Ilta Sanoma

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Kansallisarkiston tutkimustyön ainoa positiivinen löydös on se, ettei epäiltyjä sotarikostapauksia ole paljon.
Valtioneuvon kanslian tilaama tutkimus suomalaisten SS-vapaaehtoisten osallisuudesta julmuuksiin Saksan itärintamalla julkaistiin perjantaina.

Selvityksen 250-sivuinen loppuraportti on neutraaliin sävyyn kirjoitettu, ansiokas ja tieteellisesti pätevä tutkimus. Se ei ole tyhjentävä eikä edusta valtiovallan siunaamaa "lopullista totuutta" Suomen SS-pataljoonasta. Vaikka selvitysryhmän käytössä oli enemmän päiväkirjoja ja arkistoaineistoja kuin aiemmissa tutkimuksissa, jäi tutkijoille vielä työtä.

Professori Lars Westerlundin kokoaman raportin keskeinen päätelmä ei liene kenellekään yllätys: "Selvityksen perusteella on ilmeistä, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti SS-Divisioona Wikingin eri yksiköiden suorittamiin surmaamisiin ja väkivaltaisuuksiin niin juutalaisia kuin siviilejä ja sotavankejakin kohtaan vuosina 1941-1942. On kuitenkin todettava, että käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi."
Suomalaiset olivat osa SS-organisaatiota, joka toteutti natsipuolueen hallitseman diktatuurin, viime kädessä Adolf Hitlerin, sille määräämiä tehtäviä. Saksa hyökkäsi itään tuhotakseen bolshevismin, raivatakseen kansalleen elintilaa idästä sekä hävittääkseen rodullisesti alemparvoisiksi määritellyt juutalaiset, romanit ja muut ei-toivotut ryhmät. Selvitys ei jätä tulkinnanvaraa: suomalaiset SS-vapaaehtoiset olivat omalta pieneltä osaltaan mukana näiden tehtävien toteuttamisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksestä heränneessä keskustelussa nousi esille samankaltaisia argumentteja kuin aikaisemminkin Suomen historian kipupisteistä puhuttaessa: Miksi ei tutkita puna-armeijan sotilaiden julmuuksia? Miksi unohdetaan länsiliittoutuneiden sotarikokset saksalaisia siviilejä kohtaan?

 

Selvitys kertoo myös sen, ettei moraalinen kompassi kadonnut kaikilta suomalaisilta.

Sodassa ei ole rikoksista puhtaita osapuolia. Sodankäynti on aina raakaa, ja Saksan itärintamalla se sai erityisen epäinhimillisiä piirteitä. Sodat tuhoavat moraalin, poistavat pidäkkeet pahuudelta ja kostolta ja raaistavat niiden keskelle joutuneet ihmiset. Eettiseltä ja moraaliselta kannalta pitäisi kuitenkin olla kristallinkirkasta, etteivät toisten tekemät rikokset oikeuta omiin pahoihin tekoihin eivätkä poista vastuuta niistä - näinhän asia on myös siviilielämässä. Sota on kuitenkin sotaa, eikä meistä rauhan aikana kasvaneista kukaan osaa sanoa varmasti, miten me sodassa itse käyttäytyisimme.

Selvitys kertoo myös sen, ettei moraalinen kompassi kadonnut kaikilta suomalaisilta - hirmuteot herättivät vastenmielisyyttä vapaaehtoisten joukossa. Epäiltyjä sotarikostapauksia ei ole montaa.

Entisiä SS-vapaaehtoisia on elossa kahdeksan. Heidän osallisuudestaan surmaamisiin ei löytynyt mainintoja selvityksen lähteistä.
Ilta Sanoma
11. helmikuuta 2019 23:00:00 Categories: Ilta Sanoma Metro Mode Pääkirjoitus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.