Ilta Sanoma

Julkaistu:

Rynnäkkökiväärin varastamisesta syytetty 32-vuotias lahtelaismies selvisi lyhyellä vankeustuomiolla, sillä Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen vain kätkemisrikokseen.
Näyttö asevarkaudesta ei vakuuttanut oikeutta.

Syyttäjä vaati miehelle noin puolentoista vuoden mittaista ehdotonta vankeustuomiota varkaudesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän näkemys oli, että mies sai käsiinsä automurtojen yhteydessä rynnäkkökiväärin kesällä kaksi vuotta sitten ja aseeseen sopivia harjoituspatruunoita 1500 kappaletta sekä lippaita.

Käräjäsalissa syytetty vaikeni tyystin ja oikeuden mielestä näytöt kiväärivarkaudesta eivät olleet riittävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotietsinnässä miehen asunnolta löytyi rinkka ja harjoituspatruuna sekä villapaita, joka oli myös viety autosta. Mies ihmetteli ääneen, ettei tiennyt mistä tavarat olivat hänen asuntoonsa tulleet.

Sen sijaan mitään todistetta siitä, että mies olisi vienyt aseen jäi näyttämättä.

Ase kuului nuorelle upseerille, joka oli tullut sotaharjoituksista yöksi kotiinsa Lahden Kärpäsenmäelle. Hän oli kätkenyt sen autossa olleiden tavaroiden alle. Hän ei olisi saanut tuoda asetta kotiinsa ja jättää sitä valvomatta.

Oikeudessa tutkittiin valvontakameran kuvaa, jossa syytetty tulee asunnolleen toisen miehen kanssa automurtojen yönä. Miesten kantamuksista ei oikeudessa saatu varmuutta, että jokin niistä olisi rynnäkkökivääri.

Oikeus tuomitsi miehen vaihtoehtoisen syytteen mukaan kätkemisrikoksesta 30 päiväksi ehdottomaan vankeuteen. Hän oli jutun vuoksi 12 päivää kiinniotettuna, joten istuttavaa jää 18 päivää.

Vaikka mies saikin tuomionsa kovennettuna, otettiin siinä huomioon aiempia tuomiota lieventävänä tekijänä.

Syytteen törkeästä ampuma-aserikoksesta käräjäoikeus hylkäsi.

Tapauksesta on kulunut kaksi vuotta. Rynnäkkökivääri joutui Lahden seudun alamaailman käsiin. Poliisi sai aseen lopulta haltuunsa tekemällä rikollisten kanssa sopimuksen, että se tuodaan poliisiasemalle.

Sopimukseen kuului, että tuojan henkilöllisyyttä ei selvitetä. Aseen saamista pois vääristä käsistä pidettiin tärkeänä.

Tutkintaa johtanut rikoskomisario joutui menettelyn seurauksena kuultavaksi, mutta häntä vastaan ei nostettu syytettä.

Käräjäoikeus käsitteli jutun torstaina.
Ilta Sanoma
12. heinäkuuta 2018 19:50:06 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.