Ilta Sanoma

Julkaistu:

IS listasi tuomioita, joiden mukaan Putinia ei saa kutsua "varkaaksi", "satumaiseksi idiootiksi", "nartuksi", "kortongiksi", "pelkuriksi" eikä "fariseukseksi".
Venäjällä on nostettu kuluneen puolen vuoden aikana ainakin 26 oikeusjuttua, jotka koskevat presidentti Vladimir Putinin epäkunnioittavaa arvostelua. 18 niistä on päättynyt jo sakkotuomioon.

Uusi laki vallanpitäjien epäkunnioittavasta arvostelusta on ollut voimassa reilut puoli vuotta. Sen nojalla on käynnistetty yhteensä jo ainakin 45 tutkintaa, kertoo Agora-ihmisoikeusryhmä.

Epäselvää on, miellyttääkö uuden lain tulkinta edes Putinia. Laista on nimittäin hyvää vauhtia tulossa ikään kuin mielipidetiedustelu, jossa Putin pitää johtopaikkaa kansalaisten kiroilun ja pilkan kohteena.

Putin onkin antanut syyttäjänlaitokselle jo käskyn laatia tarkemmat tulkintaohjeet siitä, millä perusteella kansalaisia voidaan sakottaa. Soveltamisohjeiden on määrä valmistua marraskuun alkuun mennessä.

-?Kukaan ei saa käyttää väärin näitä normeja ja rajoittaa ihmisten oikeutta arvostella vallanpitäjiä, Putin sanoi kesäkuussa Suora linja -ohjelmassaan.

Lain perustella ensikertalainen voi saada Venäjän korkeimpien viranhaltijoiden ja valtiollisten symboleiden loukkaamisesta 30?000 - 100?000 ruplan (425 - 1?420 e) sakot. Mikäli vallanpitäjien kunnian loukkaaminen kuitenkin toistuu, sakkosumma voi nousta 300?000 ruplaan (4?255 e).

IS keräsi oheen muutamia sakkotuomioita, joita on jo jaettu Putinin epäkunnioittavasta arvostelusta.

Roman Vatanen - ei saa sanoa varkaaksi eikä loiseksi

Kalevalan kylässä Venäjän Karjalassa asuva Roman Vatanen tuomittiin huhtikuussa 30?000 ruplan eli noin 425 euron sakkoihin sen jälkeen, kun hän oli levittänyt sosiaalisessa mediassa presidentti Vladimir Putinia arvostelevia meemikuvia.

Sakkosumma ei ole venäläisittäin pieni, sillä se voi vastata esimerkiksi sairaanhoitajan kuukausipalkkaa.

Kuvissa Putinia ja hänen lähipiiriään kutsuttiin "varkaiksi", "piruiksi" ja "loisiksi".

Vataselle määrättiin myös toinen lisäsakko kuvasta, jossa Putinin hallinto rinnastettiin Hitlerin hallintoon. Lisäsakon suuruudeksi tuli 1?000 ruplaa.

Vatasella on taustallaan vanha tuomio vakavan ruumiinvamman tuottamuksesta, minkä vuoksi hän on istunut vankilassa ja vapautunut sieltä vuonna 2014.

Uudet sakkotuomiot Putinin arvostelusta johtivat kuitenkin siihen, että Vataselle määrättiin myös öinen ulkonaliikkumiskielto kello 22-06, kertoo OVD-Info -sivusto. Vatanen ei saa myöskään matkustaa Kalevalan ulkopuolelle ja hänen tulee ilmoittautua kaksi kertaa kuukaudessa poliisiasemalle seuraavien kolmen vuoden ajan.


Juri Kartyzhev - ei saa sanoa ääliöksi

Novgorodin alueella asuva Juri Kartyzhev sai 30?000 ruplan sakot, kun hänen todettiin syyllistyneen vallanpitäjien epäkunnioittavaan arvosteluun levittämällä Putinia kritisoivaa materiaalia VKontakte-sivuilla.

Kartyzhev oli käyttänyt ilmaisua "Putin on fantastinen ääliö".

Tunnettua venäjänkielistä sanaparia on mahdotonta kääntää sanatarkasti suomeksi. Sanoista ensimmäinen on ikään kuin positiivinen (satumainen, fantastinen), mutta kun se yhdistyy hyvin brutaaliin vähättelevään sanaan (idiootti, ääliö), ilmauksesta tulee vieläkin vahvemmin negatiivinen. Kaiken lisäksi ääliötä tarkoittavan sanan juurena on sukupuoliaktiin viittaava sana.

Meduza-sivuston mukaan oikeus ei rohjennut toistaa Putinia kritisoivaa venäjänkielistä ilmausta edes omassa tuomiossaan, vaan se on kirjattu näin:

-?Kartyzhev levitti VKontakte-sivustolla 31. maaliskuuta kahta päivitystä, joista toisessa oli teksti: "Putin on satumainen - kirosana - " ja toisessa alatyylinen kuva Venäjän presidentistä.

Igor Gorlanov - ei saa kritisoida tuomiota

Novokuznetskissa asuva Igor Gorlanov tuomittiin 30?000 ruplan sakkoihin sen jälkeen, kun hän oli kritisoinut Kartyzhevin saamaa tuomiota "satumaisesta idiootista".

Gorlanov oli yhdistänyt päivitykseensä myös videopätkän, jossa presidentti Putin toteaa, ettei nyt ole vuosi 1937 ja antaa ymmärtää, että venäläisillä on oikeus arvostella vallanpitäjiään.


Aleksandr Durasov - ei saa jakaa pilkkalaulua

Hanti-Mansian alueella tuomittiin 30?000 ruplan sakkoihin Aleksandr Durasov videosta, jonka hän jakoi Odnoklassniki-sivustolla. Kyseessä on pilkkalaulu nimeltä Kukkuu, se olen minä.

