MTV

Välirikko vuosia sitten - Erkka Westerlund kertoo Raimo Summasen suuresta merkityksestä omalle uralleen

MTV - logo MTV 5/09/2019 17:00:00 Feliks Heikkinen
Päävalmentaja Raimo Summanen, taustalla valmentaja Erkka Westerlund © Tor Wennström/LehtikuvaPäävalmentaja Raimo Summanen, taustalla valmentaja Erkka Westerlund

Raimo Summanen ja Erkka Westerlund työskentelivät yhdessä vuonna 2004 Leijonien valmennusjohdossa. Tuolloin jääkiekon World Cupissa nähtiin suurta kohua aiheuttanut Janne Niinimaan kotiin lähtö kesken turnauksen. World Cupin jälkeen Summanen sai potkut päävalmentajan tehtävistä ja Westerlund tuli tilalle. "Professori" kertoo nyt MTV Urheilulle, että vaikka kaksikko oli aikaisemmin välirikossa, ovat suhteet nyt hyvät.

LUE MYÖS: Uutuuskirja: Erkka Westerlund piinaavassa tilanteessa World Cupissa, Kalervo Kummola valmis reagoimaan kesken pelin: "Jos Rami ei pysty kontrolloimaan käytöstä"

Westerlund ja Summanen olivat työskennelleet yhdessä kahdeksan vuotta, joista yhden vuoden Leijonissa. Summasen lähdön jälkeen Kalervo Kummola tarjosi paikkaa Westerlundille. 

- Valmennustyön alussa Rami oli esittänyt koko valmennusryh­mälle sopimusta, jossa edellytettiin kaikkien valmennusryhmän jäsenten eroavan, jos päävalmentaja erotetaan. En allekirjoit­tanut sopimusta. Olin oppinut, että Ramin ympärillä sattuu ja tapahtuu asioita, Westerlund kertoo tuoreessa kirjassaan "Erkka - Elämän peliä".

- Olin vaikeassa tilanteessa. Vaakalaudalla oli pitkäaikainen työsuhde ja ystävyys Ramin kanssa, toisaalta oma tulevaisuu­teni ja osallisuuteni suomalaisessa jääkiekossa, Westerlund jatkoi.

"Yksi iso osa ihmisen elämän olemisen kokonaisuudessa on tilanteellisuus"

Westerlund toteaa kirjassaan myös, että Summasen erottaminen ei ollut hänen mielestään urheilullinen menestymättömyys. Suomi oli tuolloin World Cupissa toinen häviten 2-3 Kanadalle loppuottelussa. Hän sanoo, ettei vieläkään tiedä, mikä oikea syy on ollut. Nykyään kaksikon välit ovat Westerlundin mukaan hyvät.

- Olimme erilaisia ihmisiä, erilaisia valmentajia. Se oli minulta ihan tietoinen haku ja onni, että sain lähteä Ramin kanssa tekemään töitä. Nyt meillä on normaali suhde. Ei ole mitään erityistä. Meillä oli antoisaa aikaa, kun teimme yhteistyötä. Opin todella paljon valmentamisesta, ehkä eniten kuin keneltäkään muulta. Olisin toivonut, että se olisi jatkunut vieläkin pitempään. Yksi iso osa ihmisen elämän olemisen kokonaisuudessa on tilanteellisuus ja silloin se tilanne johti siihen, että yhteistyö loppui, Westerlund kertoo.

- Se oli se kynnys, kun tällainen yksinäinen päävalmentajakulttuuri vaihtui tiimityöksi. Se ehkä juuri teki siitä antoisan. Puhuimme samaa kieltä ja pystyimme sitä kautta kehittämään se yhden ihmisen ajatus useamman ihmisen ajatukseksi ja paljon suuremmaksi kokonaisuudeksi, Westerlund jatkaa.

Neljään arvokisamitaliin Leijonat johdattanut Westerlund summasi yhteen niitä asioita, joita hän oppi Summaselta ja niitä, jotka vaikuttivat merkittävällä tavalla koko Westerlundin valmennukseen.

- Paljon ennen kaikkea pelistä, mutta myös määrätietoisuutta asioiden johtamisessa ja hetkessä elämisessä. Kun aloitin Ramin kanssa tekemään töitä, niin olin aika paljon taustalla. Näin kuinka Rami elää hetkessä ja reagoi hetkessä. Sitä elämä on, ja sitä valmennuskin parhaimmillaan on. Oikeastaan siitä on lähtenyt oma uusi ajatus koko valmennukseen, Westerlund päättää.

5. syyskuuta 2019 20:00:00 Categories: MTV WAtoday

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.