Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Donald Trumpin paino on julkista tietoa, mutta Merkel kertoo kryptisesti vapinastaan.
Saksan liittokansleri Angela Merkelin vapinakohtaukset ovat nostattaneet suurta huolta mediassa. Merkel, 64, on saanut kuukauden sisällä julkisuudessa kolme rajua hallitsematonta vapinakohtausta.

Merkel ja hänen esikuntansa ovat olleet vaitonaisia kohtauksista. Ensimmäinen kuitattiin nestehukalla.

Keskiviikkona Merkel puhui medialle tapahtuneesta kryptisesti:

-?Työstän sitä, mitä tapahtui [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyin vierailun ja sotilaallisten kunnianosoitusten aikana.

-?Tämä prosessi ei ilmeisestikään ole vielä päätöksessä, mutta kehitystä on havaittavissa ja minun täytyy elää tämän kanssa nyt jonkin aikaa. Mutta voin erittäin hyvin ja teidän ei tarvitse olla huolissaan minusta, hän sanoi.


Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että saksalaiset ansaitsevat tarkemman selonteon.

-?Kanslerin terveydentila ei ole yksityisasia, on Saksan tiedustelupalvelun entinen johtaja Hans-Georg Maaßen kommentoinut Financial Timesille.

-?Saksalaisilla on oikeus tietää, onko hallituksen pää kunnossa hoitaakseen velvollisuuksiaan koko vahvuudessaan.

Saksalaisen Handelsblattin entinen päätoimittaja, journalisti Gabor Steingart penaa kirjoituksessaan, että läpinäkyvyyden nimissä Merkelin tulee kertoa kansalle, mistä on kyse. Puhumattomuus nakertaa luotettavuutta, hän kirjoittaa.

Angela Merkel on vaikutusvaltainen poliitikko paitsi Saksassa myös Euroopan unionissa.

Spekulaatiot liittokanslerin terveydentilasta ovat pyörineet viime päivinä villeinä. Parkinsonin tautia on pohdittu paljon, ja myös sydämen toimintahäiriötä on mietitty.

Neuroimmunologian professori ja osastonylilääkäri Pentti Tienari kommentoi Ilta-Sanomille, että kyseessä on todennäköisesti niin sanottu kahvikuppineuroosi tai ortostaattinen vapina. Harvinaisia tauteja tai Parkinsonia ei voi poissulkea.
Torstaina Merkel kuunteli kansallislauluja Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin vierellä tukevasti tuolilla etikettiä rikkoen. Uutta tärinäkohtausta ilmeisesti pelättiin.

Poliitikkojen terveydentiloista ei Saksassa juuri puhuta. Ainakin Willy Brandt, Helmut Kohl ja Helmut Schmidt ovat sairastaneet salaisuudessa liittokanslereina toimiessaan.


Helmut Schmidt (kanslerina 1982-1990) sai pyörtymiskohtauksia, ja hänen henkilökuntansa löysi hänet tajuttomana satakunta kertaa. Saksalaisten lempikansleri Willy Brandt (kanslerina 1969-1974) kärsi masennuksesta ja Helmut Kohl (kanslerina 1982-1998) eturauhasongelmista.

Saksalaispoliitikkojen imagoon ei sovi sairastelu. Tutkija Jürgen Falter selittää Finacial Timesille, että Saksassa demokratian ajatellaan olevan rakentuvan enemmän instituutioiden kuin yksilöiden nojaan.

Poliitikkojen terveydentilojen julkisuus vaihtelee eri maissa paljon.


Yhdysvalloissa Donald Trumpin vuosittaiset terveystarkastukset ovat julkista tietoa. Helmikuussa medialle kerrottiin, että Trumpin paino oli noussut kahdella kilolla 110 kilogrammaan ja leposyke on 70 lyöntiä minuutissa.
Suomen lähihistoriasta muistetaan Urho Kaleva Kekkosen presidentinkauden loppu, jolloin Suomea hallitsi jo hyvin haperamuistinen vanha mies. Sairautta piiloteltiin medialta, joka tahtoi kunnioittaa presidenttiä, eikä julkaissut harvoja tietojaan presidentin terveydentilasta.
Yksityisyydensuoja on Saksassa yleisesti korkealla. Selityksenä on pidetty muun muassa karvasta muistoa Itä-Saksan tiedustelupalvelu Stasista. DDR:ssä oli jotakuinkin yksi Stasin tiedustelija 166 itäsaksalaista kohti, mikä oli yli kymmenen kertaa enemmän kuin Neuvostoliitossa.

Merkel varttui Itä-Saksassa. Häntä pyydettiin raportoimaan kollegoidensa liikkeitä Stasille saadakseen työn apulaisprofessorina, mutta Merkel kieltäytyi kertoen, ettei ole hyvä pitämään salaisuuksia.


Merkel on koulutukseltaan fysiikan tutkija. Hän kiinnostui politiikasta 1980-luvun lopulla ja nousi Saksan nuorimmaksi ministeriksi 1991.

Liittokanslerin yksityisyys nousi otsikoihin, kun Wikileaks-vuodoissa tuli ilmi, että NSA salakuunteli liittokanslerin henkilökohtaista kännykkää. Tuohtunut Merkel vertasi NSA:ta Stasiin puhuessaan asiasta Barack Obaman kanssa.

Lähteet: The Times, Bloomberg
Ilta Sanoma
12. heinäkuuta 2019 19:51:10 Categories: Cover Media Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.