MTV

Venäjä estää pääsyn Telegram-pikaviestipalveluun - "Haittaa 15 miljoonan elämää, ei paranna Venäjän turvallisuutta"

MTV - logo MTV 16/04/2018 22:16:52 Jarno Miettinen
© Lehtikuva

Venäjä on tänään alkanut estää pääsyn suosittuun Telegram-pikaviestipalveluun. Asiasta kertoo Venäjän viestintävälineitä valvova viranomainen Roskomnadzor. Syynä toimelle on viranomaisten mukaan se, että palvelu kieltäytyi luovuttamasta Venäjän turvallisuusviranomaisille käyttäjiensä salaisia viestejä.

Roskomnadzor sai viime perjantaina luvan moskovalaiselta tuomioistuimelta estoon. Tuomioistuimen mukaan pääsy palveluun pitää estää, koska Telegram rikkoo Venäjän lakeja. Telegram on toistuvasti kieltäytynyt luovuttamasta käyttäjiensä salattuna lähetettyjä viestejä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lle.

FSB on sanonut, että se tarvitsee tietoja turvallisuushkien kuten terrorismin ehkäisemiseksi. Telegram-palvelun mukaan viestien luovuttaminen loukkaisi palvelun käyttäjien yksityisyyttä.

Viranomaisten mukaan eston käyttöönottaminen kestää useita tunteja.

Uutistoimisto Reuters kertoi, että viranomaisten estoyrityksistä huolimatta mobiilipalveluun pääsi yhä kirjautumaan ainakin tänään iltapäivällä, mutta Venäjän kaksi suurinta internetpalveluntarjoajaa olivat estäneet pääsyn Telegramin internetsivuille.

"Perustuslain vastaista"

Telegramin toimitusjohtaja Pavel Durov sanoi, että palvelun esto haittaa 15 miljoonan venäläisen elämää, eikä tekee mitään Venäjän turvallisuuden parantamiseksi.

- Pidämme tätä estoa Venäjän perustuslain vastaisena. Puolustamme jatkossakin venäläisten oikeutta salaiseen viestienvaihtoon, Durov sanoi.

Durov on asunut Venäjän ulkopuolella vuodesta 2014 lähtien. Hän on ollut Venäjän hallinnon äänekäs kriitikko viime vuosina. Venäjältä lähdön jälkeen hän hankki itselleen St. Kitts & Nevisin kansalaisuuden.


Telegram-pikaviestipalvelulla on yli 200 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti ja se on maailman yhdeksänneksi eniten ladattu mobiilisovellus. Erityisen suosittu palvelu on entisissä neuvostotasavalloissa ja Lähi-Idässä. Palvelu on tullut tunnetuksi opposition viestintäkanavana, mutta myös Venäjän hallinto on pitänyt Telegramin kautta yhteyttä esimerkiksi toimittajiin.

Telegramin lisäksi Pavel Durov perustanut myös suositun, paljolti Facebookia muistuttavan yhteisöpalvelun vk.comin.

Lähde: Reuters


17. huhtikuuta 2018 1:16:52 Categories: MTV

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.