Ilta Sanoma

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti Donald Trumpia ei olla asettamassa syytteeseen Venäjä-tutkinnassa, väittää Trumpin lakiavustaja Rudy Giuliani.
Liittovaltion poliisi FBI selvittää erikoissyyttäjä Robert Muellerin johdolla, tekikö Trump tai tämän kampanjatiimi yhteistyötä venäläisten kanssa näiden pyrkiessä vaikuttamaan erilaisin laittomin keinoin vuoden 2016 presidentinvaalin lopputulokseen. Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitea julkisti keskiviikkona oman päätelmänsä, jonka mukaan on selvää että Venäjä pyrki toimillaan varmistamaan Trumpin voiton vaaleissa.

Suurin kysymys tutkinnassa on ollut, voitaisiinko presidentti itse asettaa syytteeseen tutkinnan lopputuloksena. Tämä tarkoittaisi, että Trump olisi ollut tietoinen mahdollisesta yhteistyöstä venäläisten kanssa, osallistunut siihen itse tai tehnyt muuta rikokseen viittaavaa. Muellerin vetämä tutkinta on kuukausien kuluessa laajentunut koskemaan myös esimerkiksi Trumpin ja tämän kumppanien yksityisiä liikesuhteita.

Trumpin asianajajatiimiin huhtikuussa liittynyt New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani väitti keskiviikkona CNN:n haastattelussa Muellerin tutkijaryhmän tulleen johtopäätökseen, ettei se pysty nostamaan syytettä presidenttiä vastaan. Giulianin mukaan tutkijat olisivat kertoneet asiasta Trumpin asianajajille.

-?He pääsevät vain kirjoittamaan raportin. He eivät voi nostaa syytettä. Ainakin he myönsivät tämän meille pienen taistelun jälkeen, Giuliani totesi.


Vaikka Giulianin kertoma olisi totta, ei se välttämättä kerro paljoa Trumpia vastaan mahdollisesti kerätystä todistusaineistosta. Yhdysvaltain oikeusministeriön linja on jo vuosikymmenten ajan ollut, ettei istuvaa presidenttiä voi asettaa syytteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätöksen mahdollisesta virkarikossyytteestä voi tehdä kongressi, jolle erikoissyyttäjä Mueller voi suositella eri toimenpiteitä tutkimustensa pohjalta.
Ilta Sanoma
17. toukokuuta 2018 5:29:16 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.