Ilta Sanoma

Julkaistu:

Melkein kaikki meistä työskentelevät avokonttorissa. Tieto kyllä kulkee, mutta keskittymistä vaativista työtehtävistä ei tule yhtään mitään. Työt tehdään joko etänä tai työpäivän jälkeen illalla, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.
Tästä uutiskommentista on kiittäminen aivotutkija, professori Minna Huotilaista. Kävin haastattelemassa häntä hieman ennen kun jäin kesälomalle. Puhuimme pitkään siitä, miten moni valittaa keskittymiskykynsä heikentyneen ja siitä, mitä asialle voisi tehdä.

Haastattelun lopuksi sovimme jutun tarkistamisesta ja sanoin, että otan ison juttukokonaisuuden kirjoittamista varten etäpäivän. Huotilainen kysyi vilpittömän hämmästyneen oloisena: "Kirjoitatko siis yleensä avokonttorissa?".

Tietysti. Olen toimittaja. Kaikki me työskentelemme avokonttorissa.

Koko haastattelu on luettavissa IS:n erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti ja tuo avokonttoria koskeva osuus täältä. Siinä Huotilainen puhuu vakavasta asiasta. Miten jatkuvat keskeytykset ajavat meidät "taistele tai pakene" -tilaan ja mitä siitä seuraa. Tämä kaikki on avokonttorissa töitä tekevälle täysin arkea.

Myös avokonttorin hyvät puolet ovat tiedossa. Ihmiset vaihtavat ajatuksia, tieto kulkee, monesti yhteishenkikin paranee. Tietysti avokonttori on myös kulukysymys - sinne mahtuu paljon ihmisiä samaan tilaan. En usko, että palaamme omien työhuoneiden aikaan. Tuskin kukaan uskoo.

Meidän pitäisi puhua paljon enemmän siitä, miten avokonttoreista tulee paikkoja, joissa voi tehdä työtä. Huotilaisen innoittamana keskustelin asiasta kesälomalla lukuisten ihmisten kanssa ja kysyin kokemuksia. Eräs hiljattain avokonttoriin siirtynyt kertoi: "Olen ajautunut tilaan, jossa lähinnä hengaan työpaikalla. Ei siellä mitään töitä pysty tekemään. Työt teen iltaisin kotona". Hän on juristi.

Toinen asiantuntijatyötä tekevä kertoi saaneensa itselleen mieluisan uuden työn. Hän on ollut siellä nyt hetken ja etsii uutta työtä. Eikö sitten ollutkaan hyvä työ? "Oli, mutta olisi pitänyt käydä istumassa etukäteen työpaikalla. Mahdottoman huonosti toteutettu avokonttori, en pysty tekemään siellä töitä."

Helsingin Sanomat (29.7.) haastatteli Martelalle toimistokalusteita suunnittelevaa Iiro Viljasta. Hän sanoo, että jotain on mennyt suunnittelussa pieleen, jos toimistossa joutuu käyttämään kuulosuojaimia voidakseen työskennellä rauhassa". Olen samaa mieltä. Kun katson avokonttorissa ympärilleni, noin kolmasosalla porukasta on kuulosuojaimet tai vastamelukuulokkkeet.

Tein myös testin. Jäin yhtenä päivänä kotiin etätöihin ja työtehtävä oli sellainen, johon menee avokonttorissa päivä. Kotona siihen meni kolme ja puoli tuntia.

Tässä maassa puhutaan paljon työn tuottavuuden parantamisesta. Minä tiedän, miten saan omaa tuottavuuttani parannettua. Siten, etten tule työpaikalle. Toisaalta, sitten en näe kollegoitani ja pidän heistä kovasti.
Ilta Sanoma
13. elokuuta 2019 16:04:53 Categories: Ilta Sanoma Manchester Evening News Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.