Ilta Sanoma

Julkaistu:

Kolumni
Tällä kaudella loistoonsa syttynyt Tony Sund vakuutti San Jose Sharksin Suomen-pelaajatarkkailijan Tomi Kallion ja maajoukkueen johdon, kirjoittaa Pekka Holopainen.
Slovakiassa tähän saakka ihastuttaneeseen, erittäin matalaprofiilisena pidettyyn leijonaryhmään oli aivan tipalla mahtua myös ruotsinkielinen puolustaja - josta olisi todennäköisesti suuren yleisön vinkkelistä tullut modernin ajan tuntemattomin suomalainen arvokisajääkiekkoilija.

Aivan viimeisessä vaiheessa päävalmentaja Jukka Jalonen kuitenkin pudotti ryhmästä 23-vuotiaan Tony Sundin, todennäköisesti toisen isokokoisen vasen käsi alhaalla pelaavan puolustajan eli Niko Mikkolan hyväksi.

MM-leirityksen aikana pelaamassaan Venäjä-ottelussa ansiokkaasti mm. Aleksandr Ovetshkinia paimentanut Sund tuskin on kuitenkaan pettynyt päättyneeseen jääkiekkokauteensa Vaasan Sportissa ja maajoukkueessa. Jos nimittäin tutkii keskipohjalaisen lähtökohtia, käsillä on viittä vaille kaikkien aikojen tuhkimotarina jo nyt. Ja se on vasta alussa.

Leuat loksahtivat

Jos seuraavaksi 22 vuotta täyttävä jääkiekkoilija pelaa yli-ikäisenä A-nuorten pääsarjaa, saa erittäin rajallisen mahdollisuuden heikossa liigajoukkueessa, josta vielä pyörähtää lainalla Mestiksessä, tarunhohtoisia kirjaimia N, H ja L ei tällaiseen kaveriin tavallisesti tarvitse liittää. Tällainen oli Sundin kausi 2016-17.

Kun Stanley Cupia jopa tämän hetken ykkössuosikkina tavoitteleva San Jose Sharks viime viikolla kertoi tehneensä myöhäisherännäisen kanssa vuoden tulokassopimuksen, moni suu loksahti ällistyksestä ammolleen.

Urheilulehti selvitti toissa talvena, mistä päin Suomea eri lajien talviolympiaedustajat ovat olleet kotoisin. Ketään ei yllättänyt, että jääkiekkoilijat tulevat yleensä suurista kaupungeista parhaan infrastruktuurin ja seuratyön ääreltä. Artikkeliin haastateltiin tuulimyllyjä vastaan taistellutta, pedersöreläisestä IFK Lepplaxista olympiakisoihin, NHL:ään ja SHL:n supertähdeksi ponnistanutta maalivahtia Fredrik Norrenaa.

Katvealueet

Norrena muistutti lajiperheen tärkeäksi tehtäväksi myös sen, että näistä maantieteellisistä ja kielellisistä katveistakin on pystyttävä etsimään ja jalostamaan lahjakkuutta. Sundista tuli nyt ensimmäinen NHL-sopimuksen saanut Lepplaxin kasvattama kenttäpelaaja.

Filip Riska voitti toissa viikolla HPK:ssa liigakultaa, Robert Nyholm HIFK:ssa 2011. Saldo on hämmästyttävä pikkukunnalta, jonka seuratyö on muihinkin urheilulajeihin tuottanut sellaisia arvokisaurheilijoita kuin Sandra Eriksson, Niclas Sandells, Karin Storbacka ja Johan Lind.

Agenttiyhtiö International Sports Advisorsin Euroopan-johtaja Ilkka Larva näki Sundin pelaavan ensimmäisen kerran Hakametsässä syksyllä 2017. Jokin sai hänet Jussi Tapolan ja Lauri Marjamäen seurassa syventymään Sportin puolustajan pelaamiseen. Larva näki fyysisesti raakilemaisessa mutta älykkäässä pelaajassa merkkejä Vancouverin isosta ruotsalaisesta Alexander Edleristä ja kysyi, kiinnostavatko tätä yhtiön tarjoamat neuvot.


Tällä kaudella loistoonsa syttynyt pelaaja vakuutti Sharksin Suomen-pelaajatarkkailijan Tomi Kallion ja maajoukkuejohdon. Tuleva kesä sujuu Kallion kotikulmilla Turussa Hannu Rautalan kuuluisalla fysiikkaklinikalla, jolla aiemmin suorituskykyään ovat kehittäneet mm. Patrik Laine, Rasmus Ristolainen ja Mikko Rantanen.

NHL-sopimus sallii ensi kaudeksi TPS:n kanssa liigasopimuksen tehneet Sundin ilmeisesti pelata Euroopassa, mutta nuorukainen aikoo ensin kääntää kaikki NHL- ja AHL-kortit. Jos fysiikka kehittyy ja harjoitusleiri sekä -ottelut sujuvat 100-prosenttisen onnistuneesti, NHL:n palkkakatto voi tarjota Sundille jopa sensaatiomaisen mahdollisuuden vakiinnuttaa paikka ylhäällä heti kättelyssä. Sharksin leftiltä pelaava puolustajaosasto ei sisällä pelkkiä lyömättömiä tapauksia.

Jos hurjat visiot alkaisivat huimata hyväpäisenä pidettyä Sundia, Larva voi kertoa esimerkin toisesta asiakkaastaan. Tämän ei koskaan pitänyt pystyä pelaamaan A-junioreissa, Mestiksessä tai SM-liigassa, saati KHL:ssä, maajoukkueessa tai NHL:ssä. Mutta kaiken tuon Jori Lehterä teki.

Ja vielä...

DDR:n ja Italian yleisurheilumaaottelu olisi ilman muuta saanut heinäkuussa 1988 aivan toisen käänteen, jos Asunta Chiumariello olisi naisten kiekonheitossa saanut vain välineensä asentoon!

Ilta Sanoma
16. toukokuuta 2019 8:41:00 Categories: Ilta Sanoma Jääkiekko RMC Sport

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.