Ilta Sanoma

Julkaistu:

Pizza
Pizza ja sen "oikeat" täytteet kuumentavat IS:n lukijoiden tunteita.
Uutisoimme eilen pizzakulttuurin nykytilasta Suomessa.

Kotipizzan tuoteturvallisuus- ja laatupäällikkö Heikki Sikströmin mukaan esimerkiksi tonnikalan runsaus, kinkku-ananas-aurajuusto sekä monen lihan yhdistäminen yhteen lättyyn ovat osa suomalaista pizzamakua.

-?Pizzamaailma elää Suomessa isoa murrosaikaa. Mielikuva halvasta pizzasta on romuttumassa, Sikström kiteytti.

Juttu kuumensi myös Ilta-Sanomien lukijoiden tunteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

"Italiassa sinut hakattaisiin"

Kysymykseen siitä, kuuluuko ananas pizzaan, vastasi lähes 30 000 ihmistä.

Tulos on melko selvä. 67 prosenttia vastaajista laittaisi pizzaansa ananasta, 33 prosenttia ei.

-?Ananas on useasti se, joka pelastaa pizzan: makean ja suolaisen yhdistelmä on vaan niin taivaallinen! Säälin ihmisiä, jotka eivät ananaksesta tykkää - jäävät paljosta paitsi, eräs lukija kiteyttää.

Moni on kuitenkin eri mieltä. Eräs kuvaileekin, että ananas pizzassa on kuin oliivit pullassa.

"Ananaksella on voimakas, imelä maku, joka luo hyvin voimakkaan ristiriitaisen makukokemuksen muiden täytteiden, varsinkin happamien kanssa. Makea, sokerinen maku kerta kaikkiaan ei sovi varsinkaan kitkerän aurajuuston kanssa yhteen. Kyse ei ole makuasioista vaan gastronomiasta. Siksi vain junttisuomalaiset laittavat pizzaan ananasta."

"Ananas ei todellakaan kuulu pizzaan. Italiassa sinut hakattaisiin tuosta pyhäinhäväistyksestä."

"Ananas kuuluu kaalisalaattiin, kanakastikkeeseen ja pariin muuhun ruokaan, mutta ei koskaan pizzaan. Jos joku pitää sitä hyvänä, on hän menettänyt makuaistinsa tai ei tiedä paremmasta."

Lämmin siunaus aurajuustolle

Aurajuustoon kommentoijat suhtautuvat maltillisemmin. Vaikka se ei kaikkien pizzoihin kuuluisikaan, sen käyttö ymmärretään.

"Aurajuusto on homejuustojen kuningas koko maailmassa. Sen parempaa juustoa ei muualta löydy. Aivan vertailukelvottomia kuivia tekeleitä esimerkiksi Italian homejuustot ja muut kivikovat, liian kauan kypsytetyt kiteiset juustot. Oltermannia ja Auraa, niin siitä syntyy paras pizza. Joskus ripaus raejuustoa, kun haluaa hieman lelliä itseään. Suomalaista juusto-osaamista pitäisi viedä maailmalle, sillä täällä on juustoissa pitkät perinteet."

"Aurajuusto on mitä mainioin sinihomejuusto, maukas ja sopivan suolainen, rakenteeltaan miellyttävä. Ei ole liian helppo, vaikka jollain tavalla onkin avoin ja raikas. Niin lohkeavan pehmeä, himmeän sininen, syvän intensiivinen se on, että Auraan palaa aina uudelleen.

Kelpo juustoa, jota jotkut ovat katsoneet asiakseen haukkua keskustelupalstalla, luulenpa sen olevan sitä ainaista suomalaisuuden trollaamista, sillä herkku on herkkua, eikä muuksi muutu. Vanhat kuuluisat sinihomejuustot ovat tietysti pitkien aikojen takaa kehiteltyjä ja sopeutettu joidenkin viinien kanssa nautittavaksi, ja niin aurajuustollekin kuuluisi jo kehitellä joku oma viini."

Kamalaa junttipizzaa

Monille lukijoilla suomalainen pizza näyttäytyy lättynä, johon yksinkertaisesti tungetaan liikaa täytteitä.

-?Nämä suomalaiset "kaikki sekaisin" -pizzat ovat kyllä kamalia. Käykää Italiassa katsomassa, miltä oikea pizza näyttää ja maistuu, eräs lukija heittää.

-?Viiden lihan pizzan voisi hyvin nimetä junttipizzaksi. Ei vaiskaan... umpijunttipizza, toinen kommentoi yhtä suomalaisten lempiherkkua.

-?Hyvän pizzerian tunnistaa siitä, että margherita on hyvää ja maukasta. Montaakaan sellaista paikkaa ei Suomessa ole, minne kehtaisin italialaiset ystäväni viedä syömään. Jos he joskus tulevat Suomeen, täytyy todennäköisesti kieltää heitä ehdottomasti syömästä pastaa tai pizzaa täällä, kolmas tuskailee.

-?Suomalaiset voi pistää "pizzaan" ananaksen ja aurajuuston ohella vaikka vastuullisesti tuotettua hernekeittoa ja mämmiä, mutta se ei ole pizzaa vaan jokin paikallinen paistettu erikoisuus, neljäs sanoo.

Eräs kuitenkin nostaa esille makunystyröitä hivelleen ja mullistaneen pizzakokemuksensa Ranskassa, jossa ei täytteissä säästelty.

"Pariisissa tuli tilattua ravintolassa pizza, kun ei oikein muuta osannut. Sain sitten iso pizzan, jossa oli erilaisia juustoja, ostereita, oikeita tomaattirenkaita ja päällä melkein kokonaan raaka kananmuna. Valkuainen oli vain pikkuisen vaalentunut. Ensin epäilytti, mutta ensimmäisen suupalan jälkeen totesin, että sen parempaa pizzaa en ole ikinä syönyt. Maut sulautui hienosti yhteen, ja oikeanlaisen makean valkkarin kanssa se tuntui juhla-aterialta. Maksoi jotain 23 euroa viinilasin kanssa, mutta hyvää oli."

Saa Suomi-pizza suitsutustakin

-?Pizzan historiaan kuuluu se, että täytteitä laitetaan sen mukaan mitä sattuu olemaan - ei ole yhtä ja ainutta oikeaa pizzaa, yksi lukijoista sanoo.

Moni kritisoikin jyrkästi ehdottomuutta siitä, mitä pizzaan on oikein laittaa ja mitä ei. Suomalainen pizza saakin myös kiitosta.

"Suomessa saa maailman parhaimmat pizzat, aivan omaa luokkaansa pizzojen kartastolla. Menkääpä Italiaan, missä luulisi saavansa kunnon aitoa pizzaa, mutta saattekin aivan kummallista ohutpohjaista häkkyrää, jossa päällä mitä lie äyriäisiä. Ei puhettakaan kunnon makupizzasta, jossa on kebab-lihaa, kinkkurouhetta, meetwurstia, jauhelihaa - ja aurajuustoa."

"Suomalainen runsastäytteinen ja sopivan rapeapohjainen pizza hakkaa italialaisen niukan ja kuivan pizzan sata-nolla ja mennen tullen."
Ilta Sanoma
12. heinäkuuta 2018 19:20:24 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.