Ilta Sanoma

Julkaistu: , Päivitetty:

Syyttäjän mukaan Ylen toimittajan vainoaminen oli organisoitua ja tarkoitus oli estää toimittajaa tekemästä työtään.
Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan MV-lehden oikeudenkäynnissä mitataan sananvapauden rajoja.

-?Tästä tulee hyvin mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa tullaan mittaamaan sananvapauden rajoja erityisesti suhteessa yksityiselämän suojaan. Kyse on siitä, millä pelisäännöillä ja mitä kaikkea mediassa saa tehdä, Hämäläinen aloitti asiaesittelynsä.

Ilja Janitskin on omienkin sanojensa mukaan MV-lehden perustaja. Oikeudessa punnitaan sitä, onko hän ollut myös sen "päätoimittaja", julkaisun sisällöstä vastaava henkilö.

Hämäläisen näkemyksen mukaan Janitskin on koko ajan kontrolloinut sisältöä ja hänellä on ollut mahdollisuus kontrolloida kaikkea, mitä on julkaistu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välillä Janitskin on ottanut etäisyyttä MV-lehteen ja luopunut päivittäisestä operatiivisesta toiminnasta. Hän on kuitenkin pysynyt taustalla vaikuttamassa. Sijaisena on toiminut syytteessä oleva nainen, joka syyttäjän mukaan omissa MV-lehden kirjoituksissaan käytti nimimerkkiä "T2".

Esitutkinnassa ja syyteharkinnassa on Hämäläisen mukaan vielä runsaasti MV-lehteen liittyviä juttuja. Tähän oikeudenkäyntiin on otettu kunnianloukkauksista vain törkeimmät ja laajimmat.

Ylen toimittajaa Jessikka Aroa koskeva kokonaisuus on syyttäjän mukaan aivan omaa luokkaansa ja ainutlaatuinen Suomessa. Aro joutui Hämäläisen mukaan työssään kirjoittamiensa artikkelien takia ensin Johan Bäckamanin ja sitten MV-lehden maalitauluksi.

-?Uskaltaisin väittää, että menettely on lähes tuhonnut Aron elämän. Se on aiheuttanut vahinkoa terveydelle, haittaa uralle, hänen on lähestulkoon mahdotonta liikkua ulkona, Hämäläinen sanoi.

Hämäläinen totesi, että demokratiassa toimittajiakin täytyy totta kai pystyä arvostelemaan ja kritisoimaan, mutta tässä tapauksessa ei ole enää kyse siitä.

-?Aron kohdalla hyväksyttävyyden rajat on ylitetty mennen tullen ja moneen kertaan. Arvostelu ei ole kohdistunut hänen työhönsä, vaan häneen henkilönä, hänen aikaisempiin tekemisiinsä, ulkonäköönsä, hänen on vihjailtu olevan vieraan valtion agentti. Arvostelu on täysin irtaantunut alkuperäisestä yhteydestä.

Kyse on Hämäläisen mukaan ollut organisoidusta kampanjasta ja vihamielisestä informaatiovaikuttamisesta. Sellaisen kohde on yleensä viranomainen tai median edustaja ja tavoitteena on tietoisesti heikentää kohteen toimintaedellytyksiä, jotta tämä ei enää kykene, halua tai pysty hoitamaan omaa tehtäväänsä.

Janitskin ja Bäckman kuuntelivat syyttäjän madonlukuja totisina ja vakavina. Kesken syyttäjän puheen Aron sermin takaa kuului nyyhkäisy. Aro istui sermin takana kahden asianajajan ja tukihenkilön kanssa.

Aron avustaja Martina Kronström sanoi omassa asiaesittelyssään, että Aron maalitus on jatkunut jo lähes neljä vuotta. Aron kirjoittaman Venäjää koskenut reportaasisarja julkaistiin 2014.

Kronström kuvaili Aroon kohdistunutta maalittamista: pilkkalauluja, meemejä, salaliittoteorioita, tuhansia sivuja halventavia ja loukkaavia väitteitä. Henkilökohtaisia viestejä, uhkaavia soittoja. Aron työpaikalle on järjestetty mielenosoituksia ja lähetetty viestejä hänen sadoille kollegoilleen.

Koko istuntosali hiljeni, kun Kronström luki muutamia otteita internetin äärimmäisen halventavista, seksuaalissävytteisistä kirjoituksista, joissa on käsitelty Aroa.

Bäckmanin motiivi vainolle saattaa Kronströmin mukaan olla ammatillinen. Bäckman toimii hänen mukaansa Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin edustajana Pohjoismaissa.

-?Ehkä motiivi on ammatillinen, tarkoitus on estää Venäjän trollaukseen liittyvää keskustelua Suomessa.

Bäckman on muun muassa kirjoittanut Arosta satoja twiittejä, joihin kaikkiin hän merkitsi Aron niin, että tämä sai tiedon jokaisesta. Hän on toimittanut Arolle kipsisen Pronssisoturi-patsaan, minkä Aro koki siihen liittyvän symboliikan takia uhkaavaksi.

-?Kyse on ollut poikkeuksellisen törkeästä ja laajasta toiminnasta, Kronström sanoi.

Ilta-Sanomia kustantaa Sanoma Media Finland Oy, joka on yksi asianomistaja myöhemmin käsiteltävissä Ilja Janitskinin tekijänoikeusrikossyytteissä.
Ilta Sanoma
13. kesäkuuta 2018 15:08:37 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.