Ilta Sanoma

Julkaistu:

Pikaviestimet
Ranskan hallitus on kehittänyt pikaviestimen, jonka on määrä tehdä pikaviestintä riippumattomaksi amerikkalaisesta ja venäläisestä salaustekniikasta.
Ranska alkaa kehittää omaa salattua pikaviestintä, kirjoittaa Reuters. Taustalla on pelko, että ulkomaiset tahot pääsisivät käsiksi maan hallituksen salaiseen viestintään.

Hallituksen palkkalistoilla olevan kehittäjän luoma sovellus on otettu jo testikäyttöön virkamiesten keskuudessa, ja sen laajempaa käyttöönottoa odotetaan kesän kynnyksellä.

Ranskan hallituksen lehdistöedustajan mukaan taustalla on tarve saada maan käyttöön pikaviestin, joka ei perustu amerikkalaiseen tai venäläiseen salaustekniikkaan. Ensimmäinen on viittaus Facebookin WhatsAppiin ja jälkimmäinen venäläiseen Telegramiin.

Vaikka molempien tietoliikenne on suojattu koko matkan käyttäjältä toiselle, on mahdotonta sanoa täydellä varmuudella, onko ohjelmaan jätetty takaportteja salakuuntelua varten. Asiasta voisi varmistua vain tutkimalla sovellusten ohjelmakoodit perinpohjaisesti, mutta kummankaan koodi ei ole julkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On poikkeuksellista, että vaihtoehto WhatsAppille tulee valtiolliselta taholta. Yleensä pikaviestimet ovat yritysten kehittelemiä.

Ranskassa kehitteillä oleva pikaviestin voidaan myöhemmin tuoda myös tavallisten kansalaisten käyttöön. Se perustuu avoimeen lähdekoodiin, mutta hallituksen edustaja kieltäytyi täsmentämästä asiaa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tiedetään itse olevan mieltynyt Venäjällä eilen estettyyn Telegram-pikaviestimeen, jota myös käytettiin hänen presidentinvaalikampanjassaankin. Telegramin takana on Kremlin epäsuosioon joutunut venäläisohjelmoija Pavel Durov, joka kehitti myös VKontakten eli "Venäjän Facebookin". Hänet syrjäytettiin VKontakten johdosta vuonna 2014.

Telegram perustuu tekijänsä omaan salaustekniikkaan. WhatsApp puolestaan nojaa kilpailijansa Signalin hyödyntämiin avoimiin salausstandardeihin.
Ilta Sanoma
17. huhtikuuta 2018 12:27:13 Categories: Ilta Sanoma Tietoturva

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.