MTV

Tutkimus: Päikkärit kahdesti viikossa edistävät sydänterveyttä - liiallinen uneliaisuus kielii piilevistä ongelmista

MTV - logo MTV 11/09/2019 6:33:00 Valpuri Haapala
Päiväunien ottaminen kerran tai kahdesti viikossa näyttää tuoreen tutkimuksen perusteella edistävän sydänterveyttä. Kuvituskuva. © ShutterstockPäiväunien ottaminen kerran tai kahdesti viikossa näyttää tuoreen tutkimuksen perusteella edistävän sydänterveyttä. Kuvituskuva.

Sveitsiläistutkimuksen mukaan päiväunet kerran tai kahdesti viikossa saattavat edistävät sydänterveyttä. Liiallinen uneliaisuus päiväsaikaan voi kuitenkin kieliä piilevästä terveysongelmasta.

Riittävän mittaisten, 7-9 tuntia pitkien yöunien tiedetään olevan hyväksi ihmisen terveydelle. Univaje puolestaan on yhdistetty terveysongelmiin, ja sen tiedetään esimerkiksi rasittavan sydäntä.

Mutta miten on päiväunien laita? Maaliskuussa 2019 julkaistussa tutkimuksessa esitettiin, että päiväunet voivat olla jopa yhtä tehokas apu verenpaineen alentamiseen kuin lääkkeet. Tuore sveitsiläistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan päiväunien säännöllisellä ottamisella on suotuisia vaikutuksia sydänterveydelle. Päiväunet kerran tai kahdesti viikossa voivat tutkimuksen mukaan vähentää riskiä sydänkohtaukseen ja aivoinfarktiin.

Rajansa kuitenkin kaikella, myös päiväunilla. Liiallinen uneliaisuus päivisin ei nimittäin näytä edistävän ihmisen terveyttä. Tämä saattaa johtua siitä, että unisuuden taustalla voi olla piileviä terveysongelmia, tutkijat huomauttavat tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi Heart-tiedejulkaisussa.

LUE MYÖS: Väsyttääkö sinua jatkuvasti päiväsaikaan? Se voi olla oire parantumattomasta sairaudesta

Muutamat päiväunet viikossa yhteydessä jopa puolet pienempiin sydänriskeihin

Tutkimusta varten Lausannen yliopistollisen sairaalan tutkijat seurasivat 3462:ta sattumanvaraisesti valittua 35-75-vuotiasta sveitsiläistä keskimäärin viiden vuoden ajan. Tutkimuksen alussa osallistujat raportoivat päiväunien ottamisestaan viikon ajan.

Ne osallistujat, jotka kertoivat ottaneensa 5-60 minuutin mittaiset päiväunet kerran tai kahdesti viikon aikana, sairastuivat 48 prosenttia epätodennäköisemmin sydänkohtaukseen, aivoinfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan kuin ihmiset, jotka eivät ottaneet nokosia ollenkaan.

Päiväunien suotuisat vaikutukset havaittiin, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut mahdollisesti yhteyteen vaikuttavat asiat, kuten iän, yöunien pituuden, tupakoinnin sekä korkean kolesterolin ja verenpaineen.

Suurempi nokosten määrä ei kuitenkaan ollut yhteydessä eneneviin terveyshyötyihin. Useammin kuin kaksi kertaa viikossa päiväunet ottavat kärsivät todennäköisemmin vakavista sydänongelmista.

Tutkijat arvioivat tämän johtuvat siitä, että nokoset itsessään voivat olla seurausta piilevästä terveysongelmasta. Viikossa 3-7 kertaa päiväunet ottavat osallistujat tapasivat olla vanhempia, painavampia miehiä ja tupakoitsijoita. He kertoivat useammin kärsivänsä päiväsajan uneliaisuudesta sekä uniapneasta.

Aiemmin on havaittu, että myöskään yöunien kohdalla enemmän ei ole aina parempi. Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin, että alle kuusituntisia tai yli yhdeksäntuntisia yöunia nukkuvat ovat muita alttiimpia sairastumaan sydäninfarkteihin, vaikka he eläisivät muuten terveellisesti.

Tutkimuksessa on puutteensa

Tutkimusta tulkittaessa on otettava huomioon, että se osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta säännöllisten päiväunien ja sydänriskien välillä.

Lisäksi tieto päiväunien määrästä saatiin osallistujilta itseltään, mikä heikentää tietojen luotettavuutta.

LUE MYÖS: Kolme syytä, miksi heräät päikkäreiltä pöhnäisenä - pidä nokoset tämän pituisina

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Science Daily, The Telegraph, Heart

Lue lisää lifestyle-uutisia MSN.fi:stä

Vitsi osoittautui todeksi! Hääkakun leikkaaminen todella vähentää naisen seksihaluja

Tracy rakastui kaksoismurhaajaan - aikoo nyt naimisiin

Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti - älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

Totuus lihaksista ja rasvanpoltosta - asiantuntijalta yksi selkeä neuvo: "Ehdottomasti tärkein keino onnistuneeseen painonpudotukseen"

Tutkimuksen mukaan dementiaan sairastuneet ihmiset ovat kärsineet kolme kertaa todennäköisemmin migreeneistä menneisyydessään

Tiesitkö tätä pettämisestä? Katso aiheeseen liittyviä lukuja galleriasta!

11. syyskuuta 2019 9:33:00 Categories: MTV People

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.