Ilta Sanoma

Julkaistu:

Nicaraguassa yritettiin selvitellä viikkojen ajan jatkunutta kriisiä katolisen kirkon järjestämässä tilaisuudessa.
Nicaraguassa jo viikkoja jatkuneita hallituksen vastaisia protesteja yritettiin keskiviikkona liennyttää katolisen kirkon järjestämässä tapahtumassa, jonka tarkoituksena oli neuvotella ratkaisua tulehtuneeseen tilanteeseen.

Tapahtuma tarjosi presidentti Daniel Ortegaa vastustaville mielenosoittajille harvinaisen tilaisuuden kertoa näkemyksensä suoraan hänelle itselleen. Reutersin mukaan tunteet nousivat nopeasti pintaan, kun Ortega valitteli kaduilla viime viikkoina nähtyä väkivaltaa.

-?Tämä ei ole dialogin näyttämö. Tämä on näyttämö, jolla neuvotellaan sinun poistumisestasi, ilmoitti heti kättelyssä eräs paikalla ollut opiskelija, joka ei kertonut nimeään.


-?Me emme voi käydä dialogia... koska se, mitä tässä maassa tapahtuu, on kansanmurha, opiskelija jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

"Murhaaja!"-huutoja kuultiin Reutersin mukaan useaan otteeseen tilaisuuden aikana.

Ainakin 49 ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa, jotka saivat sytykkeen hallinnon kaavailemasta ja sittemmin perumasta eläkeuudistuksesta. Peruminen ei kuitenkaan auttanut maan johtoa tilanteen rauhoittamisessa, sillä tyytymättömyys yhä enemmän diktatuuria muistuttavaan hallintoon on kytenyt pinnan alla pitkään.

Mielenosoittajien kärjekkäistä kommenteista huolimatta Ortega jatkoi puhumistaan. Hänen mukaansa kaikki kuolemat tulisi tutkia. Lisäksi Ortega sanoi, että poliisille on annettu käsky olla avaamatta tulta mielenosoittajia vastaan.


Viime viikkojen mielenosoitukset ovat olleet laajin Ortegaa kohdannut kriisi hänen tämänhetkisellä hallintokaudellaan. Mielenosoittajat vaativat Ortegan eroa sekä syyttävät häntä perhedynastian perustamisesta maahan.

Paikalla katolisen kirkon järjestämässä tapahtumassa oli myös Ortegan puoliso ja maan varapresidentti Rosario Murillo, joka puolusti hallituksen otteita mielenosoituksiin vastaamisessa. Hän kiisti väitteet, joiden mukaan mielenosoittajia olisi kadonnut tai heitä pidettäisiin poliittisina vankeina.

Murillo vaati myös loppua mielenosoituksille vedoten siihen, että ne vahingoittavat maan taloutta.

Armeija otti etäisyyttä

Lauantaina Nicaraguan armeija näytti ottavan askeleen etääntyäkseen Ortegasta ja ilmoitti, ettei se aio tukahduttaa hallituksen vastaisia protesteja.

-?Meillä ei ole syytä tukahduttaa niitä. Uskomme, että ratkaisu on dialogi, armeijan tiedottaja, eversti Manuel Guevara totesi AFP:lle.


Perjantaina YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto kertoi pyytäneensä Nicaragualta pääsyä maahan keräämään todisteita mielenosoituksissa tapahtuneista opiskelijoiden kuolemista.

Vasemmistolaisia sandinisteja edustava Ortega on entinen sissi, joka nousi valtaan ensimmäisen kerran vuonna 1979 tapahtuneen, diktaattori Anastasio Somozan kukistumiseen johtaneen vallankumouksen jälkeen.

Vallankumoukseen aikanaan osallistunut Ortegan veli Humberto Ortega kertoi pari viikkoa sitten Miami Heraldille, että mieltään osoittavien opiskelijoiden tappaminen oli todennäköisesti käännekohta hänen veljensä hallinnon kannalta.


-?Tämä hallitus ei voi palata siihen tilanteeseen, joka oli ennen kriisiä. Se ei voi palata aiempiin monopolistisiin ja autoritäärisiin hallintotapoihinsa, Humberto Ortega totesi.

Hän lisäsi myös, ettei näe presidenttiparille tulevaisuutta, kuten ei myöskään suurimmalle osalle maan nykyisestä oppositiosta. Hänen mukaansa ainoa keino päästä ulos kriisistä on kansallinen sopimus ja dialogi, joissa välittäjänä on kirkko.

Pari viikkoa sitten lähes 50 entistä sandinistisissiä ja viranomaista allekirjoitti lausunnon, jossa Ortegan hallinto tuomittiin "verisenä diktatuurina", joka on suoraan vastuussa maassa tapahtuneesta verilöylystä.
Ilta Sanoma
17. toukokuuta 2018 6:55:54 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.