Ilta Sanoma

Julkaistu:

Karoliina Korhosen huippusuosittua Finnish Nightmares -sarjakuvaa hehkutetaan ulkomaisilla sivustoilla.
Kuopiolaislähtöisen Karoliina Korhosen englanninkielinen Finnish Nightmares -sarjakuva jatkaa voittokulkuaan maailmalla. Brittilehti The Guardian kirjoittaa artikkelissaan Korhosen sarjakuvasta ylistävin sanankääntein. Siinä myös kerrotaan, kuinka sarjakuva on saavuttanut poikkeuksellista suosiota Kiinassa.

Yksityisyys 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa on harvojen etuoikeus. Lehti pohtii, että kenties juuri siksi Matti, sarjakuvan kalevalaishattuinen päähenkilö on kiusallisilla kommelluksillaan uinut kiinalaisten internet-käyttäjien liiveihin.

Sarjakuvassa Matti joutuu suomalaiselle toinen toistaan tukalampiin sosiaalisiin tilanteisiin: puhumaan small talkkia, tulemaan julkisesti kehutuksi tai kohtaamaan hymyilevän vieraan. Toisin sanoen tilanteisiin, joihin suomalaiset ovat stereotyyppisesti huonoja sulautumaan.
Guardianin mukaan kiinalaiset ovat kehittäneet jopa uuden termin kuvaamaan samaistumista suomalaissankariin: "Jingfen" tarkoittaa vapaasti käännettynä "henkisesti suomalaista". Yleisesti jingfen tarkoittaa ihmistä, joka ei pidä sosialisoinnista ja pitää huolta reviiristään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

-?Suomi on paratiisi sosiaalisesta epämukavuudesta kärsiville ihmisille, Zhang Yanmei hehkuttaa WeChat -julkaisussaan.

WeChat on kiinalaisten vastine maailmanlaajuiselle Whatsapp-viestipalvelulle. Whatsapin käyttö Facebookin tavoin estetty Kiinassa. Facebookissa sarjakuvalla sivuilla on yli 180?000 tykkääjää.

-?Olen jingfen, älä häiritse minua tarpeettomasti, toinen kirjoitti.


Karoliina Korhonen kertoi IS:lle muutama vuosi sitten, kuinka sarjakuva syntyi. Koko homma lähti täysin spontaanisti.

-?Olen käyttänyt termiä "aivopieru". Eli tässä ei ollut mitään korkealentoista ajatustyötä tai taustatutkimusta taustalla. Olin juonut aamun ensimmäisen kupin kahvia ja totesin, että olisipa hauskaa tehdä tilannekuvaus ahdistavista sosiaalisista tilanteista.

Sarjakuvan päähenkilö sai nimen Matti, koska se on yleisin suomalaismiesten etunimi. Väinämöisen lakki on muisto Korhosen omasta lapsuudesta, jolloin hänen isänsä kulki ulkomaanmatkoilla samanlainen lakki päässään. Erityisesti sarjakuva on ulkosuomalaisten tai suomalaisia sukujuuria omaavien suosiossa.
Ilta Sanoma
6. elokuuta 2018 17:40:47 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.