Ilta Sanoma

Julkaistu:

Perheen pulmat
Vanhemmuuteen ja jaksamiseen erikoistunut psykologi Keijo Tahkokallio vastaa kasvatusaiheisiin kysymyksiin.
Tyttäreni on 18-vuotias ja abiturientti, mutta pelkään, ettei hän saa kursseja suoritetuksi toukokuuhun mennessä ja että lakin saaminen jää siitä kiinni. Ongelmana ovat myöhästelyt ja poissaolot. Pelkään, että hän putoaa niiden takia kursseilta eikä ehdi enää korvaaville kursseille. Olen kuitenkin niin kyllästynyt herättelemään häntä aamuisin (vähintään 5 kertaa aamu, ja yleensä ei nouse kuitenkaan), että haluaisin jo jättää vastuun täysi-ikäiselle opiskelijalle itselleen. Mitä teen?

Sirkku

-?Ylioppilastutkinto voi yllättävällä tavalla paineistaa abiturientin ja aiheuttaa rimakauhun. Merkitseehän valkoinen lakki elämän ottamista omiin käsiin, uranvalintaa, kilvoittelua opiskelupaikoista ja ennen kaikkea irtaantumista kodista ja vanhemmistaan. Ehkä nämä paineet jähmettävät tyttäresi aamuisin vuoteeseen.

Abin herättämisessä, vaikka useaankin kertaan, ei sinänsä ole mitään vikaa. Sinun tapauksessasi näyttää kuitenkin käyneen niin, että tyttäresi tulkitsee intensiiviset yrityksesi vaatimukseksi tai vähintään toiveeksi menestyä kirjoituksissa ja itsenäistyä. Ehkä hyvää tarkoittava huolenpitosi paineistaa paineita kokevaa lastasi lisää ja saa hänet vetäytymään entistä syvemmälle sängyn pohjalle.

Ehdotan, että annat tyttäresi itse herättää itsensä ja huolehdit vain siitä, että häntä odottaa aamupala. Jos hän ei herää "oikeaan" aikaan, korjaa aamupala pois.

En pidä lapseni päiväkotiryhmän lastentarhanopettajasta. Mielestäni hän on töykeä ja töksäyttelee. Näin, miten ikävästi hän oli kirjannut ylös keskusteluitamme. Yritän olla niin, ettei lapseni huomaa asiaa, mutta luulen, että hän aistii sen kuitenkin. Kannattaisiko minun kertoa tämä eskarilaiselleni suoraan?

Vaaka

-?Lapsen etu menee kaikkien muiden etujen edelle. Kysymme siis, onko tässä tapauksessa esikoululaisellesi edullista, että kerrot avoimesti, mitä ajattelet hänen opettajastaan? Vastaus on: ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedetään, että lapsi voi hyvin sellaisessa yhteisössä, jossa aikuiset tukevat toisiaan. Tämä ei tarkoita, että he olisivat kaikista asioista samaa mieltä keskinäisissä keskusteluissaan, mutta se tarkoittaa yksimielisyyttä lapsen nähden ja kuullen.

On totta, että lapsesi aistii tunnetilasi. Siksi sinun on tärkeää suostua siihen, että lapsesi opettaja on juuri sellainen kuin on, kunhan toimii lakien ja yleisesti hyväksyttyjen normien mukaan.
Ilta Sanoma
17. huhtikuuta 2018 12:29:54 Categories: Ilta Sanoma Perhe

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.