Ilta Sanoma

Julkaistu:

Presidentti Mauno Koivistolla oli talo Inkoon Tähtelässä. Nyt kyläläiset kertovat uutuusnäytelmässä oman tarinansa presidentistä, joka pyysi kyläläisiä kokeilemaan sähköpyöräänsä ja leikki lasten ja koirien kanssa.
Tielle kuului naisen huuto. Hevonen oli karannut Inkoon Tähtelässä.

Presidentti Mauno Koivisto kuuli avunpyynnön, pyöräili nopeasti ja sai hevosen kiinni.

Jouluna presidentti sai hevosenomistajalta lapaset.

Tähtelän naapurit muistavat Mauno Koiviston aivan tavallisena ihmisenä ja kyläläisenä. Presidentti hakkasi halkoja ja kulki työvaatteissaan. Hän oli lapsirakas ja leikki lasten ja koirien kanssa.

Tarinat sinkoilivat, kun kyläläiset kokoontuivat Ingbohedin nuorisoseurantalolle kertomaan omakohtaisia muistoja Tähtelän tunnetuimmasta asukkaasta, presidentti Mauno Koivistosta.

Oli kevät 2018.

Maailman ensimmäisen Mauno Koivisto-näytelmän suunnittelu oli alkanut.

Nyt osa tarinoista kuullaan Christoffer Holmin kirjoittamassa näytelmässä Mauno Koivisto Täkters president.

 

Turvamiehet ajoivat traktoria ja presidentti istui konepellin päällä painona. Hän morjesti isolla kädellään. Olisi pitänyt olla kännykkäkamera, mutta silloin ei vielä ollut. Olisi saanut vuoden kuvan.

Näytelmä sai ensi-iltansa 17.10 Tähtelässä Ingbohedin nuorisoseurantalolla. Se kertoo Manu-ilmiöstä Tähtelän asukkaiden silmin.

Muistot ovat pieniä mutta aitoja.

Presidentti ja puutarhatraktori on jäänyt monien mieleen.

-?Ensimmäinen muisto on, kun Mauno Koivisto ajoi puutarhatraktorilla tukkeja ulos metsästä, tähteläläinen Anders Mangström kertoo.

-?Turvamiehet ajoivat traktoria ja presidentti istui konepellin päällä painona. Hän morjesti isolla kädellään. Olisi pitänyt olla kännykkäkamera, mutta silloin ei vielä ollut. Olisi saanut vuoden kuvan, Anders Mangström naurahtaa.

Muistoja on paljon. Kun nuorisoseura täytti 90 vuotta, Mauno Koivisto tuli juhliin. Anders Mangström oli tuolloin nuorisoseuran puheenjohtaja.

-?Kun tervehdin häntä, hänen kätensä oli valtavan kokoinen. Vaikka minullakin on suhteellisen iso käsi, niin se upposi siihen, Mangström muistelee.

Mauno Koivisto, silloinen Suomen Pankin pääjohtaja, osti Hemmingsin tilan Inkoon Tähtelästä 1971.

Inkoo oli helsinkiläispoliitikolle sopivan lähellä.

-?Kun Koivistot näkivät päärakennuksen takana aukeavan laajan peltomaiseman, se muistutti heitä Keski-Suomen järvimaisemista, Tähtelässä vuosia asunut Kerstin Karlberg kertoo.

-?Lumisena talvena pelto näytti järveltä.

Ensin kyläläiset ihmettelivät, miksi Mauno Koivisto tulee juuri tänne, mutta hän sulatti sydämet tavallisuudellaan.


Koivisto tuli ja oli ihminen ihmisten joukossa.

-?Hän tarvitsi paikan, jossa hän sai ajatella yksin maailmanlaajuisia ongelmia, Kerstin Karlberg kertoo.

-?Omien sanojensa mukaan hän ajatteli politiikkaa Tähtelässä ja Tähtelän pieniä asioita Helsingissä.

Koivisto asui maaseutukodissaan Tähtelässä jo ennen presidenttikauttaan. Kaupunkikoti oli koko ajan Helsingin Katajanokalla.

-?Ei se ollut mitenkään ihmeellistä, että hän oli täällä. Ainoa, joka poikkesi tavallisesta, oli turvamiehet, Anders Mangström kertoo.

-?Kun hän polki pyörällä kylällä, hän oli yksi meistä.

Hiihtäminen oli Koivistolle läheinen harrastus. Kerran hän hiihti kylällä ohi talon, jonka omistajalla oli linja-autoyritys. Koivisto pysähtyi ja oli valtavan kiinnostunut bussifirmasta.

