Uusi Suomi

Nyt lähti liikkeelle aktiivimallin romutus: "Työttömyysetuus normaaliksi 1.1.2020"

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 16/08/2019 11:57:00 Teppo Ovaskainen
© Toimittanut Alma Talent Oy

Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään perjantaina lähettänyt lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen niin sanotun työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta. Aktiivimallin purkaminen edellyttää työttömyysturvalain muuttamista.

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.  Purkaminen on nyt kuitenkin käynnissä esitysluonnoksen lähdettyä lausunnoille.

"Tällä lakiesityksellä purettaisiin aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, jolloin työttömyysturvasta tulee selkeämpi ja ymmärrettävämpi. Selkeys ja ymmärrettävyyshän ovat myös syksyllä käynnistyvän sosiaaliturvan uudistuksen peruspilareita", sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Hänen mukaansa työllisyystoimenpiteitä käydään läpi työllisyyden edistämisen ministeriryhmässä jo ensi viikosta lähtien.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurattaisi mallin mukaisesti eikä aktiivimalli leikkaisi 1.1.2020 alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

"Jos työttömyysetuutta on aiemmin aktiivimallin perusteella alennettu, se palautuisi normaalin suuruiseksi vuoden 2020 alusta. Tammikuussa maksuun tuleviin mutta vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttaisivat."

Aktiivimallin kumoamisen vuoksi muutettaisiin myös työttömyysetuuksien rahoituksesta annettua lakia ja työttömyyskassalakiin sisältyviä ansiopäivärahan valtionosuutta koskevia säännöksiä. 

Lausuntoaika päättyy 9.9.2019. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina syksyllä 2019. 

Aktiivimalli on esillä myös sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksessa vuoden 2020 budjetikseen. Ministeriö ehdottaa, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty. Tästä aiheutuvat kustannukset valtiolle ovat 13,7 miljoonaa euroa.

Samalla ministeriö esittää työttömyysturvaan 2,22 miljardin euron määrärahoja. Se on 148 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2019. Vähennys aiheutuu pääasiassa työllisyyden kasvusta, ministeriö kertoo.

Soini, Koski, Bryggare - he voivat saada sopeutumisrahaa (kuvat):

Lue lisää MSN.fi:ssä:

Antti Lindtman: "Suomessa on yksi puolue, joka yrittää viimeiseen asti vaieta Brexitin seurauksista"

Halla-aho ryöpytti rajusti - Poliisipäällikkö perustelee, miksi tutkinnanjohtaja saa jatkaa

Kokoomuksesta vastaus Antti Rinteelle: "Syytät siis valtiovarainministeriön asiantuntijoita"

16. elokuuta 2019 14:57:00 Categories: Liverpool Echo Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.