Ilta Sanoma

rac

Julkaistu:

Maapallon keuhkoiksi kutsuttu maailman suurin trooppinen metsäalue katoaa hälyttävää vauhtia.
Torstaina tuhannet metsäpalot jatkoivat raivoamistaan pääosin Brasilian valtion alueella sijaitsevassa Amazonin sademetsäalueella. Brasilian viranomaisten mukaan alueella paloi lähes 73?000 erillistä paloa, joka on suurin lukumäärä sitten vuoden 2013 jolloin tilastoa alettiin pitää.

Amazonin alueella paikalla oleva uutistoimisto Reutersin toimittaja Jake Spring kertoo nähneensä sekä aluskasvillisuudessa kyteviä paloja että savua satojen metrien korkeuteen syökseviä liekkejä.

-?Emme pysty näkemään taivaanrantaa ilmassa leijuvan, myös auringon peittävän savun vuoksi, hän kuvailee.
  • Yllä olevalla videolla Reutersin toimittajan ottamaa kuvaa Amazonin metsäpaloista.
Brasiliassa metsien polttaminen on normaalia tähän aikaan vuodesta, kun metsiä raivataan viljelys- ja laidunmaiksi.

Brasilian avaruustutkimuskeskuksen (INPE) satelliittitietojen mukaan maastopalot ympäri Brasilian ovat kuitenkin kasvaneet tänä vuonna jopa 85 prosentilla, kertoo BBC.


Palojen koko laajuus ei vielä ole selvillä, mutta niiden aiheuttamasta savusta on kärsitty Sao Paulossa ja useissa muissa Brasilian kaupungeissa kuluneella viikolla.

Naapurimaa Peru on ilmoittaunut olevansa varuillaan Brasiliasta ja Boliviasta leviävien maastopalojen vuoksi. Myös Paraguay ja Bolivia taistelevat erillisiä maastopaloja vastaan. Ne ovat tuhonneet laajoja alueita maiden sademetsistä.
Metsäpaloja omin silmin Brasiliassa todistanut Spring kertoo paikallisen lentäjän kutsuneen tämän vuoden paloja pahimmiksi joita hän on koskaan nähnyt. Tätä tukevat myös tutkimukset, jotka ovat jo aiemmin varoitelleet Amazonin lähestyvän tilannetta, jossa metsä ei kykene enää toipumaan vaikka ihminen lopettaisi sen tuhoamisen.

-?Tutkimukset kertovat että tuhoamisen jatkuessa ekosysteemi tulee käännekohtaan, jonka jälkeen Amazon joutuu kuolemanspiraaliin josta se ei kykene koskaan toipumaan, hän sanoo.

Amazonin metsät ovat koti 10-15 prosentille kaikesta elämästä Maapallolla ja niiden on laskettu tuottavan noin 20 prosenttia kaikesta hapesta. Kuluneina vuosikymmeninä tätä elämän lähdettä on kuitenkin verotettu kiihtyvällä tahdilla.The Economistin keräämien tietojen mukaan 1970-luvulta lähtien metsistä on hävitetty suunnilleen Turkin valtiota tai Texasin osavaltiota kooltaan vastaava alue. Samaan aikaan alueen lämpötila on noussut noin 0,6 asteella, joka on aiheuttanut kuivuutta ja osaltaan pahentanut myös metsäpaloja.

Myös brittilehti Guardian kirjoittaa Amazonin alueen lähestyvän pistettä jossa metsien tuhoutumista ei voida enää pysäyttää. Lehden mukaan Amazonin metsät ovat hävinneet vauhdilla, joka vastaa yli kolmea jalkapallokentällistä minuutissa.

Brasilian presidentti: Ympäristöpsykoosin lietsontaa

Amazonin metsien hakkaaminen on jatkunut vuosikaudet, mutta tuhon on kerrottu kiihtyneen hurjasti presidentti Jair Bolsonaron aloitettua tehtävässään viime vuonna. Asiantuntijoiden mukaan presidentti on rohkaissut metsureita ja maanviljelijöitä raivaamaan metsiä viljelyskäyttöön.

Bolsonaro liittää palot lisääntyneeseen kuivuuteen. Presidentti vihjasi keskiviikkona, että ympäristöjärjestöt olisivat tahallaan sytytelleet sademetsiä tuleen kostona siitä, että niiden rahoitusta on leikattu.


Presidentti lisäsi myöhemmin pökköä pesään sanomalla, että ympäristö- ja kansalaisjärjestöt lietsovat "ympäristöpsykoosia", jonka tarkoitus on vahingoittaa Brasilian taloutta.

Ympäristöministeriä tervehdittiin buuauksin

Presidentti Bolsonaron mukaan maalla ei ole tarpeeksi voimavaroja taistella paloja vastaan, kertoo BBC.

Bolsonaro sanoi toimittajille torstaina, että maan hallinto ei saa sisäministeriötä lähettämään palomiehiä sammutustöihin.


-?Neljäkymmentä palomiestä taistelemaan tulipaloja vastaan? Resursseja ei ole. Tämä kaaos on saapunut, presidentti sanoi.

Brasilia isännöi parhaillaan YK:n alueellista ilmastonmuutoskokousta Salvadorissa. Hallinnon virkamies puolusti kokouksessa Brasilian ympäristöpolitiikkaa ja sanoi, että se noudattaa Pariisin ilmastosopimusta.

Samassa kokouksessa Brasilian ympäristöministeri Ricardo Salles saateltiin lavalle buuauksin.

-?Amazonin alue palaa, osa yleisöstä huusi Sallesille.
Ilta Sanoma
23. elokuuta 2019 5:38:45 Categories: Ilta Sanoma RTBF Ulkomaat info - societe

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.