Autotoday

Suomalaiset käyttävät tunnollisesti talvirenkaita - juuri kukaan ei käytä talvella kesärenkaita!

Autotoday - logo Autotoday 12/02/2019 16:43:43 Clas von Bell
© Kuva: Nokian Renkaat

Suomalaiset ovat tunnollisia talvirenkaiden käyttäjiä, selviää VTT:n tekemästä tutkimuksesta.

Kesärenkaiden käyttöä talvella selvitettiin havainnoimalla yli tuhannen henkilöauton renkaat. Niistä vain muutamassa oli kesärenkaat. Kuljettajat myös vaikuttavat tunnistavan hyvin pohjoismaisiin talviolosuhteisiin soveltuvat renkaat.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Kesärenkaita ei ole suunniteltu talvikeleille, joten niiden käyttö talvella lisää onnettomuusriskiä. Lain mukaan talvirenkaiden käyttö on Suomessa pakollista joulukuun alusta helmikuun loppuun.

VTT:n tutkimuksessa selvitettiin kesärenkaiden käytön yleisyyttä talvella ja kuinka yleisiä kesärenkaat ovat talvella tapahtuneissa kuolonkolareissa.

Kesärenkaiden lisäksi selvitettiin niin kutsuttujen all season -renkaiden yleisyyttä. Näissä renkaissa on M+S-talvirengasmerkintä, mutta niiden pito-ominaisuudet eivät vastaa pohjoismaisia talviolosuhteita.

Valtaosassa henkilöautoista talvirenkaat

Tutkimuksessa havainnoitiin yhteensä 1 278 liikennekäytössä olevaa henkilöautoa ympäri Suomea tammi-helmikuussa 2018. Kesärenkaita oli vain neljässä ajoneuvossa, joista yhdessä oli kesärenkaat sekä etu- että taka-akselilla.

All season -renkaita ei havaittu lainkaan, joten autoilijat näyttäisivät ymmärtävän ne kesärenkaiksi M+S-merkinnästä huolimatta. Kesäliikenteessä all season -renkaiden osuuden on aiemmin arvioitu olevan noin 5 prosenttia. Kesärenkaita tai all season -renkaita ei esiintynyt myöskään vuosien 2012-2016 onnettomuusaineistossa. Liikenneturvallisuuden kannalta tulokset ovat myönteisiä.

Nasta- ja kitkarenkaiden osuuksissa ei muutoksia

Nastarenkaiden osuus kaikista renkaista oli 88 prosenttia ja kitkarenkaiden 12 prosenttia. Osuudet mukailevat aiempien tutkimusten tuloksia vuosilta 2015 ja 2010.

Kitkarenkaiden osuus oli Uudellamaalla suurempi kuin muualla Suomessa, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa puolestaan lähes kaikki henkilöautot oli varustettu nastarenkailla.

Uusi tieliikennelaki tuo muutoksia talvirenkaiden käyttöpakkoon

Uudessa 1.6.2020 voimaan tulevassa tieliikennelaissa ei ole enää vain tiettyyn ajanjaksoon sidottua talvirenkaiden käyttöpakkoa. Sen sijaan talvirenkaita on käytettävä talvikuukausina (marras-maaliskuu), jos sää tai keli sitä edellyttää. Lakimuutoksen mahdollisia vaikutuksia rengasvalintoihin voidaan jatkossa arvioida vertaamalla nyt saatuja tuloksia vastaaviin tuloksiin tulevina talvina.

Tutkimusraportti löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2018/T335.pdf.

12. helmikuuta 2019 18:43:43 Categories: Autotoday Teknikens Värld

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.