Ilta Sanoma

Julkaistu:

Erilaiset visionäärit ovat vuosien mittaan ennustaneet tulevaisuutta. Monet ajatukset vuodesta 2020 eivät ole lähimainkaan toteutuneet.
On sopeuduttava rankkasateisiin, tulviin, helleaaltoihin.

Kauppakeskukset katoavat.

Tavarat tulevat ihmisten luokse.

Näin vastattiin, kun Ilta-Sanomat haastatteli tulevaisuuden tutkijoita ja kysyi, millainen Suomi on vuonna 2040.
Miten hyvin tulevaisuuden tutkimus on aiemmin osunut kohdilleen? Vaikuttaa, että meidän ajastamme on tullut hyvin erilainen kuin tutkijat ovat aikoinaan ennustaneet.

Koira elättää perheen

Tilastokeskuksen pääjohtaja Olavi Niitamo esitti 1970-luvulla, miten teknologian futurologia tarjoaa optimistisia näkymiä ihmisen mahdollisuuksista.

-?Ehkä jo 1980-luvulla älyä voidaan lisätä kemiallisesti. Se merkitsee, että lapsemme menevät apteekin kautta kouluun, Niitamo arveli Ylen ohjelmassa Futuristisella matkalla ylihuomiseen.

Niitamo maalaili, että älykkäitä eläimiä ryhdytään käyttämään alemman tason tehtävissä vuonna 2000.

-?Jos lapsenlapsemme eivät saa töitä, heidän koiransa ehkä elättävät perhettä.


Kahvinjuonti loppuu

Serbialainen keksijä ja fyysikko Nikola Tesla ennusti vuonna 1935, että kahvi, tee ja tupakka menevät sadassa vuodessa pois muodista.

-?Ei yksinkertaisesti ole enää muodikasta myrkyttää elimistöä haitallisilla aineilla, hän kirjoitti Liberty Magazine -lehdessä.

Tesla näki, että ihmiset ymmärtävät tulevaisuudessa sellaisten yksinkertaisten raaka-aineiden kuin maidon, hunajan ja vehnän arvon.

Tesla ennusti, että pennin venyttäjän raaka-aineita aletaan tarjota nautiskelijoille tarkoitetuissa hienoissa juhlasaleissa.

Kaikista tulee kasvissyöjiä

Amerikan lihantuottajien yhdistyksen keulamies Gustav Bischoff ennusti vuonna 1913, että sadan vuoden kuluttua ihmisten ruokavalio koostuu lähinnä kasviksista.

Hän sanoi The New York Times -lehdessä, että lihasta tulee pulaa ja jopa varakkaammista ihmisistä tulee kasvissyöjiä.

-?Amerikkalaiset tulevat elämään niin kuin alemman kastin kiinalaiset elävät nyt. He syövät riisiä ja kasviksia.

Teräksestä kaikki

Yhdysvaltalainen keksijä Thomas Edison ennusti 1910-luvulla, että tulevaisuuden talot ja huonekalut on tehty teräksestä.

-?Vuosituhannen vaihteen vauvaa keinutetaan teräksestä tehdyssä kehdossa, Edison sanoi vuonna 1911 Miami Metropolis -lehdessä.

Vauvan isä istuu teräksestä tehdyllä tuolilla teräksisen ruokapöydän äärellä.

Äidin budoaari on varustettu teräksestä tehdyillä huonekaluilla.

Ohjuskuljetus postiin

Yhdysvalloissa laivaston sukellusveneestä laukaistiin vuonna 1957 erikoinen ohjus. Ohjuksesta oli poistettu ydintaistelukärki. Tilalla oli 3?000 kirjeen postilähetys.

Kirjelähetys saapui onnistuneesti 22 minuutin kuluttua määränpäähänsä, merivoimien lentotukikohtaan.

Postiministeri Arthur E. Summerfield oli niin innostunut kokeilusta, että hän ennusti postin siirtyvän ohjus- ja rakettikuljetuksiin vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

-?Ennen kuin ihminen pääsee kuuhun, postia ryhdytään jakamaan muutamassa tunnissa New Yorkista Britanniaan, Intiaan tai Australiaan kauko-ohjatuissa ohjuksissa, Summerfield ennusti Engineering 360:n mukaan.
Ilta Sanoma
10. lokakuuta 2019 10:14:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.