STT

EU-komissio: Suomen talous on terveessä kasvussa, mutta väestön ikääntyminen hidastaa kasvua

STT - logoSTT 27/02/2019 15:44:53 STT
Suomen vahva talouskasvu jatkui viime vuonna, ja BKT ylitti viimein vuoden 2008 huippulukemat. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO © LehtikuvaSuomen vahva talouskasvu jatkui viime vuonna, ja BKT ylitti viimein vuoden 2008 huippulukemat. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomen talous on edelleen terveessä kasvussa pitkän ja syvän taantuman jälkeen, vaikka kasvun vauhti onkin hidastunut, arvioi Euroopan komissio tuoreessa raportissaan. Suomen vahva talouskasvu jatkui viime vuonna, ja BKT ylitti viimein vuoden 2008 huippulukemat.

Komissio kuitenkin varoittaa siitä, että väestön ikääntyminen rajoittaa kasvua tulevaisuudessa. Tilastokeskuksen mukaan työikäisen väestön määrä on vähentynyt Suomessa yli sadallatuhannella vuodesta 2010. Vuonna 2050 työikäisten määrä olisi runsaat 200 000 nykyistä pienempi.

Raportin mukaan on epätodennäköistä, että Suomessa keskipitkällä aikavälillä palattaisiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen taantumaa edeltäneisiin kasvulukuihin.

Vaikka Suomen työttömyysaste pienenee, se on edelleen komission mukaan suhteellisen korkea.

Sote-uudistus epävarmuustekijänä

Suomi esittää komissiolle kansallisen uudistusohjelmansa ja vakausohjelmansa maalis-huhtikuussa. Toukokuussa komissio laatii maakohtaiset suositukset Suomelle ja esittää arvionsa julkisen talouden tilasta.

Suomen edistyminen viime vuoden maakohtaisten suositusten noudattamisessa on komission mukaan ollut vähäistä. Raportissa mainitaan epävarmuustekijänä sote-uudistuksen hyväksymisajankohta.

Tuottavuus on Suomessa edelleen vuoden 2009 tasoa alhaisempi, mikä komission mukaan kertoo siitä, että tuotannossa on kymmenen viime vuoden aikana siirrytty korkean teknologian tuotteista keskikorkean teknologian tuotteisiin.

Uudet investoinnit keskittyvät Suomessa pääasiassa rakentamiseen, mikä vähentää niiden vaikutusta talouden tuotantokapasiteettiin. Investointien kokonaismäärä oli EU:n suurimpia, mutta rakennusinvestointien osuus oli lähes 60 prosenttia kokonaisinvestoinneista.

27. helmikuuta 2019 17:44:53 Categories: Birmingham Mail STT

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.