Ilta Sanoma

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Kasvojentunnistusjärjestelmät kehittyvät nopeasti. Niiden käyttöön pitäisi laatia selkeät juridiset ja eettiset pelisäännöt, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Ihmisen kasvonpiirteet ovat samanlainen yksilöllinen tunniste kuin sormenjäljet. Kun kone muuttaa kasvot dataksi, tiedot voidaan tallentaa kasvojentunnistusjärjestelmään. Siihen kytketty kamera tunnistaa kulkijan yhdistämällä kuvan tietokannassa olevaan rekisteriin. Jos henkilötietoja ei löydy rekisteristä, voi tekoäly etsiä vastaavuuksia internetin valtavasta kuvamassasta. Nimettömyys ihmisjoukossa alkaa jo olla historiaa.

Digitaalisen valvontateknologian käyttö lisääntyy ja laajenee. Siihen tarvittavat laitteet ja ohjelmistot kehittyvät koko ajan tarkemmiksi. Samalla järjestelmien hinta halpenee. Kun valvontakameroihin kytketään vielä ajoneuvojen rekisterinumeroiden tunnistusjärjestelmä, voidaan kenen tahansa liikkeitä seurata ja jäljittää ajassa taaksepäin.

Kasvojentunnistuksella on rikostorjunnan lisäksi kaupallista käyttöä. Esimerkiksi ostoskeskus voisi seurata sen avulla asiakkaidensa profiilia. Järjestelmä voi tunnistaa myös ilmeitä ja tunnetiloja - ja siten asiakastyytyväisyyttä.

Huoleton voisi todeta, että mitä sitten. Olemme jo vapaaehtoisesti luopuneet yksityisyydestämme käyttämällä älypuhelinta ja sosiaalista mediaa. Kaupalliset yritykset tietävät meistä uskomattoman paljon.

Valvontateknologialla on kuitenkin synkkä puolensa. Se koskee erityisesti autoritaarisia maita ja diktatuureja, joissa oppositio ja hallinnon vastustajat ovat entistä suuremmassa vaarassa. Järjestelmää voidaan käyttää väärin myös niin sanotuissa vapaissa maissa. Ilmeisiä riskejä ovat muun muassa etninen profilointi ja virhetunnistukset.

Kaikkein pisimmällä kansalaistensa teknisessä valvonnassa on Kiina, jossa on arviolta puoli miljardia valvontakameraa. Kun kulkee kiinalaisissa kaupungeissa, huomaa olevansa jatkuvasti kamerassa. Yleisötapahtumiin mennään porttien läpi, ja porteilla olevat kamerat suuntaavat linssinsä jokaiseen tulijaan. Klik. Tiedämme missä olet.

 

Poliittisesti epäilyttävien henkilöiden tietokantaan voi päätyä kuka tahansa ohikulkija.

Moskovassa testattiin kasvojentunnistusta jalkapallon MM-kisojen aikana viime vuonna. Pormestari Sergei Sobjaninin mukaan sen avulla voitiin tunnistaa kymmeniä etsintäkuulutettuja rikollisia. Kaupunginhallinto aikoo nyt yhteistyössä Venäjän sisäministeriön kanssa laajentaa järjestelmää 200?000 kameraan. "Siitä tulee maailman laajin, ja sen kanssa voivat kilpailla ainoastaan kiinalaiset järjestelmät", Sobjanin kehui viime viikolla.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät varmana, että järjestelmää käytetään terrorismilakien nojalla hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa. Tällöin poliittisesti epäilyttävien henkilöiden tietokantaan voi päätyä kuka tahansa ohikulkija.

Britanniassa automaattista kasvojentunnistusta on jo käytetty Lontoossa ja Etelä-Walesissa, jossa kokeilu haastettiin tuomioistuimessa. Oikeus päätti, ettei se loukannut kenenkään ihmis- tai kansalaisoikeuksia. Suomessa poliisi ja rajavartiolaitos voivat käyttää kasvojentunnistuslaitteita, mutta automaattinen valvonta ja ihmisten tunnistaminen julkisella paikalla ei ole mahdollista, sillä sitä koskevaa erityislainsäädäntöä ei ole.

Valtion tärkeimpiä tehtäviä on tuottaa kansalaisilleen turvallisuutta. Valvontateknologian käyttö voi olla perusteltua terrorismirikosten tai muun vakavan rikollisuuden torjunnassa, tai vaikkapa kadonneen henkilön etsinnässä.

Valtion tärkeää pääomaa on luottamus poliisiin ja viranomaisiin. Valvontajärjestelmien käyttöoikeudet on syytä antaa vain tarkoin rajatulle ja valikoidulle henkilöstölle. Jokaisesta käyttökerrasta pitää jäädä lokitiedostoon merkintä. Kaupallisten yritysten puolestaan pitää antaa asiakkaille mahdollisuus kieltäytyä kasvojentunnistuksesta ja profiloinnista.

Tarvitaan vielä paljon keskustelua, jotta nopeasti kehittyvälle alalle saadaan selkeät juridiset ja eettiset pelisäännöt.
Ilta Sanoma
14. syyskuuta 2019 0:00:00 Categories: Ilta Sanoma Pääkirjoitus The Comeback

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.