ketkä tienasivat viime vuonna yli 100?000 euroa? Ilta-Sanomat kertoo kaikki kiinnostavat asiat viime vuoden verotiedoista maanantaina 4. marraskuuta.

Lue lisää: Ketkä tienasivat yli 100 000 euroa viime vuonna? Katso IS:n verokoneesta
Ilta Sanoma
4. marraskuuta 2019 9:00:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa RTBF tendance - techno

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.