Ilta Sanoma

Julkaistu:

Epäilty öljypäästön aiheuttaja on onnistuttu rajaamaan muutamaan alukseen
Suomen aluevesillä sattuneen merkittävän öljypäästön torjuntatyöt jatkuvat läpi yön. Torjuntatöihin pääsi ensimmäisenä Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursas, joka oli paikalla noin kello 16.

Muiden öljyä keräävien alusten on arvioitu saapuvan paikalle noin klo 22.00. Paikalle on hälytetty myös Rajavartiolaitoksen vartiolaivat Turva, ja Uisko sekä Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli.

Komentajakapteeni Mikko Hirvi Länsi-Suomen merivartiostosta kertoo, että on vaikea sanoa, mitä vedessä tarkalleen ottaen kelluu. Tursas-aluksen ottaman näytteen perusteella se on "mineraalipohjaista öljyä".

-?Pitävästi vaikea sanoa, kun se kelluu siellä vedessä, mutta se voi olla esimerkiksi kevyttä polttoöljyä, Hirvi kertoo.

Jos kyseessä on todella kevyt polttoöljy, se haihtuu myös itsekseen. Tätä vauhdittaa alueella vallitseva lämpöinen sää. Hirvi kuitenkin sanoo, että yleensä päästöissä on mukana muitakin epäpuhtauksia, kuten rasvaa tai nokea. Silloin tarvitaan myös torjuntatöitä.

-?Osa haihtuu ja osa kerätään, hän sanoo.

Öljyä kelluu noin 15 kilometriä pitkällä matkalla. Hirvi sanoo, että kyseessä on iso päästö.

-?Kun puhutaan alusöljypäästöstä sellaisessa tilanteessa, kun ei ole ollut mitään onnettomuutta, niin kyllä viime vuosiin verrattuna kyseessä on hyvin paljon isompi päästö kuin aikaisemmat.

Päästön litramäärää ei voi vielä arvioida. Hirven mukaan se tarkentuu yön aikana.

Vuodosta ei aiheudu välitöntä vaaraa ihmisille.Hirvi sanoo, että päästö on peräisin aluksesta. Merivartioston mukaan tutkimuksissa ollaan onnistuttu rajaamaan epäilty öljypäästön aiheuttaja muutamaan alukseen.

Päästöä lähin tunnettu maamerkki on Utön saari, jonne on noin 25 mailia. Päästöpaikalla sijaitsee Suomen Leijonan majakka.

Öljyntorjuntatöitä johtaa Länsi-Suomen merivartioston johtokeskus ja muita yhteistyöviranomaisia on tiedotettu asiasta. He ovat nostaneet valmiuttaan sekä varautuvat mahdollisiin torjuntatöihin omalta osaltaan. Paikalle hälytettyjen Rajavartiolaitoksen ja Merivoimien yksiköiden lisäksi yhteistyöviranomaisina mukana ovat Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Suomen Ympäristökeskus (SYKE) ja Ahvenanmaan pelastusviranomaiset.
Ilta Sanoma
20. kesäkuuta 2019 21:29:08 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa Motor Trend

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.