Ilta Sanoma

Julkaistu:

Sulo Vilén oli huippusuositun Tankki täyteen -tv-sarjan hahmo. Nyt on perustettu yritys Sulovilen Oy. Mutta saako yhtiö pitää nimensä? Sitä selvitellään.
Tankki täyteen kokosi television ääreen jopa 2,5 miljoonaa katsojaa. Yksi sarjan hahmoista oli Sulo Vilén, joka osti mitä tahansa roinaa, jos vain halvalla sai.

Tankki täyteen -sarjan kirjoittivat Neil Hardwick ja Jussi Tuominen. Onko heiltä kysytty lupaa Sulo Vilénin nimen käyttämiseen, vaikkakin yhteen kirjoitettuna?

-?Minulta ei ole kysytty mitään, eikä Neililtäkään. Olisivat voineet vähän kysellä, Jussi Tuominen kertoo.

Jos Amerikassa suositun tv-sarjan hahmon nimi otetaan käyttöön yritystoiminnassa, siitä lähtisi herkästi muutaman miljoonan dollarin lasku.

-?Noinhan se tahtoo olla. Siellä mennään aika äkkiä kukkarolle, Tuominen sanoo.


Vasta perustetun Sulovilenin toimialana on muun muassa osakkeiden ja kiinteistöjen omistaminen.

-?Kun yhtiön perustin, en osannut ottaa huomioon mahdollista tekijänoikeusrikkomusta. Nyt kun toimittaja otti yhteyttä, huomasin, että olen tehnyt virheen. Olen ottanut yhteyttä Tankki täyteen -ohjelman luojiin. Asia on kesken, sanoo Sulovilenin perustaja Pasi Sulkanen.

-?Jos käy niin, että Sulo Vilén yhteen kirjoitettuna tällä toimialalla loukkaisi heitä, niin minä vaihdan yrityksen nimen ja sillä siisti. Prosessi on kesken, Sulkanen sanoo.

-?Olen ohjelman (Tankki täyteen) fani, ja siksi tämän nimen valitsin. Jos kävisi niin, että tämä syystä tai toisesta loukkaisi hahmon luojia, minä vaihdan nimen, Sulkanen sanoo.

Eräitä muitakin Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen tv-sarjoissa olleita asioita on käytetty kaupallisesti hyödyksi. Tankki täyteen ja Reinikainen -sarjoissa hauskuttanut Artturi Reinikainen (Tenho Saurén) laukoi yleiseen käyttöön päätyneitä sloganeita kuten "niin maan perusteellisesti".

-?Hämeenlinnassa huomasin taksin perässä mainoksen "Niin maan perusteellisen hyvä hotelli". Kysyin Ylen lakimiehen kantaa asiaan. Koska "niin maan perusteellista" ei ollut rekisteröity, asia jäi siihen, Tuominen kertoo.

Sisko ja sen veli oli Hardwickin ja Tuomisen kirjoittama tv-sarja. Teatterinjohtaja Panu Raipia ja hänen sisarensa Loretta Pietilä avasivat kesäkuussa Tampereella ravintolan nimeltä Sisko ja sen veli.

-?Annoimme luvan nimen käyttöön ilman mitään ehtoja. He ovat oikeasti sisko ja sen veli, Jussi Tuominen kertoo.
Ilta Sanoma
31. elokuuta 2019 21:46:00 Categories: Ilta Sanoma WAtoday Yrittäjä

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.