"Kuinka monta bussia teillä on", presidentti kyseli ja piti linja-auton uutta väriä erittäin sopivana. Turvamiehet seisoivat koko ajan mukana.

Idea Mauno Koivisto-näytelmään tuli alun perin Henrik Wickströmiltä, joka asuu Inkoossa. Kerstin Karlbergista tuli Mauno Koivisto-näytelmän tuottaja.


Huhtikuussa 2018 pieni ydinporukka kävi Koivistoilla Tähtelässä kysymässä perheen suostumusta näytelmään. He näyttivät vihreää valoa.

-?Näytelmällä on Tellervon ja minun hiljainen siunaus, Assi Koivisto kertoo puhelimessa.

Koivistoilla Kerstin Karlberg kuuli tarinan siitä, kun presidentti sai sähköpolkupyörän jo vuosikymmeniä sitten.

-?Mauno Koivisto oli erittäin ylpeä sähköpyörästä. Hän pyysi jopa kyläläisiä kokeilemaan sitä.

-?Hän oli kauan yrittänyt, että hänen vaimonsa Tellervo yrittäisi ajaa sähköpyörää, mutta hän ei uskaltanut, kun jarrut olivat erilaiset.

Yhtenä päivänä he pääsivät lopulta matkaan. Ajettuaan jonkin aikaa Mauno Koivisto kääntyi oikealle. Tellervo Koivisto ajautui ojaan ja kaatui siihen. Hänet autettiin ylös. Polvesta tuli verta. Sitten molemmat menivät kävellen kotiin.

-?Mauno Koivisto oli sanonut kotona, että tuon teit tahallasi, Kerstin Karlberg kertoo.

-?Se viittaa heidän yhteiseen sarkasmiinsa.

Kaksi turvamiestä oli aina Mauno Koiviston kannoilla. Kun sähköpyörä tuli, Koivisto pyöräili jopa Lohjalle ja takaisin, joka on lähes sadan kilometrin lenkki.

-?Turvamiehillä oli kovat oltavat, kun he yrittivät pysyä perässä, Kerstin Karlberg kertoo.

Aluksi presidentin turvamies asui Tähtelän pihalla asuntovaunussa ennen lisärakennuksen valmistumista.

Tähtelä oli presidentille rakas paikka.

 

Hän tarvitsi paikan, jossa hän sai ajatella yksin maailmanlaajuisia ongelmia.

Anders Mangström muistelee huvittuneena television uutislähetystä, jossa kerrottiin, että presidentti Mauno Koivisto on virallisesti aloittanut kesälomansa Naantalin Kultarannassa.

-?Kun meni Tähtelän ohi, näki, että siellähän hän oli.

Lautalattia Ingebohedin nuorisoseurantalolla Tähtelässä on punainen ja tuolit vihreitä. Mauno Koivisto-näytelmässä yritetään päästä mahdollisimman lähelle oikeaa tunnelmaa.

-?Katso, samaa värimaailmaa, Kerstin Karlberg näyttää sisustuslehden numeroa vuodelta 1976.

Siinä esitellään Mauno ja Tellervo Koiviston koti täällä Tähtelässä. Koiviston pirtissä on punaiset lautalattiat ja vihreät tuolit ja pöytä.

Olemme Ingebohedin nuorisoseurantalolla seuraamassa näytelmän harjoituksia.

Pöydällä on maalipurkkeja. Pieni keittiönpöytä pitää vielä sutaista vihreäksi.

Lavastus on tarkkaa, lavastaja Petri Horttana tietää. Mauno Koiviston klapit olivat 37 senttiä pitkiä. Niin nytkin. Halkojen piti mahtua pärekoriin.

-?Olennaista on myös, että Mauno Koivisto heitti jalkansa aina pikkutraktorin nokan yli, kun hän nousi traktorista alas, Kerstin Karlberg kertoo.


Näytelmän käsikirjoittajaksi pyydettiin Christoffer Holm, joka oli aikaisemmin kirjoittanut muun muassa alueen kulttuurielämän historiikin. Hän on opiskellut historiaa, on nyt tutkijana ja kirjoittaa tohtorin väitöskirjaa.

-?En ollut kuitenkaan kirjoittanut teatterinäytelmää aikaisemmin, joten oli aikamoinen haaste ryhtyä näytelmäkirjailijaksi, Christoffer Holm kertoo.

-?Tämä oli kuitenkin mahdollisuus, jota ei nuorelle ihmiselle tule usein. Oli innostavaa ottaa haaste vastaan.

Holm alkoi miettiä, millainen tarina voisi olla.

