Ilta Sanoma

Julkaistu:

Räväkän uutuuskirjan mukaan perussuomalainen kansanedustaja jaksoi penätä itselleen melkoisella vimmalla kilometrikorvauksia.
Eduskunnan eläköitynyt tilitoimiston päällikkö Pertti J. Rosila on huumorintajuinen ja itseironinen persoona. Tunnontarkka virkamies, jonka tehtävänä oli katsoa päältä, että hänen esimiehensä ja kansanedustajat noudattivat laskuissaan annettuja ohjeita ja sääntöjä.

Vain harvalla henkilöllä on pahaa sanottavaa Rosilasta.

Rosila kertoo kirjassaan Arkadianmäen kirstunvartija (Tammi), kuinka kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerneristä (ps) tuli hänen mieliharminsa.


Rosilan mukaan eduskuntaan 2007 noussut porvoolainen halusi heti aluksi, että hänelle aletaan maksaa kilometrikorvauksia oman auton käytöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Porvoolaisille kansanedustajille ei koskaan aiemmin ollut maksettu kilometrikorvauksia, koska bussiyhteydet ovat hyvät.

Ruohonen-Lernerillä on matkaa lähimmälle pysäkille 2,5 kilometriä. Eduskunta tarjoutui maksamaan kilometrikorvaukset bussipysäkille, tai Porvoon linja-autoasemalle, ja maksamaan linja-autoaseman parkkimaksut.

Ruohonen-Lerner ei näihin tarjouksiin suostunut, vaan vetosi työkokemukseensa Verohallinnossa. Siellä oli hänen sanojensa mukaan hyväksytty verovähennyksenä omalla autolla tehdyt työmatkat. Eduskunta tyytyi tähän ja alkoi maksaa porvoolaiselle oman auton käytöstä neljä edestakaista matkaa viikossa

Rosilalle oli selvinnut 2011, että Ruohonen-Lerner oli puhunut pötyä Verohallinnon käytännöistä.

-?Kun edustajalle ei voi sanoa, että hän oli valehtelemalla saanut oikeuden kilometrikorvauksiin neljä vuotta sitten, me kävimme samansisältöisen keskustelun kuin syksyllä 2007. Ainut poikkeus oli, että nyt en antanut lupaa, Rosila kertoi.


Ruohonen-Lerner oli valittu nyt perussuomalaisten ryhmäjohtajaksi ja hän piti oman auton käyttöä välttämättömänä.

-?Niitä olivat suurten asiakirjanippujen kuljettaminen, luottamukselliset puhelut, joita ei voi yleisessä linja-autossa käydä sekä puheenjohtajuudesta johtuvat aikaiset tulot ja hyvin myöhäiset paluut kotiin, jolloin bussivuorot ovat jo huonot.

-?Perustelut olivat pääosaltaan hyväksyttävät, jolloin ilmoitin hallintojohtaja Pertti Rauhiolle, että minusta niihin voidaan suostua, Rosila kertoi.

Ruohonen-Lerner sai siis edelleen laskuttaa eduskuntaa oman auton käytöstä.

Ongelmat alkoivat talvella 2014.


Kun perussuomalaiset heittivät Ruohonen-Lernerin helmikuussa 2014 ulos ryhmäjohdosta ja valitivat tilalle Jari Lindströmin, Rosila lähetti Ruohonen-Lernerille kohteliaan viestin, jossa ilmoitettiin oikeuden kilometrikorvauksiin nyt päättyneen.

-?Tästä viestistä alkoi aivan uskomaton prosessi, jonka analysointi vaatisi psykiatrin koulutusta. Koska minulla ei sellaista ole, on parempi kertoa vain oleellisimmat vaikeudet, Rosila kertoi omaan tyyliinsä.

Ruohonen-Lerner ei suostunut mihinkään. Koko kevään jatkuneen taistelun jälkeen hallintojohtaja Rauhio päätti soveltaa porvoolaiseen samaa sääntöä kuin Uudenmaan ulkopuolella asuviin edustajiin. Heillä on perustellusta syystä oikeus kilometrikorvauksiin kahdesti viikossa.

Tämäkään ei kelvannut Ruohonen-Lernerille, vaan hän jatkoi laskuttamistaan edelleen neljältä edestakaiselta matkalta viikossa.

Eduskunta maksoi hänelle kilometrikorvauksia vain kahdesta ajomatkasta viikossa.

Ruohonen-Lerner soitti keväällä 2014 Rosilan uran kenties piinaavimman puhelun.

-?Vaati äärimmäistä itsehillintää pysyä rauhallisena ja kuunnella henkilökohtaisuuksiin menevää täysin epäasiallista arvostelua. Kun kolmas kierros samaa arvostelua alkoi, totesin hänelle, että keskustelua ei enää kannata jatkaa, toivotin hyvää viikonloppua ja suljin puhelimen.

-?Puhelu oli kestänyt lähes 45 minuuttia, ja olin yltä päältä hiestä märkä. Jos en olisi ollut pian 60 vuotta täyttävä ja lähes kaiken kokenut virkamies, olisin tarvinnut ulkopuolista apua ahdistukseeni, Rosila kuvaili tunnelmiaan.

Asia helpottui rosilamaiseen tapaan. Rosila osti valokuvakehykset ja laittoi Ruohonen-Lernerin kuvan työpöydälleen.

-?Ostin valkoraamiset kehykset, jotka sain halvalla. Seuraavana maanantaina menin Ruohonen-Lernerin kotisivuille, joilta valitsin "herttaisimman" kuvan hänestä, mikä oli tarjolla. Väriprinttasin sen ja laitoin uusiin kehyksiin.

-?Sijoitin sen työpöytäni edessä olevan mappihyllykön päälle ja totesin puoliääneen: kun seuraavan kerran on oikein vaikeaa, katson tuota kuvaa ja totean, että voisivat asiat olla vieläkin huonommin, Rosila kertoi.


Ruohonen-Lerner siirtyi toukokuussa 2015 mepiksi Brysseliin, mutta hän ei jättänyt eduskuntaa rauhaan kilometrilaskuistaan.
Ilta Sanoma
17. huhtikuuta 2018 3:00:40 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.