Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Saudiarabialainen Rahaf al-Qunun, 18, nousi perjantai-iltana Suomen aikaa Bangkokista Torontoon lähteneelle lennolle.
Kanada vahvisti perjantai-iltana myöntäneensä turvapaikan perhettään Thaimaahan paenneelle Rahaf al-Qununille, 18, kertoi Reuters. Al-Qunun nousi perjantaina alkuillasta Suomen aikaa Bangkokista Torontoon lähteneelle lennolle.

-?Kanada on ollut yksiselitteinen siinä, että me puolustamme ihmisoikeuksia ja naisten oikeuksia kaikkialla maailmassa. Kun YK esitti meille pyynnön taata turvapaikka neiti al-Qununille, me hyväksyimme sen, Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi AFP:n mukaan.


Al-Qunun lensi viikko sitten Bangkokiin Kuwaitista, jossa hänen perheensä oli ollut lomamatkalla. Omien sanojensa mukaan Australiaan pyrkineen naisen tie oli kuitenkin katketa välilaskun aikana Thaimaahan, jossa häntä vastassa olivat sekä Saudi-Arabian että Kuwaitin viranomaiset.

Nuori nainen on kertonut pelkäävänsä henkensä puolesta. Hän on sanonut joutuneensa perheessään fyysisen ja psyykkisen pahoinpitelyn kohteeksi sekä luopuneensa uskonnostaan, mitä pidetään Saudi-Arabiassa kuolemantuomion arvoisena rikoksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Thaimaa perääntyi aikeistaan käännyttää al-Qunun takaisin kotimaahansa, kun tapauksesta nousi laaja, kansainvälinen kohu. Nainen teki itse asiastaan julkisen käännytystä odotellessaan perustamalla Twitter-tilin, jonka välityksellä hän raportoi ahdingostaan.

Ruotsiin kaksi vuotta sitten paennut ystävä: "Kyse oli elämästä ja kuolemasta"

Nyt al-Qununin Ruotsissa asuva ystävä on kertonut naisen paon yksityiskohdista yhdysvaltalaiselle People-lehdelle. Ruotsissa asuva, haastattelussa nimellä Shahad esiintyvä nainen pakeni itsekin Saudi-Arabiasta kaksi vuotta sitten, ja hänen kerrottiin elävän maassa uuden henkilöllisyyden turvin.


Shadadin, 19, mukaan al-Qununin vanhemmat olivat viime lauantaiaamuna vielä nukkumassa hotellihuoneessaan Kuwaitissa, kun tytär hiipi heidän ja sisarustensa ohitse ulos huoneesta. Hotellista kadulle livahdettuaan hän hyppäsi taksiin.

Al-Qunun piti koko ajan matkapuhelimellaan vaivihkaa yhteyttä Shahadiin.

-?Hän oli peloissaan. Rahafilla oli tunne, että hän ei tiennyt, mitä hänen elämälleen tulisi tapahtumaan tai olisiko se hyvää vai pahaa. Kyse oli elämästä ja kuolemasta, Shahad kertoi lehdelle.


Hänen mukaansa al-Qununilla oli syytä pelätä sekä omaa perhettään että Saudi-Arabian viranomaisia.

-?Hän livisti Saudi-Arabiasta, koska perhe oli lukinnut hänet huoneeseensa kuudeksi kuukaudeksi. Väitetty rikos oli se, että hän oli leikannut omat hiuksensa.
Pako oli tehtävä Kuwaitista käsin, sillä Saudi-Arabiasta ulos matkustaminen olisi edellyttänyt täysi-ikäisellekin naiselle miespuolisen holhoojan eli hänen isänsä lupaa. Naiset tarvitsevat islamin ankaran konservatiivista wahhabilaista suuntausta soveltavassa maassa holhoojansa luvan käytännössä kaikkiin elämäänsä koskeviin päätöksiin.

Yksi ratkaiseva virhe

Vielä samana iltana al-Qunun nousi Kuwaitista Bangkokiin suunnanneelle lennolle. Hänen oli tarkoitus viettää Thaimaassa kaksi päivää ennen matkan jatkumista kohti Australiaa.

Shahadin mukaan al-Qunun teki kuitenkin yhden ratkaisevan virheen. Shahad ja muutama muu Saudi-Arabiasta paennut nainen neuvoivat lennon aikana al-Qununia pysymään Bangkokissa lentoasemalla ja jatkamaan matkaansa suoraan jatkolentonsa lähtöaulaan, mutta tämä oli vakaasti sitä mieltä, että Thaimaa on turvallinen maa.

-?Hän ei kuunnellut meitä, koska hän luuli, että Thaimaassa ei ole Saudi-Arabian lähetystöä. Hän oli väärässä. Kun hän yritti saada viisumia Thaimaahan, ongelmat alkoivat.


Aiemmin on kerrottu, että Rahafia vastassa ollut mies väitti auttavansa naista viisumin hakemisessa ja sai sen varjolla otettua haltuunsa tämän passin ja lentolipun Australiaan. Useiden tiedotusvälineiden mukaan mies palasi muiden viranomaisten kanssa ja sanoi, että perhe oli ilmoittanut naisen kadonneeksi ja halusi hänet takaisin.

Twitter-tili keräsi muutamassa päivässä yli 130?000 seuraajaa

Saudi-Arabian lähetystö kertoi aiemmin, että al-Qunun olisi rikkonut Thaimaan lakeja, mutta Thaimaan viranomaisten mukaan kyse oli "perheasiasta", jossa maa oli ulkopuolinen. Thaimaalaiset tosin sanoivat, että al-Qununilla ei olisi ollut uutta lentolippua tai rahaa maassa oleskeluun.

Nainen toimitettiin Bangkokin lentoasemalla sijaitsevaan hotelliin, jossa hän telkesi oven ja perusti Twitter-tilinsä, joka keräsi muutamassa päivässä 130?000 seuraajaa. Seurauksena oli laaja kansainvälinen huomio.

Thaimaan viranomaiset taipuivat paineen alla päästämään YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n edustajan al-Qununin puheille, ja muutaman päivän kuluttua järjestö ilmoitti myöntäneensä naiselle virallisen pakolaisstatuksen.
Al-Qununin isä ja veli lensivät myöhemmin naisen perässä Bangkokiin, mutta tämä kieltäytyi tapaamasta heitä. Perhe ei ole kommentoinut tapausta julkisesti.

Shahad kertoi aikovansa matkustaa Kanadaan ystäväänsä tapaamaan, kunhan tämä on päässyt asettumaan maahan. Hän kertoi Peoplelle olevansa ylpeä siitä, että hän ja muut naiset kykenivät auttamaan naista pakenemaan vapauteen.

-?Hän on tällä hetkellä hyvin onnellinen. Kaikki tulee järjestymään, Shahad kertoi salatun yhteyden kautta antamassaan haastattelussa.
Ilta Sanoma
12. tammikuuta 2019 0:01:44 Categories: Ilta Sanoma Télé Loisirs Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.