Lauluun liitetyllä videolla tölvitään Putinia ja hänen hallintoaan. Putinista tehdään muun muassa pitkänenäinen Pinokkio-hahmo ja hänet rinnastetaan kääpiöön ja Hitleriin.

Video on saatavilla YouTubesta ja netistä useista eri päivityksistä, mutta jostain syystä juuri Durasov tuomittiin sen jakamisesta. Oikeuden mukaan Durasovin päivitykset näki 78 hänen kaveriaan ja lisäksi hänellä on 18 seuraajaa.

Andrei Bytshkov - ei saa sanoa kortongiksi

Orjolissa oikeus tuomitsi Andrei Bytshkovin 40?000 ruplan sakkoihin sosiaalisen median päivityksestä, jossa hän käytti Putinista venäjänkielistä kondomia tarkoittavaa sanaa. Vastaavat suomenkieliset sanat olisivat kortonki tai kortsu.

Bytshkov oli kommentoinut uutista, jonka mukaan Orjolissa on tavattu entistä enemmän punkkeja.

-?Neuvostoliitossa ei edes tiedetty, että punkkeja on olemassa. Mutta meidän kusipäävirkamiestemme vuoksi me vajoamme alaspäin. Kiitos siitä kuuluu Putinille. Presidenttimme on oikea kortonki, kuten on hänen koko jenginsä, Bytshkov oli kirjoittanut.

Bytshkov ei myöntänyt syyllisyyttään.

-?Miksi minun pitäisi se tunnustaa? Maassa on täysi kaaos. Orjolissa on rikkinäinen silta, tiet ovat ajokelvottomia ja töitä ei ole. Jos vallanpitäjät olisivat hyviä, ehkä heitä ei kirottaisi? hän vastasi tuomarille MBH median mukaan.

Aleksei Zakruzhnyi - ei saa sanoa nartuksi

Tshitan kaupungissa bloggari "Leha Kotshegar" eli Aleksei Zakruzhnyi sai 30?000 ruplan sakon videosta, jossa hän käytti Putinista nimitystä "narttu". Kyseessä on naaraspuoliseen eläimeen viittaava alatyylinen sana, jonka voi kääntää suomeksi myös paskiaiseksi.

Zakruzhnyi valittaa videollaan, kuinka ihmisten on lämmitettävä asuntojaan hiilellä, vaikka Venäjä tuottaa valtavasti kaasua. Hän esittelee myös jääkaappinsa sisällön, missä on vain maitoa, majoneesia ja sipulia.

-?Senkin narttu. Jos et lopeta Venäjän kansan kansanmurhaa, tulen luoksesi Kremliin, Zakruzhnyi sanoo videolla.

Ivan Pahno - ei saa sanoa fariseukseksi

Stavropolin alueella asuva Ivan Pahno sai 30?000 ruplan sakot arvosteltuaan Putinia VKontakte-sivustolla.

Pahno oli kirjoittanut, että Putin syyllistyy "farisealaisuuteen" ja kaiken lisäksi hän "ei osaa tehdä mitään" ja hänellä on myös "vääränlaiset ruokailutottumukset".

Pahno oli kirjoittanut lauseet 21. toukokuuta, ja jo kesäkuun 3. päivänä hänet haettiin kotoa poliisiasemalle. Hänelle kerrottiin, että hänen "epäillään syyllistyneen Venäjän presidentin loukkaamiseen törkeällä tavalla".

Olesja Fadejeva - ei saa jakaa lapsen sanoja

Tjumenin alueella 30?000 ruplan sakot sai Olesja Fadejeva videosta, jonka hän oli jakanut Odnoklassniki-sivustolla.

MBH median mukaan Fadejeva oli jakanut videota, jossa nuori poika julistaa kavereilleen olevansa Neuvostoliiton kansalainen. Oikeuden mukaan videolla käytetään sopimattomia ilmaisuja Venäjän presidentistä.

Alaikäistä poikaa ei rangaistu, mutta sen sijaan rangaistuksen sai videon kuvannut ja sen nettiin laittanut Fadejeva.

Ilja Putjovski - ei saa sanoa pelkuriksi

Syyskuussa Kemerovon alueella tuomittiin Ilja Putjovski 30?000 ruplan sakkoihin videosta, jonka hän oli jakanut opposition mielenosoituksen hajottamisesta. Päivitykseensä hän oli liittänyt lauseen: "Putin on pelkuripaskiainen."

Jevgeni Zhukov - ei saa jakaa pilkkalaulua

Kesäkuussa Kurganin kaupunginoikeus tuomitsi Jevgeni Zhukovin 40?000 ruplan sakkoihin sen jälkeen, kun hän oli levittänyt VKontakte-sivuilla pilkkalaulua Putinista. Laulussa Putinia nimitetään miehen sukupuolielimeen viittaavalla sanalla.

Vladimir Shatskih - ei saa olla epäkohtelias

Orenburhissa Vladimir Satskih sai 30?000 ruplan sakot Putinin epäkunnioittavasta arvostelusta, kertoo MBH media.

Satskih oli kirjoittanut sosiaaliseen mediaan Putinia arvostelevia lausumia, joiden sanamuotoja kuvattiin "epäkohteliaiksi".

FSB tutki häntä ensin ääriliiketoiminnasta epäiltynä. Lopulta häntä päädyttiin kuitenkin rankaisemaan vain hallinnollisilla sakoilla Putinin arvostelusta.
Ilta Sanoma
10. lokakuuta 2019 9:07:00 Categories: BFM Business Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.