Ilta Sanoma

Julkaistu:

Aiheen parissa työskennelleen tutkijan mukaan lääkäreillä on voinut olla hyvin monenlaisia motiiveja.
Useat hedelmöityshoitoja antaneet lääkärit käyttivät Yhdysvalloissa ja Hollannissa vuosia salaa omaa spermaa lahjoitussperman sijaan hedelmöitystarkoitukseen, kertoo New York Times.

Tapauksista on jo vuosikymmeniä, mutta vasta kaupallisten DNA-testien aikakaudella totuus on tullut ilmi.

Monet näiden hedelmöityshoitojen avulla syntyneet ja nyt aikuisiksi kasvaneet ovat saneet selville todellisen biologisen isänsä viime vuosina.

Yksi heistä Eve Wiley häkeltyi selvittäessään vuonna 2017, että hän ei ollutkaan saanut alkuaan keinohedelmöityksellä lahjoittajan spermasta, vaan Wileyn äitiä hoitaneen lääkärin siittiöistä.

Kymmenien lasten isiä

New York Times kertoo kolmesta lääkäristä, jotka hedelmöittivät kymmeniä naisia spermallaan säännöllisesti.

Alankomaiden Donor Child - järjestön mukaan vuonna 2017 kuollut hollantilaislääkäri Jan Karbaat, 89, hedelmöitti uransa aikana 56 naista omalla spermallaan. Viranomaiset sulkivat hänen vastaanottonsa 2009.

Kanadan Ottawassa 80-vuotiaan Norman Barwinin lisenssi otettiin pois, kun selvisi, että hän käytti useasti väärää spermaa, joissain tapauksissa omaansa naisten hedelmöityshoidoissa kymmenien vuosien ajan.

Barwin oli tiedettävästi käyttänyt omaa spermaansa ainakin 11 naisen hedelmöittämiseen.

Yhdysvaltain Indianapoliksessa hedelmällisyyslääkäri Donald Cline käytti spermaansa yli kolmenkymmeneen naiseen 1970- ja 1980- luvuilla.

Nyt jo 61 ihmistä on ilmoittanut DNA-testeihin vedoten, että Cline on heidän biologinen isänsä.

Indianan yliopiston lakitutkija Jody Madeira on seurannut yli 20 tapausta Yhdysvalloissa, Englannissa, Etelä-Afrikassa, Saksassa ja Alankomaissa, ja kertoo, että toiminnan taustalla on voinut olla hyvin erilaisia motiiveja liiketoiminnasta mielenhäiriöihin.

Hän selittää, että, osa lääkäreistä on voinut kokea auttavansa naisia hedelmöittämällä heitä omalla spermallaan.

-?Uskon, että monilla lääkäreillä on ollut valtaan liittyviä syitä tämän tekemiseen. Mielenterveysongelmia, narsistisia taipumuksia, tai ehkä he olivat kiinnostuneita tietynlaisista naisista, hän sanoo.

Voidaanko pitää seksuaalisena hyväksikäyttönä?

Kolme Yhdysvaltain osavaltiota on äskettäin säätänyt lakeja, jotka kieltävät lääkärin oman sperman käytön hedelmöityshoidoissa ja ovat verranneet sitä seksuaalisen hyväksikäyttöön.

Jotkin asiantuntijat sanovat, että seksuaalinen hyväksikäyttö on liian raju vertaus, ja se asettaa lääkärin seksuaalirikollisen rooliin tilanteessa, jossa on tapahtunut inhimillinen virhe, esimerkiksi jos lääkäri vahingossa sekoittaisi spermat.

Toukokuussa Indianassa astui voimaan laki, joka antaa uhreille oikeuden haastaa lääkäri huijauksesta.

Laki on poikkeuksellinen, koska sen vanhentumisaika, ei perustu rikoksentekohetkeen, vaan hetkeen, huijauksen havaitsemisesta.
Ilta Sanoma
23. elokuuta 2019 8:38:39 Categories: Ilta Sanoma TT Nyhetsbyrån Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.