MTV

Lea löysi yllätyksen kesken puutarhatöiden: "En tiennyt, että kyse on kranaatista ja ehdin jo kopsutella siitä pahimmat mullat pois"

MTV - logo MTV 20/06/2018 12:15:00 MTV UUTISET
Puutarhatöitä tehnyt Lea Elomaa löysi sodanaikaisen kranaatin kotipihaltaan Itä-Helsingissä. © Toimittanut MTVPuutarhatöitä tehnyt Lea Elomaa löysi sodanaikaisen kranaatin kotipihaltaan Itä-Helsingissä.

Puutarhatöitä tehnyt Lea Elomaa koki melkoisen yllätyksen löytäessään sodanaikaisen kranaatin kotipihaltaan Itä-Helsingissä. Aluksi hän tosin ei tiennyt mullasta löytyneen painavan möhkäleen olevan kranaatti ja ehti jopa kopsutella pahimmat mullat pois oudosta kapineesta. Sitten hän heitti kapistuksen sivummalle.

- Myöhemmin illalla aloin miettiä tarkemmin, että mikähän se mahtoi olla. Sen muoto oli niin symmetrinen, että epäröin, onko se sittenkään rakennusjätettä, joksi sitä ensiksi luukin, Lea Elomaa kertoo.

Painava, rautainen ja ruosteessa

Lea kertoo esineen löytyneen noin 20 sentin syvyydestä mullasta. Hän tarttui esineeseen käsin ja kopsutteli sitä puhtaaksi. Lea kertoo esineen olleen huomattavan painava, rautainen ja ruosteessa.

Kranaatti oli 17-18 senttiä pitkä. Kuva: Lea Elomaa © Toimittanut MTVKranaatti oli 17-18 senttiä pitkä. Kuva: Lea Elomaa

Hän lähetti ystävälleen kuvan esineestä ja sai varmistuksen, että kysessä saattaisi olla sodanaikanen kranaatti. Hän soitti poliisin neuvontanumeroon, josta ohjattiin soittamaan hätäkeskukseen.

- Poliisit saapuivat nopeasti paikalle ja olivat sitä mieltä, että kranatiltahan tämä näyttää, Elomaa kertaa.

Polisit aitasivat alueen ja kertoivat ilmoittavansa asiasta Puolustusvoimille. Kranaatti jäi hyvin autiolle alueelle pusikkoon, jossa ei kukaan koskaan liiku. Seuraavana päivänä Puolustusvoimat tuli noutamaan kranaatin. He kehottivat ensin puhelimessa Leaa olemaan koskematta kranaattiin.

- Sanoin heille, että ei enää tulisi enää mieleenkään, hän nauraa.

Kranaatti lähti pommilaukussa

Puolustusvoimat siirsi kranaatin mukanaan olleeseen punaiseen pommilaukkuun.

- Kyllähän he todella varovasti ottivat sen pois sieltä maastosta.

Puolustusvoimat siirsi kranaatin pommilaukkuun. Kuva: Lea Elomaa © Toimittanut MTVPuolustusvoimat siirsi kranaatin pommilaukkuun. Kuva: Lea Elomaa

Kraanatit voivat räjähtää pitkänkin ajan jälkeen. Elomaa kertoo kuulleensa Puolustusvoimilta, että kyseinen kranaatti saatoi olla vuoden 1918 sodasta. Lean kodin tien toisella puolella on vielä juoksuhautoja kyseiseltä ajalta.

Kranaattien löytyminen ei ole kovin harvinaista, sillä Puolustusvoimat arvioi niitä löytyvän satoja vuosittain. Vanhojen räjähteiden hävittäminen on yksi Puolustusvoimien tehtävistä.

Puutarhatyöt jatkuvat entiseen tapaan

Lea Elomaa kertoo, ettei hätkähtänyt kranaatin löytymistä. Naapuri on jälkeen päin kysellyt, mitä pahimmillaan olisi voinut tapahtua.

Poliisi rajasi aluksi alueen, josta kranaatti löytyi. Kuva: Lea Elomaa © Toimittanut MTVPoliisi rajasi aluksi alueen, josta kranaatti löytyi. Kuva: Lea Elomaa

- Sanoin hänelle, että kyllähän ainakin elokuvissa ne kranaatit räjähtävät siten, että vähintään ikkunat meilläkin olisi mennyt rikki, Lea sanoo.

Hän aikoo jatkosakin tehdä puutarhatöitä entiseen tapaan.

Puolustusvoimilta muistutetaan, että mahdollisista räjähteistä pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen.


20. kesäkuuta 2018 15:15:00 Categories: MTV

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.