Ilta Sanoma

Julkaistu:

Terveys
Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa kyseltiin muun muassa likinäköisyyden oireista lapsilla.
Nuorten puhelimien ja tietokoneiden käytöllä ja näön heikentymisellä on todennäköisesti yhteys, väittää brittiläinen Scrivens Opticians -yritys tiedotteessaan (pdf). Optikkoyrityksen väite perustuu muun muassa sen teettämään kyselytutkimukseen, johon osallistui 2000 aikuista Britanniassa.

Yhtiö muistuttaa, että silmälaseja tarvitsevien 13-16 -vuotiaiden määrä on Britanniassa lähes kaksinkertaistunut viimeisen seitsemän vuoden aikana. Vuonna 2012 silmälaseja käytti viidesosa varhaisteineistä, mutta viime vuonna osuus oli noussut jo 35 prosenttiin.

Näistä kaksi kolmasosaa oli likinäköisiä, eli heillä oli vaikeuksia nähdä kauas. Kyselytutkimuksen mukaan 13-16 -vuotiaat brittinuoret kuluttavat viikossa yleensä 26 tuntia katsoen puhelimia, tablet-laitteita ja televisiota tai pelaten videopelejä. Pitkäkestoinen lähellä olevan näytön tuijottaminen saattaa rasittaa silmiä ja aiheuttaa likinäköisyyttä.

Brittioptikot suosittelevat suojakeinoksi ulkoilua. Asiaa on pohdittu myös Suomessa. Aiempien tutkimusten perusteella ulkona oleskelu saattaa suojata lapsia likinäköisyydeltä. Esimerkiksi maaseudulla asuvat lapset ulkoilevat kaupungissa asuvia lapsia enemmän, ja heillä on myös vähemmän likinäköisyyttä. Ulkoillessa kun katsotaan enimmäkseen kauas, jolloin silmät rentoutuvat.
Yli puolet vanhemmista oli yrittänyt rajoittaa lasten näyttölaitteiden parissa kuluttamaa aikaa peläten sen heikentävän heidän näköään.

Optikkoyritys toteaa kuitenkin, että likinäköisyyden kehittymisestä ja sen yhteydestä näyttöaikaan olisi syytä tehdä lisätutkimusta.

Kyselytutkimuksen mukaan noin neljäsosa brittivastaajista ei ollut ikinä vienyt lastaan näöntarkastukseen. Näön heikentymistä voi olla vaikea havaita, sillä likinäköisyys kehittyy hitaasti.

Kyselyn mukaan 15 prosenttia vanhemmista oli käyttänyt lastaan näöntarkastuksessa lapsen valitettua päänsärkyä. Muita vanhempia huolestuttaneita merkkejä olivat lasten kuivat silmät, istuminen liian lähellä televisiota sekä silmien siristely.
Ilta Sanoma
13. elokuuta 2019 15:58:27 Categories: Digitoday Ilta Sanoma Liverpool Echo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.