Ilta Sanoma

rac

Julkaistu:

Liekit tuhoavat 850 vuotta historiaa, arkkitehtuuria, maalauksia ja veistoksia. Tätä on vaikea unohtaa, Espanjan presidentti kommentoi.
Maanantai-iltana raivonnut Notre-Damen katedraalin tulipalo on herättänyt maailman johtajat murehtimaan yhden Euroopan tunnetuimman nähtävyyden kohtaloa.

Pariisin varapormestari Emmanuel Gregoire kertoi BFM TV -kanavalle, että työntekijät tekevät kaikkensa "pelastaakseen kaikki taideaarteet, jotka ovat pelastettavissa".

AFP:n mukaan presidentti Emmanuel Macron on perunut tulipalosta johtuen linjapuheensa, joka hänen oli ollut määrä pitää maanantai-iltana.

-?Pariisin Notre Dame on liekeissä. Tämä on tunteikasta koko kansalle. Ajattelen katolisia ja koko Ranskaa. Kuten kaikki, olen surullinen nähdessäni, kuinka tämä osa meistä palaa, presidentti twiittasi.

Paavin johtama Vatikaanivaltio oli ensimmäisten joukossa esittämässä surunvalitteluja.

-?Kammottavat uutiset tulipalosta, jotka ovat tuhonneet Notre Damen katedraalin, kristinuskon symbolin Ranskalle ja maailmalle, ovat saaneet Pyhän istuimen shokin ja surun valtaan, tiedottaja Alessandro Gisotti lausui.

-?Vakuutamme, että rukouksemme ovat palomiesten ja niiden kaikkien kanssa, jotka tekevät kaikkensa dramaattisen tilanteen ratkaisemiseksi.

Tulipaloa on jo ehtinyt kommentoimaan myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.


-?On niin kauheaa katsoa massiivista tulipaloa Notre Damen katedraalissa Pariisissa. Ehkä lentäviä vesitankkereita voisi käyttää sen sammuttamiseen. Täytyy toimia nopeasti! Trump twiittasi.

Iso-Britannian pääministeri Theresa May kertoi Twitterissä ajatusten olevan tänä yönä ranskalaisten ja sammutustöihin osallistuvien pelastustyöntekijöiden luona.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustaja kommentoi tulipaloa kutsuen Notre-Damea "Ranskan ja eurooppalaisen kulttuurimme symboliksi".

-?Nämä hirveät kuvat tulessa olevasta Notre-Damesta ovat tuskallista katsottavaa, Merkelin tiedottaja Steffen Seibert sanoi Twitterissä.

-?Isku Ranskan sydämeen ja meille kaikille eurooppalaisille, Italian pääministeri Giuseppe Conte puolestaan twiittasi ranskaksi.

Samalla kielellä ajatuksiaan ilmaisi myös Espanjan presidentti Pedro Sánchez.

-?Notre-Damen tulipalo on katastrofi Ranskalle ja Euroopalle. Liekit tuhoavat 850 vuotta historiaa, arkkitehtuuria, maalauksia ja veistoksia. Tätä on vaikea unohtaa. Ranska voi luottaa meidän apuumme sen mahtavan kulttuuriperinnön pelastamisessa.
Ilta Sanoma
16. huhtikuuta 2019 3:13:47 Categories: Ilta Sanoma Le Figaro Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.