MTV

Karhun kaatolupia myönnettiin edellisvuotta vähemmän - Suomen karhukanta on hieman pienentynyt

MTV - logo MTV 12/07/2019 17:28:13 MTV UUTISET - STT
Karhu. © Ian Billenness / GettyKarhu.

Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 228 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen 20. elokuuta alkavalle metsästyskaudelle. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua.

Kaiken kaikkiaan myönnetty lupamäärä on noin 40 lupaa vähemmän kuin viime vuonna. Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 313 karhua.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen karhukanta on hieman pienentynyt edellisvuodesta. Kasvua on tapahtunut lähinnä itäisessä Suomessa, ja siellä alueen eteläosissa Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa. Muualla muutokset ovat vähäisempiä.

Lue myös: Näätärauta tassussaan liikkunut Kuusamon Rautakarhu on lopetettu - "Henkiin jättäminen olisi ollut julmuutta"

Poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 70 ja läntisellä 15 karhua. Kiintiö on kymmenen eläintä pienempi kuin edellisvuonna.

Viime metsästyskaudella itäiseltä poronhoitoalueelta saatiin saaliiksi 76 ja läntiseltä 11 karhua. Metsästyksellä pyritään vähentämään karhujen porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja.

Eniten kaatolupia Pohjois-Karjalaan

Poronhoitoalueen ulkopuolelle myönnetyt 228 kannanhoidollista poikkeuslupaa on 32 lupaa edellisvuotta vähemmän. Lupamäärä on suurin Pohjois-Karjalassa, jonne myönnettiin 114 poikkeuslupaa. Viime vuonna poronhoitoalueen ulkopuolinen karhusaalis oli 248 karhua.

Poikkeuslupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarve. Lupia on tämän vuoksi kohdistettu edelleen Pohjois-Karjalaan. Etelä-Savon itäosiin lupia suunnattiin karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella.

Lue lisää: SK: Verkku-ruuna joutui karhun raatelemaksi laitumella - hevosen raivokkaat potkut karkottivat kontion matkoihinsa

Etelä-Savo on ainoa alue, jossa lupamäärä merkittävästi kasvoi viime vuodesta. Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla poikkeuslupia on suunnattu metsäpeura-alueille.

Suomen metsissä liikkuu arvion mukaan vajaat 1?800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua. Viime metsästyskauden kokonaissaalis oli 335 karhua.  

12. heinäkuuta 2019 20:28:13 Categories: MTV Télé Loisirs

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.