Ilta Sanoma

Julkaistu:

Honkajoella kaikkiaan 42,7 prosenttia äänesti perussuomalaisia.
Maanantaiaamu valkeni pohjoissatakuntalaisessa Honkajoen kunnassa vähän erilaisena kuin muut aamut tähän mennessä. 1800 asukkaan pitäjästä oli tullut edellisenä iltana Suomen perussuomalaisin kunta!

Parturikampaaja-yrittäjä Sinikka Aaltonen on uudesta tittelistä silminnähden ilahtunut. Jotain vastaavaa on silti koettu ennenkin.

-?Kun Sauli valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi vuonna 2012, Honkajoki oli Suomen niinistöläisin kunta. Minulla on liikkeessä vieläkin Pahvi-Sauli. Siellä se on sulassa sovussa Jari Koskelan mainoksien kanssa, kertoo Aaltonen.

Hän osallistui aktiivisesti sekä Sauli Niinistön että nyt Jari Koskelan vaalityöhön.

-?Siinä työni ohessa tein vaalityötä, jaoin asiakkaille Koskelan karkkipusseja ja puhuin hänen puolestaan.

Perussuomalainen uusi kansanedustaja, pastori Jari Koskela on naapurikaupungin Kankaanpään miehiä. Hän keräsi Honkajoelta peräti 285 ääntä. Satakunnan äänikuningatarta Laura Huhtasaarta kannatti 59 äänestäjää.

Honkajokisista kaikkiaan 42,7 prosenttia äänesti perussuomalaisia, kun keskustan kannatus jäi 37 prosenttiin.

-?Kaikki täällä haluaa Honkajoen parasta, ja siksi ihmiset ovat äänestäneet yli puoluerajojen. Järjenkäyttö ei ole kiellettyä. Kun on tärkeää saada ehdokas läpi, silloin pitää ääniä keskittää, sanoo Aaltonen, joka ei tunnusta vakituisesti minkään puolueen väriä, vaan valitsee ehdokkaansa aina henkilön mukaan.


Honkajoen Perussuomalaisten puheenjohtaja, sähköalan yrittäjä Erno Haavisto sanoo Honkajoen olevan maakunnan perällä ja sen verran kaukana Satakunnan pääkaupungista Porista, että äänien keskittäminen lähellä asuvalle ehdokkaalle on ainoa tapa varmistaa asioiden perillemenoa.

Perussuomalaiset on Honkajoella nyt historiansa ensimmäistä kertaa suurempi kuin Suomen Keskusta. Kunnallispolitiikassa vuodesta 1980 vaikuttanut Pauli Saarinen onkin tyytyväinen mies.

-?Olen tätä 40 vuotta harjoitellut, ensin SMP:n ja vuodesta 1995 Perussuomalaisten riveissä, ja nyt rupeaa näyttämään siltä, että työ on tuottanut hedelmää.

Matkan varrella on koettu kaikenlaista. Kovin paikka puoluevaltuustossakin vaikuttaneelle Saariselle on ollut Perussuomalaisten hajoaminen kesällä 2017, Timo Soinista kun oli tullut perhetuttu ja hyvä ystävä. Saarinen valitsi puolensa, sillä Honkajoen ryhmä pysyi yhtenäisenä: viidestä valtuutetusta vain yksi lähti Soinin joukkoihin Sinisiin.

-?Nykyään ihmiset ajattelee pikkuisen omilla aivoillaankin, hän kiittää.

Yhteydenpito Soinin kanssa loppui siihen.

Erno Haavisto tietää, että äänestäjät odottavat nyt oikeita tekoja. Siksi hän toivoo, että puolue päätyy hallitukseen ja pitää kiinni omasta linjastaan.

-?Tällaisella tuloksella ei lähdetä mihinkään juoksupojan rooliin.

Vaalitulos ei hetkauta

Vaalitulos ei tunnu hetkauttavan kylillä tavattuja paikkakuntalaisia. Kaupassa poikennut keski-ikäinen työmies arvelee, etteivät asiat miksikään muutu.

-?Aivan sama kuka siellä hallituksessa on, sama homma jatkuu. Olivathan persutkin mukana hallituksessa niitä supistuspäätöksiä tekemässä ennen kuin hajosivat.


Maija Rajahalme ei ääntenlaskentaa juurikaan seurannut, vaan keskittyi katsomaan jääkiekkoa.

-?En edes tiedä, mikä puolue voitti. En ole kiinnostunut vaaleista, mutta äänestämässä kyllä kävin. Sama kai se on, keitä valitaan, kunhan ovat järkeviä ihmisiä.

Mervi Vainionpää seurasi ääntenlaskentaa yöhön asti, muttei aavistanut, että asuisi nyt maan perussuomalaisimmassa kunnassa.

-?Aamulla luin iltapäivälehdestä ja kerroin työkavereille, että nyt on Honkajokikin päässyt maailmankartalle. Kyllä sen olen aina tiennyt, että täällä on paljon perussuomalaisten kannattajia, mutta että niin paljon, hän hämmästelee.

Ilta Sanoma
16. huhtikuuta 2019 2:04:42 Categories: Fragbite Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.