Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Cambridgen herttua prinssi William kertoo uutuusdokumentissa äitinsä äkillisestä kuolemasta.
Walesin prinsessa Diana menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta 1997. Hän oli vain 36-vuotias.

Prinssi Harry oli tuolloin 12-vuotias, prinssi William puolestaan 15-vuotias.

William ja Harry ovat aikaisemmin kuvailleet äidin kuoleman olleen heille sanoinkuvaamattoman musertava menetys, joka on muokannut heitä myös ihmisinä. Prinssi Harry on kertonut käsitelleensä surua terapiassa, William puolestaan on on kertonut katuvansa lopun ikäänsä viimeistä, pikaista puhelua äidilleen.
William puhuu prinsessa Dianan kuolemasta BBC:n uutuusdokumentissa, jossa käsitellään mielenterveyttä. Prinssi Williamin tiedetään tukevan useita mielenterveystyöhön keskittyviä järjestöjä ja tällä viikolla prinssi on kampanjoinut aktiivisesti sydäntään lähellä olevan aiheen puolesta.


A Right Royal Team Talk -dokumentissa prinssi kuvailee pystyvänsä samaistumaan mielenterveysongelmista kärsiviin ihmisiin aivan erityisellä tavalla, sillä hänen oma maailmansa mureni sinä hetkenä kun prinsessa Diana kuoli.

-?Kun menetät läheisesi niin nuorena, tunnet aivan erityistä tuskaa, prinssi kuvailee dokumentissa.

-?Tiedät, että pahempaa tuskaa et todennäköisesti tule koskaan tuntemaan. Se tuska tuo myös lähemmäksi niitä ihmisiä, jotka ovat menettäneet läheisensä.

Prinssi William on työskennellyt aikaisemmin työskennellyt pelastushelikopterinlentäjänä. Hän sanoo työn olleen henkisesti hyvin rankkaa, sillä hän näki ihmisten tuskan ja surun työssään joka päivä.

-?Tapaat työssä päivittäin perheitä, joille on kerrottu heidän elämänsä pahimmat uutiset. Se jättää hyvin masentavat, negatiivisen tunteen siitä, että kuolema vaanii joka oven takana, ihan sama minne menee, William kuvailee.


Kuningatar Elisabet on siirtänyt vastuuta Walesin prinssi Charlesille ja prinssi Williamille yhä enemmän viime vuosina. Charles perii aikanaan kruunun äidiltään, prinssi William puolestaan on kruununperimysjärjestyksessä toisena. Niinpä William lopetti työnsä helikopterilentäjänä 2017 keskittyäkseen kuninkaallisiin tehtäviinsä.

Tittelin tuoma vastuu ei kuitenkaan ole välttämättä ainoa syy siihen, miksi William lopetti työnsä. Dokumentissa hän myöntää työn aiheuttaman ahdistuksen olleen raskas taakka.

-?Se on melkoinen taakka kannettavaksi, hän sanoo.

Oman menetyksensä takia hän pystyi samastumaan perheiden tuskaan ja se teki työstä entistä raskaampaa.

-?Tunsin kuinka tunteet mylläsivät sisälläni ja tunsin, että ne vaativat veronsa. Minun oli pakko puhua siitä.

Prinssi sanoo dokumentissa olevansa järkyttynyt Britannian itsemurhatilastoista ja siitä, että itsemurha on alle 45-vuotiaiden miesten suurin kuolinsyy. Prinssi uskoo sen johtuvan siitä, että tunteista puhuminen tai tunteiden näyttäminen voi olla brittimiehille vaikeaa.

-?Uskon, että etenkin Britanniassa me usein hieman häpeilemme tunteitamme, prinssi sanoo.


Hän kuvailee brittiläisen varautuneisuuden olevan toisinaan hyvä juttu, mutta hän muistuttaa, ettei ihminen voi elää näyttämättä tunteitaan.

-?Meidän täytyy rentoutua hieman ja pystyä puhumaan tunteistamme, koska emme ole robotteja.
Ilta Sanoma
18. toukokuuta 2019 12:32:37 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset RTBF info - economie

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.