Ideoita hän on saanut esimerkiksi Mauno Koiviston omista muistelmista, lehtiartikkeleista ja vanhoista videoista sekä Tähtelän asukkaita haastattelemalla. Heidän kertomuksistaan muodostui melko samanlainen kuva kuin presidentti Koivistosta on tullut esiin useissa kirjoissa sekä mediassa.

-?Hän oli viisas ja analysoiva poliitikko, mutta myös itsepäinen ja vaikea hahmottaa.

Tähtelässä hän oli kuitenkin ennen kaikkea naapuri ja ystävä. Hän oli maanläheinen ja huolehtivainen ja otti usein kantaa heikoimpien puolesta.

-?Hänelle itselleen Tähtelässä oli kuitenkin tärkeintä saada rentoutua. Siksi ennen kaikkea metsä oli tärkeä hänelle ja siellä hän viihtyi erilaisissa metsätöissä.


Tähtelässä oli metsuri, joka auttoi Mauno Koivistoa. Vaikka pellot oli vuokrattu pois, Koivisto kävi joka kevät poimimassa pelloilta kiviä. Hän oli tehnyt omat kärryn puutarhatraktorin perään. Siihen hän keräsi kivet.

-?Hän vei kivet metsään ja paransi omaa metsäpolkuansa ja sai ne tasaisimmiksi ja kestävimmiksi, Kerstin Karlberg kertoo.

-?Hän tarvitsi aktiivisuutta. Näin hän tyhjensi aivojaan.

Metsuri ja Mauno Koivisto olivat ystäviä vuosikymmeniä. Silti metsuri kutsui aina Koivistoa herra presidentiksi.

Näyttämön takaseinälle on heijastettu Mauno Koiviston valokuva. Näytelmän harjoitukset ovat alkamassa.

1982 syntynyt Matti Raita näyttelee Mauno Koivistoa.

-?Rooli herätti mielenkiintoa, hän sanoo.

-?Hän oli presidentti koko lapsuuteni. Olen sitä sukupolvea, jolla ei ollut Kekkosta presidenttinä, Matti Raita sanoo.

-?Olen opetellut puhumaan vähän venäjää. Näyttämöllä on kohtaus, jossa on valtiovierailu.


Ohjaaja Ville Sandqvistista näytelmä on todella mielenkiintoinen projekti.

-?Ensimmäinen mielikuva Koivistosta on, että hän ei ole dramaattinen persoona, Ville Sandqvist sanoo.

-?Näyttämöllä tulee ilmi persoona, jonka ympärillä tapahtuu paljon, mutta hän ottaa lungisti. Kun päähenkilö ei ole ilmaisultaan voimakas, on haaste, miten saadaan hahmo näyttämölle.

Vaikka näytelmässä palataan usein Tähtelään, mukana on myös tapahtumia politiikan käytäviltä sekä Mauno ja Tellervo Koivisto henkilöhistoriaa.

Pääkieli on ruotsi, mutta myös venäjää, englantia ja suomea kuullaan. Tosin lentopallokohtauksessa ei puhuta mitään.

-?Kun Mauno Koivisto tuli Tähtelään, kyläläiset olivat pääasiassa ruotsinkielisiä. Hän vastasi puhtaalla ruotsilla, kun joku puhui hänelle, Kerstin Karlberg kertoo.

Näytelmässä lauletaan paljon, niin kuin myös Mauno Koiviston lapsuudenperheessä tehtiin. Hänen isänsä kuului vapaakirkkoon, mutta ei pystynyt päättämään, minkä monista vapaakirkoista valitsisi.


-?Siksi isällä oli laulukirjat kaikkiin vapaakirkkoihin. Hänellä oli kenkälaatikko täynnä laulukirjoja, Kerstin Karlberg kertoo.

Näyttämöllä on pieni kohtaus, jossa Mauno Koivisto ja Assi Koivisto laulavat Meksikon pikajunan. Kohtaus perustuu tosielämään.

Näytelmän ensi-iltaan Inkoon nuorisoseurantalolle saapuivat myös Assi ja Tellervo Koivisto. Näytelmä toi molemmille paljon muistoja mieleen.

-?Varsinkin tämä Linnan vastaanotto oli todella hauska. Tuli ihan haamuja menneisyydestä, Assi Koivisto sanoi.

-?Yllättävän hauskasti kaikki oli koottu ja tuttuja hahmoja näkyi, Tellervo Koivisto kiitteli.

Millaisia muistoja sinulla on presidentti Mauno Koivistosta? Kerro kommenteissa!
Ilta Sanoma
4. marraskuuta 2019 8:04:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa Liverpool Echo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.