Ilta Sanoma

Julkaistu:

Pojat ovat köydellä kiinni edellään menevässä sukeltajassa, joka kantaa oman happipullonsa lisäksi myös poikien happipulloja.
  • Villisika-jalkapallojoukkueen kaksitoista 11-16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.
  • Rankkasateen nostama vesi saartoi joukkueen luolaan. Heidät löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin.
  • Löytämistä on seurannut valtava pelastusoperaatio, jonka parissa on työskennellyt yli 1?000 ihmistä.
Thaimaassa ja muualla maailmalla seurattiin sunnuntaina sydän syrjällään luolassa loukussa olevien jalkapalloilijapoikien pelastusoperaatiota, joka alkoi kello 10 paikallista aikaa. Alkuillasta Suomen aikaa vahvistettiin iloinen uutinen: neljä pojista oli saatu turvallisesti ulos luolasta ja viety sairaalaan.

Monet sukeltajat kritisoivat aiemmin tällä viikolla päätöstä tuoda pojat pois luolasta sukeltamalla. Sukeltamista pidettiin vaarallisena vaihtoehtona, sillä reitti pimeässä luolassa on vaativa myös kokeneille luolasukeltajille. Noin neljän kilometrin matkalle mahtuu niin kävelyä, kahlaamista, kiipeämistä kuin sukeltamista. Sen lisäksi, että luolassa on pimeää, on näkyvyys huono myös vedessä.

BBC:n paikalla olevan toimittajan mukaan lääkärit päättivät, että ensimmäisenä pelastetaan heikoimmassa kunnossa olevat pojat.

Lue myös: Sukelluskouluttaja avaa thaipoikien pelastusoperaation vaativuutta: "Sukeltajien energiankulutus on aivan valtava"

BBC:n lisäksi myös Guardian kertoo, että pojat käyttivät vaarallisella matkallaan koko pään peittävää sukellusmaskia, jota pidetään parempana vaihtoehtona kokemattomille sukeltajille. Tiedotusvälineiden mukaan poikien kanssa matkan teki kaksi ammattisukeltajaa, joista toinen kulki pojan edellä ja toinen takana.


Pojat olivat köydellä kiinni edellään menevässä sukeltajassa, joka kantoi oman happipullonsa lisäksi myös poikien happipulloja. Pelastusreitille on lisäksi asennettu köysi, joka auttaa pysymään reitillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reitin haastavin kohta on BBC:n mukaan ahtautensa vuoksi T-risteys, jossa sukeltajat joutuvat ottamaan happisäiliöt selästään mahtuakseen kulkemaan sen läpi.

T-risteyksen jälkeen reitti kulkee kammio kolmoseksi kutsuttuun onkaloon, jonne pelastajat ovat perustaneet tukikohdan, jossa pojat voivat levätä ennen viimeistä etappiaan, eli helpompaa kävelypätkää luolan suuaukolle. Sieltä sunnuntaina pelastetut kuljetettiin noin 50 kilometrin päässä Chiang Raissa sijaitsevaan sairaalaan.

Lue myös: Dramaattiset kuvat yön pimeydestä: Tässä jalkapallopoikia pelastetaan kauhujen luolasta

Kaikkiaan pelastusoperaatioon on osallistunut tähän mennessä 90 sukeltajaa.

Pelastusoperaatiota johtava kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi sunnuntai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että pelastusoperaatiota on määrä jatkaa maanantaiaamuna paikallista aikaa kello 8, eli neljältä aamuyöllä Suomen aikaa.

Luolassa on edelleen kahdeksan jalkapallojunioria ja heidän 25-vuotias valmentajansa.
Ilta Sanoma
9. heinäkuuta 2018 9:17:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.