Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Pitäjänmäen seurakuntapastori on toiminut tuomion saamisen jälkeen normaalisti virassaan. Hän on sittemmin korvannut käyttämänsä varat takaisin asianomistajalle.
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Pitäjänmäen seurakunnan seurakuntapastori Harri "Haka" Kekäläisen törkeästä kavalluksesta vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Tiedotusvälineissä useasti haastattelujen merkeissä esiintynyttä Kekäläistä on kutsuttu lempinimellä "hevipastori", sillä hän on järjestänyt metallimessuja, eli jumalanpalveluksia, joissa soitetaan virsiä metallimusiikkiin sovitettuna. Ensimmäinen metallimessu järjestettiin vuonna 2006.

Vuonna 2017 Kekäläinen kertoi Kirkko ja kaupunki -lehdessä tehneensä pitkään promootiotyötä metallimessun tiimoilta ja antaneensa haastatteluja myös kansainvälisille tiedotusvälineille.

Maaliskuussa annetusta tuomiosta selviää, että Kekäläinen anasti Vantaan seurakuntayhtymältä erehdyksessä tehdyn tilisiirron vuoksi tililleen saamiaan varoja.

Tapahtuma juontaa juurensa tämän vuoden tammikuulle, jolloin Vantaan seurakuntayhtymän oli tarkoitus siirtää pankkitililtään 530 000 euroa Helsingin seurakuntayhtymälle, mutta maksujärjestelmässä tilinumeroksi valikoitui vahingossa Kekäläisen henkilökohtainen tilinumero.

Kekäläinen jätti kuitenkin ilmoittamatta asianomistajalle, että 530 000 euroa olivat siirtyneet erehdyksessä hänen tililleen. Tililleen tulleista rahoista Kekäläinen käytti tuomion mukaan tammikuussa kolmen päivän aikana yhteensä 93 018 euroa. Tuomiosta selviää, että hän käytti rapiat 93 000 euroa velkojensa maksuun heikon taloudellisen tilanteen korjaamiseksi.

Syytteen mukaan teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska kavalluksen kohteena ollut rahasumma oli suuri.

Käräjäoikeus totesi tuomiossa, että normaalin rikosasteikon puitteissa kyseisen summan kavaltamisesta tulisi tuomita reilut kaksi vuotta vankeutta.

Käräjäoikeus piti kuitenkin lieventävänä seikkana sitä, että Kekäläinen oli oma-aloitteinen ja aktiivinen asian selvittämisessä. Käräjäoikeuden mukaan teon moitittavuutta lievensi lisäksi se, ettei kyse ollut alun perin Kekäläisen aktiivisesta toiminnasta, vaan joku muu oli siirtänyt rahat hänen tililleen vahingossa.

Tuomiosta selviää, että Kekäläinen on vastauksessaan tunnustanut menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla. Kekäläinen on sittemmin korvannut reilut 93 000 euroa Vantaan seurakuntayhtymälle.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Kekäläistä kesälomalta kommentoimaan asiaa perjantaina. Hevipastorin tuomiosta ensimmäisenä uutisoinut Helsingin Sanomat tavoitti Kekäläisen, joka ei HS:n mukaan halunnut kommentoida tuomiota.

Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi kertoo IS:lle, että Kekäläinen on jatkanut työtehtävissään normaalisti maaliskuisen tuomion jälkeen.

-?Hän toimii ja on toiminut sen jälkeen normaalisti virassaan. Ja seurakuntana odotamme sitä, että tuomiokapitulin käsittelee asian, Antturi sanoo.

Asianomistajana tapauksessa olleella Vantaan seurakuntayhtymällä ei ollut vaatimuksia asiassa. Tuomio on lainvoimainen.
Ilta Sanoma
12. heinäkuuta 2019 20:41:27 Categories: Business Insider Australia Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.