Ilta Sanoma

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kysyi viime keväänä valituilta kansanedustajilta, miten eduskuntapesti on vaikuttanut heidän talouteensa.
Suomessa uusien kansanedustajien kuukausipalkka on 6?614 euroa. Mukava kuukausipalkka tekee vuodessa yhteensä 79?368 euroa.

Osalle eduskunnan ensikertalaisista summa ei juurikaan tuo muutosta elämään. Toisille se merkitsee sitä, että eurojen laskemisen voi vihdoin lopettaa.

Minna Reijonen, perussuomalaiset

  • Ikä: 47.
  • Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja.
  • Ammatti: farmaseutti. Vuoden 2018 verotettava ansio- ja pääomatulo noin 74?000 euroa.
Neljännesvuosisata samassa apteekissa. Viime keväänä Savo-Karjalan vaalipiiristä perussuomalaisten kansanedustajaksi valitulle Minna Reijoselle eduskuntatyön suurin muutos arkeen oli työpaikkakunnan vaihtuminen.

Suurta taloudellisesta muutosta uusi työ ei tuonut. Lukuisissa luottamustoimissa työskennelleen farmaseutin vuositulot hipoivat jo aiemmin nykyisiä kansanedustajan tienestejä.

Nyt tulot tulevat kiinteämmin yhdestä paikasta, kun hän luopuu monista luottamustehtävistä kansanedustajuuden myötä.

-?En ole tässä vaiheessa kokenut, että rahankäyttöni olisi muuttunut. Tietysti nyt minulla on Helsingissä vuokrakämppä, jota laitan parhaillaan kuntoon, Reijonen kertoo.


Monialayrittäjäpuolisonsa kanssa omakotitalossa asuva Reijonen kertoo rahaa kuluvan arkisiin askareisiin.

-?Käytän rahaa tavallisiin asioihin. Toki lomallakin on kiva joskus käydä, mutta yleensä kulutan rahaa pihanlaittoon, autojen huoltoon sekä talon ylläpitoon. Kulutan rahaa myös vaalikulujen kattamiseen, hän avaa.

-?Ei meidän arkirahankäytössä tapahdu suurta muutosta, vaikka kuukausitulo muuttuu suuremmaksi.

Uudessa työssään Reijonen pitää kuitenkin erityisen tärkeänä sitä, ettei eduskunnassa unohdeta pienituloisia.

-?On ykkösprioriteetti tietää, miten tavallisella kansalaisella menee taloudellisesti.

Iiris Suomela, vihreät

  • Ikä: 25.
  • Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja.
  • Ammatti: opiskelija. Vuoden 2018 verotettava ansio- ja pääomatulo Suomelan arvion mukaan noin 30?000 euroa.
Omistusasunto. Siitä haaveilee Iiris Suomela (vihr) tällä hetkellä.

Saman haaveen jakaa moni parikymppinen kaupunkilainen, mutta suurelle osalle sen toteuttaminen ei ole taloudellisesti mahdollista. Suomelalle sen sijaan on - nykyään.

Viime keväänä Pirkanmaan vaalipiiristä vihreiden kansanedustajaksi valitun Suomelan tulot ovat pestin myötä moninkertaistuneet.

Yhteiskuntatieteiden opiskelijan tulot ovat aiemmin koostuneet vihreiden nuorten puheenjohtajapalkkiosta ja Tampereen kaupungin luottamustoimista.

-?Ihan hirvittävän suurta pottia niistä ei kertynyt. Luottamustoimien ansiosta rahaa oli silti enemmän kuin monella muulla täysipäiväisesti opiskelevalla tutulla, hän muistuttaa.


Suomela kertoo, ettei ole kokenut elämässään tilannetta, missä hänellä ei olisi varaa elämän välttämättömiin kustannuksiin. Hän on kuitenkin oppinut perheeltään elämään säästeliäästi. Opiskeluaikoina myös niukkuus on käynyt tutuksi.

-?Olen tehnyt politiikkaa tavoitteellisesti ja säästänyt vaaleja varten koko opiskeluaikani.

Kansanedustajan kiireisessä arjessa menot helposti kasvavat. Suomela kertoo helpottaneensa työvaatepulmaa ryhtymällä vaatelainaamon asiakkaaksi. Kulujen kasvusta kysyttäessä hän muistuttaa, että eduskuntatyössä on monta muuta työpaikkaa paremmat edut:

-?Kansanedustajille korvataan julkinen liikenne, junamatkat kodin ja työpaikan välillä, kattavat liikuntapalvelut sekä lounastaminen on edullista, Suomela listaa.

-?Kyllä tämän työn mukana tulee monia mahdollisuuksia säästää rahaa verrattuna aiempaan tilanteeseen.

Eduskuntatyön keskellä Suomela kokee oman opiskelijayhteisön muistuttavat siitä, miten niukkaa arki saattaa monilla suomalaisilla olla. Hän toivoisi kansanedustajien perehtyvän paremmin pienituloisten vointiin ja asemaan.

-?Todellisuus näyttää hyvin erilaiselta, kun ei tarvitse miettiä jokaista euroa.

Ketkä tienasivat viime vuonna yli 100?000 euroa? Ilta-Sanomat kertoo kaikki kiinnostavat asiat viime vuoden verotiedoista maanantaina 4. marraskuuta. IS:n verokoneeseen pääset täältä.
Ilta Sanoma
4. marraskuuta 2019 7:00:00 Categories: Europe 1 Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.