Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Paini
Suurlupaus Said-Magomed Tasukhanovin kuolema ravisteli painipiirejä.
Nuoren ihmisen kuolema on aina tragedia.

Valmentaja Niko Kettunen huokaa raskaasti ja nieleskelee. Sanoja on vaikea löytää. 18-vuotias Said-Magomed Tasukhanov menehtyi auto-onnettomuudessa Virossa. Hän oli kahden muun henkilön kanssa matkalla Tshetsheniasta takaisin kotiin Suomeen.

Tasukhanov oli yksi Suomen suurimmista vapaapainin lahjakkuuksista. Hän tuli Suomeen lapsena vanhempiensa kanssa Tshetsheniasta ja oli saanut Suomen kansalaisuuden täysi-ikäistyttyään aiemmin tänä vuonna.

-?Kun ensiksi kuulimme onnettomuudesta viime viikolla, Said oli vielä elossa, kriittisessä tilassa. Pidin toivoa yllä. Tieto hänen kuolemastaan oli kamala uutinen. Olen äärettömän surullinen, Kettunen sanoo ja huokaa jälleen raskaasti.

Matka Tshetsheniaan viettämään aikaa sukulaisten kanssa ja harjoittelemaan oli perheelle jokavuotinen tapa kesällä. Suomessa oli tarkoitus jatkaa painimista tavoitteena ikäluokan arvokilpailut ja myös opintoja ammattikoulussa.

"Jaksoi aina auttaa ja neuvoa"

Kettunen kuvailee Tasukhanovia ennen kaikkea positiiviseksi ja lämminsydämiseksi ihmiseksi.

-?Hän oli mukava valmennettava. Hän hymyili aina ja oli vastaanottavainen neuvoille. Yksilölajeissa on tietysti tärkeää panostaa omaan kehitykseen, mutta Said jaksoi aina auttaa ja neuvoa nuorempia ryhmäläisiä. Se helpotti meidän työtämme, mutta kertoo myös, millainen tyyppi hän oli. En milloinkaan muista, että hän olisi ollut muuta kuin hymyssä suin, kun pääsi treenaamaan.

-?Hän oli oikein lahjakas. Jos harjoittelumotivaatio olisi pysynyt samanlaisena, niin hänellä olisi ollut kaikki edellytykset menestyä ikäluokkansa arvokisoissa.

Kettunen ajatteli Saidin perhettä ja myös painiryhmää, jonka mukana Tasukhanov harjoitteli. Pari-kolmekymmentä nuorta vapaapainijaa, joille jokaiselle uutinen Tasukhanovin kuolemasta oli täydellinen järkytys. Ryhmä kokoontui maanantaina Helsingin Jakomäessä painisalilla, mutta paini oli ymmärrettävästi sivuosassa.

-?Tarkoitus on puhua kaikille ja tarjota apua sen mukaan, mitä osaan ja ohjaan henkilökohtaiseen apuun, jos joku tarvitsee apua surun käsittelyyn, Kettunen kertoi ennen illan tapaamista.
Ilta Sanoma
13. elokuuta 2019 15:37:24 Categories: AAP Ilta Sanoma Muut lajit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.