Ilta Sanoma

Julkaistu:

sää
Sateet väistyvät itään ja lautta lämmintä ilmamassaa saapuu Ruotsista ja Norjasta seuraavaksi Suomen päälle. Hellerajat voivat alkuviikosta paukkua rikki koko maassa.
Venäjän presidentti lähti takaisin itään, ja niin lähtevät myös Suomea vaivanneet elokuiset sadekuurot ja matalapaine.

Säätiedotus näyttää tällä hetkellä siltä, että ensi viikonloppuna niskaan voi vielä tipahtaa jokunen pisara sadevettä. Sen jälkeen hivuttaudutaan sulavasti hyvinkin lämpimiin tunnelmiin.

Forecan päivystävä meteorologi Jenna Salminen arvioi, että vaikka viikonloppuna nautitaan vielä tasaisesta parin kymmenen asteen lämpötilasta eri puolilla Suomea, ensi viikolla luvassa voi olla vielä kerran hellelukemia.

-?Viikonloppuna ollaan sellaisessa siirtymävaiheessa, hän toteaa.

Loppuviikosta lämpö lipuu länsinaapurista eli Ruotsista ja Norjasta Suomeen. Punainen ilmamassa leviää tasaiseksi lautaksi lähes koko Suomi-neidon päälle.

-?Näiden ennusteiden mukaan koko Suomi olisi jäämässä tuon helteisen ilmamassan alle. Helteiset lämpötilat tulevat todennäköisesti olemaan enemmän maan etelä- ja keskiosien juttu, Salminen sanoo.

Forecan ja Ilmatieteen laitoksen kymmenen päivän ennusteiden mukaan eri puolilla maata olisi ensi viikolla noin 22-25 astetta lämmintä ja sateetonta. Lapissa lämpötilat jäävät noin 18-20 asteeseen.


Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Multala sanoo samaa. Sadealue liikkuu viikonlopun aikana itään, kun taas korkeapaine saapuu tilalle lännestä.

-?Lauantai on vielä vähän epävakaa, mutta sunnuntaina etelässä näyttää jo selkeästi lämpimämmältä. Pohjoisessa voi olla sunnuntaina vielä tuulista, hän arvioi.

Sunnuntai onkin eteläisessä Suomessa luultavasti viikon paras päivä. Jos luvassa on vapaapäivä, kannattaa sille päivälle siis suunnitella vaikkapa kesän viimeistä rantapäivää.

-?Etelässä on silloin luultavasti aurinkoista ja sateetonta. Lämpötila voi olla 23 astetta.

Ensi viikon alussa voi kaivaa tuulettimet kaapista pölyttymästä. Maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona hellelukemat voivat mennä rikki monissa paikoissa ympäri Suomea.

-?Alkuviikko näyttää aika lupaavalta!

-?Todennäköisesti ympäri maata on noin 23 astetta lämmintä. Paikoin voi olla hellettäkin, Multala sanoo.

Lämmin ilmamassa levittäytyy koko Suomen ylle aina Oulun läänille saakka. Alkuviikko on myös sateeton, joten elokuinen sää on kaikin puolin mitä mukavin.

Multala pohtii, että luultavasti elohopea ei enää tänä vuonna kohoa Suomessa yhtä korkealle kuin ensi viikolla eri puolilla maata. Toisaalta hän muistuttaa, että viimekin vuonna hellepäiviä kertyi parikin kappaletta vielä myöhemmin alkusyksystä.

-?Todennäköisesti tulossa on tämän kesän viimeinen helle, mutta eihän se toki koskaan ole varmaa.

Pidemmän ajan ennuste vaikuttaa siltä, että sää ei suinkaan ole viilenemässä radikaalisti ainakaan lähiviikkoina.

-?Pitkän ajan ennuste näyttää tällä hetkellä siltä, että syyskuussa on keskimääräistä lämpimämpää.
Ilta Sanoma
23. elokuuta 2019 9:35:00 Categories: Ilta Sanoma Ilta Sanoma - Kotimaa Ilta Sanoma - Uutiset Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.