Ilta Sanoma

Juuri nyt
rac

Julkaistu:

IS vieraili Tukholmassa poliisien ampumisesta epäiltyjen veljesten ajanviettopaikoilla. Naapurille miehet olivat tuttu ja pelottava näky.
Paahtavan helteinen iltapäivä saa jo valmiiksi rauhallisen Hammarbyhöjdenin asuinalueen tuntumaan entistäkin uneliaammalta.

Etelä-Tukholmassa, kovaa vauhtia keskiluokkaistuneen Johanneshovin kupeessa sijaitsevalla asuinalueella on runsaasti vehreitä ja viihtyisiä puistoja.

Siellä täällä viettää aikaa lukuisia perheitä ja auringonottajia. Facebookin puskaradioryhmän nimi Härligt Hammarbyhöjden, eli ihana Hammarbyhöjden, sopii hyvin asuinalueelle.

Täällä kulkivat joitakin kuukausia sitten myös Porvoossa kahden poliisin murhan yrityksestä epäillyt 25- ja 30-vuotiaat veljekset.

Vanhemman, vapaaottelutaustaisen miehen virallinen osoite löytyy yhä läheisestä kerrostalosta, isän ja äidin luota. Nuoremman veljen osoite on merkitty ilmeisesti tarkoituksella väärin läheiseen kirkkoon.
Jokin sai nyt useista murhan yrityksistä epäillyt miehet lähtemään tältä idylliseltä alueelta Porvooseen, missä he viettivät pitkän ajan motellissa asuen. Motiivi poliisien ampumiseen on edelleen epäselvä.

Miesten kotikulmilla, leikkipuiston laidalla kävelee vastaan Camille, joka tunnistaa miehet valokuvasta välittömästi. Veljekset ovat tuttu näky paljon ulkoilevalle 2-vuotiaan pojan äidille.

-?Näin heidät monta kertaa viime keväänä. Ensimmäisellä kerralla säikähdin todella paljon, hän kertoo.


Camille oli viime huhtikuussa läheisen metsän lenkkipolulla, kun veljekset hölkkäsivät vastaan. Vaikka oli jo varhainen kevät, sää oli yhä talvinen ja maa jäinen.

-?Pelästyin tietysti, kun hämärässä tuli vastaan kaksi tuon näköistä miestä, hän sanoo ja osoittaa kuvia.

-?He olivat isokokoisia ja treenattuja, gangsterien näköinen kaksikko.

Hän kertoo veljesten kävelleen monta kertaa hänen ohitseen kadulla. Välillä hän sattui myös läheiseen puistoon samaan aikaan.

-?Polttivat tupakkaa ja hengailivat. He liikkuivat aina vain keskenään ja kahdestaan.

Camille ei ollut lukenut Porvoon tapahtumista uutisista, mutta yllättyy, kun kuulee, mistä naapurit ovat epäiltyinä Suomessa.

-?He näyttivät kyllä rikollisilta, mutta vaikuttivat lopulta kuitenkin ihan tavallisilta.


Asuinalue on hänen mukaansa niin lintukoto, ettei sen asukkaista uskoisi vastaavaa.

-?Tämä alue on ylempää keskiluokkaa, turvallinen lapsiperhealue.

Veljesten kotitalosta parin talon päässä tervehtii Johanna Hulthem, joka istuskelee kotinsa edustalla ja polttelee tupakkaa. Hän on muuttanut alueelle kaksi kuukautta sitten, ja on täynnä intoa uuden asuinpaikan ilmapiiristä.

-?Täällä on niin kotoisaa ja rauhallista ja koti on lähellä luontoa. Täällä ei ole väkivaltaisuuksia, kuten kotikaupungissani Göteborgissa tai Tukholman pohjoisosassa, missä on usein ammuskeluja.


Hulthem on lukenut uutisista Porvoon ammuskelusta. Hänellä ei kuitenkaan ollut aavistustakaan, että tekijät voisivat olla kotoisin Hammarbyhöjdenistä.

-?Melkein mahdotonta uskoa, hän hämmästelee.

Johanneshovin ja Hammarbydhojdenin kupeessa sijaitsevalla asuinalueella on kuitenkin välillä rauhatonta, tietää kertoa perheenisä lähipuistossa. Viereisellä Dalenin alueella ammuttiin viime vuoden lopulla kuoliaaksi 20-vuotias mies. Tapauksesta ovat uutisoineet lukuiset Ruotsin mediat.


-?Alue on ollut jo pitkään ongelmallinen, ja siellä on välillä esimerkiksi väkivaltaa. En kutsuisi sitä ghetoksi, mutta ei se mikään hyväkään alue ole, perheenisä kuvailee.

Samassa puistossa aurinkoa ottava nainen katsoo kuvaa miehistä pitkään. Myös hän mainitsee Dalenin.

-?Dalenissa oli juuri kuollut nuori mies. Paikalla oli paljon ihmisiä ja kukkameri.

-?En ole varma, mutta saatoin nähdä heidät muistopaikalla. Oli alkuvuosi. He olivat kahdestaan ja näyttivät paljon kuvan miehiltä, hän muistelee.
Ilta Sanoma
28. elokuuta 2019 13:57:49 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat WAtoday

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.