Ilta Sanoma

Julkaistu:

Jalkapallo
Yleisradiossa pitkän uran tehnyt Raimo Pajo oli pieni mutta vikkelä laitahyökkääjä.
Suomalaiset jalkapalloviheriöt ovat jälleen yhtä merkkimiestä tyhjemmät. HJK:n paidassa 125 SM-sarjaottelua vuosina 1964-72 pelannut Raimo Pajo kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 77-vuotiaana 27. elokuuta Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa. Pajo oli syntynyt 22.2.1941 Varkaudessa.

Savolaispoika kävi kansakoulun ja yhteiskoulun Kuopiossa, jossa hän aloitti myös jalkapalloilun KuPS:n riveissä. Kun isä muutti töihin Pasilan konepajalle, asuinpaikaksi tuli Helsinki. Pajo kävi Norssia ja haaveili liikunnanopettajan tai lakimiehen urasta, hänen poikansa Jonne Pajo kertoo.

Opinahjoksi tuli lopulta Yleisradion perustama ammattioppilaitos, jossa koulutettiin väkeä 1960-luvun alussa laajentuneen tv-toiminnan tarpeisiin. Pajo valmistui kurssilta ja työskenteli pitkään Yleisradion lähetysautossa, joka kiersi tapahtumissa ympäri maata.

Koukkaus Lahteen

Jalkapallon puolella Pajo löysi ensimmäisen miesten seuransa Lahdesta, jossa oli samanhenkistä porukkaa. Kahden Lahden Pallo-Miehissä (Kuusysin edeltäjä) vietetyn kauden jälkeen pienikokoinen (163 cm) laitahyökkääjä etsiytyi HJK:n harjoituksiin, jossa valmentaja Aulis Rytkönen toivotti hänet tervetulleeksi. HJK voitti Suomen mestaruuden Pajon ensimmäisellä kaudella 1964.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pajon valttina oli nopeus ja oivallinen aisapari. Kai Pahlmanin tarkat läpisyötöt puolustajien välistä olivat vastustajille myrkkyä, sillä niihin palloihin ehti yleensä ensimmäisenä "Rami" Pajo. Kansainvälisissä otteluissa akseli ei ollut yhtä tehokas, mutta niissäkin Pajon nopeus riitti vastustajien puolustajien ohittamiseen.


Syyskuussa 1967 hän iski maalin cupvoittajien cupin ottelussa puolalaista Wisla Krakovaa vastaan. Kun HJK kohtasi syyskuussa 1965 Manchester Unitedin, Pajolla oli ottelun loppuhetkillä mahdollisuus iskeä 3-3-tasoitus, mutta laukaus painui hieman ohi Olympiastadionille saapuneiden katsojien (15?000) harmiksi.

Historiallinen cupmestaruus

HJK saavutti hopeaa kausina 1965 ja 1966. Jälkimmäisenä vuonna raitapaidat pääsivät nostelemaan cupkannua - seuran ensimmäistä. Pajo osui ottelussa kerran. Kyseisen joukkueen kuva löytyy Telia 5G Arenan tiloista. HJK:n joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi oli mukana joukkueessa ja vilkuilee usein fotoa.


-?Valitettavasti aika moni meistä on jo poistunut keskuudestamme. Ramin kuoltua jäljellä on viisi pelaajaa, Peltoniemi kertoo.

Hän pelasi vuosia Pajon kanssa ja muistelee lämmöllä "nopeaa väkkärää". Peltoniemen mukaan joukkue joutui usein jännittämään, ehtivätkö Pajo ja Pahlman mukaan otteluihin.

-?Ramilla oli työtehtäviä eri puolilla Suomea ja Kaitsu puolestaan keikkaili ahkerasti. Kun pelasimme esimerkiksi Kuopiossa, kaverit ajoivat paikkakunnalle eri suunnista ja yleensä ehtivät mukaan viime tingassa, Peltoniemi muistelee.

Jonne Pajon mukaan hänen isänsä on kertonut, että joskus hän lensi helikopterilla otteluihin, koska autokyydillä ei olisi ehtinyt.

Pajon ura päättyi elokuussa 1972 tulleeseen polvivammaan. SM-sarjaotteluita kertyi 125, joissa hän teki 25 maalia. Asuinpaikaksi oli vaihtunut Vantaan Martinlaakso. Hän jäi vuonna 2001 eläkkeelle Yleisradiosta käyttömestarin tehtävistä. Viimeiset vuotensa Pajo asui Asikkalan Vääksyssä. Häntä jäivät suremaan aviopuoliso, kaksi lasta sekä neljä lastenlasta.
Ilta Sanoma
15. syyskuuta 2018 14:20:03 Categories: Ilta Sanoma Länsiväylä Puheenaihe Veikkausliiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.