Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Oppositio ei usko valtiovarainministeriön kasvaneeseen säästölaskelmaan. Valinnanvapauden säästöiksi selvitys arvioi nolla euroa.
Kaikki kuusi oppositiopuoletta vihreät, sdp, perussuomalaiset, vasemmisto, kristillisdemokraatit ja rkp ovat tehneet soten kokonaiskustannuksesta yhteisen eriävän mietinnön, joka on määrä julkistaa tänään iltapäivällä.

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Harakka (sd) kuvailee lausuntoa "huikean kriittiseksi".

Valiokuntakäsittelyn aikana on Harakan mukaan vain vahvistunut yksimielisyys siitä, että soten kanssa pelataan nyt "vaarallista taloudellista peliä".

Viime hetkillä valtiovarainvaliokunnalle luovutettiin myös valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen soten kokonaiskustannuksista koskeva tuore selvitys, jossa uudistuksen koko säästöpotentiaali arvioidaan 4,6 miljardin suuruiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hetemäen selvityksessä todetaan kuitenkin, että valinnanvapauden tuottamat säästöt uudistuksessa ovat nolla euroa.

Aiemmin soten potentiaalisten säästöjen kohdalla on puhuttu 3 miljardista eurosta. Tätäkin summaa on kuitenkin julkisuudessa arvosteltu paikkansa pitämättömäksi.

Hetemäen tuore selvitys annettiin valiokunnalle sen jälkeen, kun asiantuntijakuulemiset oli jo lopetettu. Muistiota ei lopulta myöskään otettu valiokunnan varsinaiseen mietintöön mukaan.

-?On poikkeuksellista, että aivan loppumetreillä yritetään työntää epämääräisiä papereita mukaan lausuntoon. Kuvaavaa on se, että valtiovarainvaliokunta ei lausuntoonsa kelpuuttanut valtiovarainministeriön ylimmän virkamiehen tuottamaa tavaraa. Voisin jopa kuvitella, että se on hieman nolo juttu, Harakka toteaa.

Valiokunnan jäsen Kari Uotila (vas) kuvailee Hetemäen muistiota "paniikinomaiseksi".

-?Kyllä se oli pikkaisen paniikinomainen pitkä selvitys siitä, että kyllä tässä säästöpotentiaalia ja mahdollisuuksia on. Mutta jos tarkemmin katsoo, niin se paljastuu hyvin köykäiseksi, Uotila sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä oli vain vm:n viimeinen keino pyrkiä vakuuttamaan, että sotella todella pystyttäisiin saamaan aikaan säästöjä.

-?Nopealla luvulla se kuulosti ainakin minun mielestäni sellaiselta arviolta, johon ei ole perusteita, valiokunnan jäsen Ozan Yanar (vihr) sanoo.

-?Hallituksella on miinus kolmen miljardin euron kustannusten hillinnän tavoite keskipitkällä aikavälillä, mutta jos miettii asiantuntijoiden näkökulmia tähän, niin kyllä me oppositiopuolueet pidämme hallituksen arviota epärealistisena. Tässä voi olla miljardien heitto, Yanar toteaa.

Hänen mielestään on myös ihmeellistä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka on uudistuksen päävaliokunta, pysty lausumaan kustannuspuolesta.

Eilen keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioveturit syyttivät hallituspuolueiden edustajia uudistuksen runnomisesta läpi ja päätöksestä jättää valiokunnan lausunto julkisen talouden kehyksestä tekemättä.

Valtiovarainvaliokunnan eriävä mietintö, asiantuntijalausunnot sekä Hetemäen selvitys on määrä julkistaa vielä tänään torstaina iltapäivällä.
Ilta Sanoma
17. toukokuuta 2018 18:22:27 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.