Päivän Lehti

Tätä Huuhkajat ei voi tunaroida - EM-kisoista putoaminen olisi käsittämätön mahalasku

Päivän Lehti - logo Päivän Lehti 11/09/2019 12:10:08 Sport Content
Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. © Heikki Saukkomaa / LehtikuvaTeemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa.

JALKAPALLO Sukupolvien unelmaksi nimetty Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historiallinen arvokisapaikka toteutunee EM-turnauksessa kesällä 2020. Vain totaalinen romahdus viimeisissä neljässä karsintaottelussa voi pudottaa Suomen kisoista.

Suomi on pelannut karsinnoissa nyt kuusi ottelua ja voittanut niistä neljä. Tappiot ovat tulleet otteluissa Italiaa vastaan.

Viime sunnuntaina Tampereella pelatussa Italia-ottelussa Suomi menetti pisteen Italian voitettua väärin tuomitulla rangaistuspotkulla 2-1. Suomalaismedioista moni keskittyi kritisoimaan Suomen taktiikkaa, kun pelattiinkin viiden pelaajan puolustuslinjalla. Median asiantuntijoiden mielestä tämä vaikeutti liikaa toppareiden Paulus Arajuuren ja Joona Toivion työskentelyä sekä Suomen aktiivisempaa hyökkäysrakentelua.

Jossitteluun on aina varaa, mutta aika todennäköisesti Italian tasoinen joukkue olisi tehnyt kahdella topparilla pelannutta Suomea vastaan useampia maaleja. Keskikentällä Suomi tuskin olisi kyennyt rakentamaan peliä paljoakaan tehokkaammin ja toistuvissa ongelmatilanteissa Italian valmennus olisi reagoinut nopeasti.

Päävalmentaja Markku Kanervan menestys perustuu siihenkin, että hänen komennossaan Suomi on kyennyt reagoimaan vastustajan tuomiin haasteisiin, kun pelejä on lähestytty realistiselta pohjalta. Tuloksesta kuitenkin pelataan ja ilman tuomaritunarointia Suomi olisi ottanut Italialta pisteen.

Tasapeli Italia-ottelusta olisi ollut kova saavutus pelaajamateriaaliltaan huomattavasti vahvempaa joukkuetta vastaan. Ja toisin kuin Gijonin ihmeessä 2013, jossa Suomi sumputti Mixu Paatelaisen komennossa 1-1 -tasapelin Espanjaa vastaan, ei piste olisi tullut pelkästään puolustussumppuun keskittyneellä taktiikalla.

Tasavahvoja ja tai heikompia joukkueita vastaan Suomi on poistunut kentältä karsinnoissa voittajana. Kaiken lisäksi Suomen päävastustajat Bosnia-Hertsegovina ja Kreikka ovat tunaroineet niin sanotuissa "pakkopistepeleissään". Molemmat ovat hävinneet Armenialle ja Kreikka jäi Liechtensteiniakin vastaan tasapeliin. Suomelle loistava tulos oli myös Kreikan ja Bosnia-Hertsegovinan keskinäisen ottelun tasapeli.

EM-kisapaikkansa Suomi varmistaisi jo lokakuussa voittamalla vieraissa Bosnia-Hertsegovinan ja kotona Armenian. Jopa tasapelit molemmista otteluista voisivat riittää edellyttäen, että Suomi marraskuussa voittaisi kotiottelussaan Liechtensteinin.

Mikäli Suomi neljästä viimeisestä ottelustaan voittaa kaksi, on Suomi lopullisessa sarjataulukossa varmasti Kreikan edellä. Bosnia-Hertsegovinan edellä Suomi olisi varmasti kolmella voitolla. Ja Armeniankin edellä kolmella voitolla, vaikka häviäisi Armenialle kotiottelunsa yhdellä maalilla.

Kreikka, Armenia ja Bosnia-Hertsegovina pelaavat karsinnoissa vielä Italiaa vastaan. Kreikka ja Armenia kohtaavat Italian kaiken lisäksi vieraissa. Kreikalla ja Bosnia-Hertsegovinallakin on myös keskinäinen ottelu edessään.

Vaikka Suomi häviäisi vieraissa Bosnia-Hertsegovinalle, riittänevät Suomelle kisapaikkaan kotivoitot Armeniasta ja Liechtensteinista. Suomen edelle noustakseen bosnialaisten olisi pakko voittaa Italia.

Jos Suomi ja Bosnia-Hertsegovina, Suomi ja Kreikka, tai Suomi ja Armenia päätyisivät tasapisteisiin, riittäisi Suomelle toisesta ottelusta maalin tappiokin. Tasapisteissä sijoitus ratkeaa keskinäisten ottelutulosten perusteella ja Suomi on voittanut Armenian, Bosnia-Hertsegovinan sekä Kreikan ensimmäisessä ottelussa 2-0.

Pöytä on täysin katettu Suomelle ja kisapaikka todellakin on omissa käsissä. Ja vaikka totaalinen sulaminen karsintojen päätöskierroksilla tapahtuisikin, pääsisi Suomi yrittämään kisapaikkaa vielä ensi maaliskuussa lisäkarsinnoissa. Sinne Suomi saavutti paikan voitettuaan viime syksynä Kansojen Liigan lohkonsa.

Tämän hetken karsintatilanteen perusteella Suomi saisi lisäkarsinnoissa vastaansa Skotlannin, Norjan ja Serbian. Varsinaisessa karsinnassa Suomen haaste on helpompi, kun pitäisi voittaa kotiotteluissa heikommat joukkueet, Armenia ja Liechtenstein.

Mikäli Suomi ei kisapaikkaa saavuta, voidaan jo perusteellisesti puhua suomalaisen jalkapalloilun henkisistä ongelmista. Tilannetta voisi verrata tappioon tennisottelussa, jossa olisi ensin voittanut kaksi ensimmäistä erää ja johtanut kolmatta erääkin 4-0.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue lisää urheilu-uutisia MSN.fi:stä:

Serie A:n palkat julki: Jesse Joronen tienaa puoli miljoonaa euroa vuodessa

Mixu Paatelainen MM-karsinnoissa räjähdysherkissä tunnelmissa

Teemu Pukki aiheutti viisinumeroiset tappiot peliyhtiölle!

Messistä pistettiin hurja huhu liikkeelle

IS: Tuomariasiantuntija uskoo VAR:n tulevan jo seuraaviin arvokisakarsintoihin - tässä syyt viivästykseen

Katso, ketkä ovat Suomen kaikkien aikojen parhaat jalkapalloilijat

LUE MYÖS: Huuhkajat Italian tuurista huolimatta yhä lähempänä EM-kisoja - "Homma omissa käsissä"

11. syyskuuta 2019 15:10:08 Categories: Päivän Lehti RTBF culture - bande-dessinee

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.