Ilta Sanoma

Julkaistu:

Leivonta
Uudessa ruokakirjassa on nopeasti valmistuvia ruoka- ja leivontaohjeita. Tämä sämpyläohje kannattaa ottaa talteen.
Uusi ruokakirja, Syö hyvä mieli (Cozy Publishing 2019) on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Syö hyvä olo -kirjalle. Tara Junker ja Anna Sarmanto kirjoittavat molemmissa kirjoissaan suoliston terveyden vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Kirjassa on runsaan tietopaketin lisäksi reseptejä, joita kirjoittajat suosivat itse.

Ohjeet ovat helppoja ja ruokien ainekset vaivattomasti saatavilla. Kirjassa painotetaan sesonkiajattelua ja reseptit on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Jokaisen luvun alussa luetellaan aineksia, joita kannattaa hyödyntää syksyllä, keväällä, kesällä ja talvella.

Kirjan ohjeissa on maukkaiden lämpimien ruokien, keittojen ja salaattien lisäksi myös herkkujen ohjeita. Useita kirjan reseptejä yhdistää nopeus: monet valmistuvat 15-30 minuutissa.

Arkeen sopiva leivontaohje on 15 minuutin sämpylät.

Sekoittamiseen 3 minuuttia, uunissa 12 minuuttia

-?Harvoin uunituore leipä valmistuu näin nopeasti. Resepti on pelastanut monta aamua, jolloin vatsa kurnii heti herätessä, sämpyläohjetta kuvaillaan kirjassa.

-?Silloin kun on aikaa vimeistelyyn, voit koristella siemenillä tai lisätä leipään mausteita, mutta tämä on perusohje nopeisiin tarpeisiin. Sämpylät voi hyvin myös pakastaa, ohjetta alustetaan.

Kirjassa kerrotaan, että taikinan sekoittamiseen menee noin kolme minuuttia. Sämpylöiden paistoaika on 12 minuuttia.

Ohjeessa oleva leivinjauheen määrä voi tuntua hieman reippaalta, sillä tavallisesti sitä käytetään leivonnassa vähemmän. Varmistimme reseptissä olevan leivinjauheen määrän tekijöiltä. Ruokalusikallinen pitää paikkansa. Ilman sitä näin nopeasti valmistuvat sämpylät eivät nouse.

15 minuutin ruis-kaurasämpylät (5 kpl)

3 dl ruisjauhoja

2 dl kaurajauhoja tai kaurahiutaleita

1 rkl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 rkl hunajaa

2 1/2 dl vettä

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään kulhossa lusikalla.
  3. Lisää hunaja sekä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Mikäli käytät kaurahiutaleita, voit tarvita vähän enemmän ruisjauhoja. Lopputuloksen tulee kuitenkin olla paljon tavallista sämpylätaikinaa tahmeampaa.
  4. Nostele seos kahden lusikan avulla viideksi sämpyläksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 12 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Lähde ja resepti: Tara Junker, Anna Sarmanto: Syö hyvä mieli (Cozy Publishing 2019)

Ilta Sanoma
26. syyskuuta 2019 17:30:32 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma People

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.